1. Equalture haalt miljoen op
Equalture, de recruitment-startup van Charlotte en Fleur Melkert, krijgt een kapitaalinjectie van 1 miljoen euro. Met het geld van InnovationQuarter en 4impact wordt het team uitgebreid en kan ook internationaal het aantal klanten worden opgeschaald. De zussen Melkert, vorig jaar nog in de finale van de 25 onder de 25 van Sprout, voorspellen met hun SaaS-dienst het succes van beoogde werknemers, waarbij ook rekening wordt gehouden met de competenties en persoonlijkheden van het team waar zij terechtkomen. “Onbevoordeelde algoritmes” zorgen voor minder onderbuikgevoel en meer diverse teams. Startup-prins Constantijn reisde naar Rotterdam om de oprichters te feliciteren (foto boven).
2. Geldtekort duwt Etergo richting mogelijke overname
Etergo, het elektrische schootermerk van Bart Jacobsz Rosier en Marijn Flipse, heeft tijdens de laatste crowdfundingronde minder geld opgehaald dan gehoopt, meldt het bedrijf in een update aan investeerders. De scooterbouwer is daarom naarstig op zoek naar “de ideale investeringspartner” die de Europese uitrol van de ‘AppSoooter’ kan financieren (de eerste scooters zouden in het tweede kwartaal van dit jaar moeten worden geleverd). Op dit moment voeren de ondernemers gesprekken met een aantal “zeer grote en professionele partijen”. Zo’n deal zou ook kunnen leiden tot een overname, aldus Etergo, want “het disrupten van automotive hardware is een lastige en kapitaalintensieve business”.
3. Werkgelegenheid bij corporates krimpt, groeibriljanten nemen plek in
Multinationals zijn niet meer de grote banenmotors van Nederland, blijkt uit een jaarlijks overzicht van de Volkskrant met de honderd grootste bedrijven van Nederland qua werkgelegenheid. Belastingontwijkende, kredietcrisisveroorzakende en werkgelegenheid verplaatsende corporates worden langzaamaan overvleugeld door groeibriljanten als ASML, Booking.com en VDL. Philips is de enige overgebleven corporate met meer dan 10.000 banen, maar spin-off ASML is zijn ‘moeder’ nu voorbij met 12.500 banen. Akzo Nobel en Unilever komen niet eens meer voor in de top 100 van grootste werkgevers.
4. Webshops groeien naar 100 fysieke winkels
Webshops zoals Coolblue, Belsimpel en My Jewellery openen in sneltempo fysieke winkels, blijkt uit een analyse van Stec Groep, een adviesbureau voor de vastgoedsector. Het aantal fysieke winkels van webshops is de afgelopen 5 jaar vervijfvoudigd, van vijftien naar honderd stuks. Een belangrijke drijfveer is het onderscheidend vermogen ten opzichte van online concurrenten, concurreren op prijs lijkt vanwege beperkte winstmarges steeds minder houdbaar. Nederland telt nu 25 webshops die minstens één fysieke winkel hebben, bijna driekwart daarvan opende de afgelopen jaren meer dan één fysieke vestiging.
5. Werkgevers luiden noodklok over lerarentekort
Het tekort aan leraren schaadt de Nederlandse economie, waarschuwen de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA), VNO-NCW, MKB-Nederland en ORAM in een gezamenlijke brief aan premier Mark Rutte. “Werkgevers zullen in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, omdat de basis nu niet op orde is”, aldus de noodklokkenluiders. Meer geld uittrekken voor onderwijs is volgens hen “een investering die zich terugverdient doordat de resultaten van leerlingen verbeteren, wat op termijn de productiviteit en de economische groei versterkt”. Alleen al in Amsterdam is het tekort aan leraren opgelopen naar 400, waardoor iedere dag ongeveer 10.000 leerlingen thuiszitten.
In Amsterdam alleen al is er een tekort van vierhonderd leerkrachten in het basisonderwijs en dat betekent dat er iedere dag ongeveer tienduizend leerlingen gedwongen thuiszitten. “Waarom maken we de pabo niet gratis?”, zegt onderwijswethouder @MarjoleinMoor in @Nieuwsweekend. pic.twitter.com/3q2hu0EpRF
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) February 15, 2020
6. En dan dit: Tesla mag geen bomen kappen, Duitse fabriek vertraagd
De aanleg van een nieuwe Tesla-fabriek nabij Berijn ligt voorlopig stil omdat er geen bomen mogen worden gekapt, heeft een rechter in Duitsland bepaald in een zaak die was aangespannen door een milieuorganisatie. Natuurliefhebbers zijn verbolgen over de 91 hectare bos die moet wijken voor de bouw van de nieuwe ‘Gigafactory’. Tesla wil daar al midden volgend jaar de eerste auto’s van de band laten rollen. Vorige week begon het bedrijf al met bouwen, terwijl de definitieve vergunning nog niet rond was. De fabriek moet op den duur een half miljoen auto’s per jaar kunnen produceren.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van maandag 17 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.