1. Michiel Muller, Frans van Houten steunen jonge ondernemers
Een groep van 50 alumni van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam waaronder Picnic-oprichter Michiel Muller en Philips-CEO Frans van Houten, steken 3 miljoen euro in een fonds voor beginnende tech-ondernemers in Delft en Rotterdam. Met het kapitaal moeten jaarlijks 20 vroegefase-startups geholpen worden met een gift van gemiddeld 75.000 euro. Het aantal startups dat doorgroeit naar een volwassen bedrijf is in vergelijking met de VS te laag, zegt een van de initiatiefnemers tegen het FD. Een andere ondernemer noemt het fonds een vorm van giving back. ‘Toen ik mijn bedrijf in 1986 begon, als net afgestudeerde in Rotterdam, had ik graag gewild dat er zoiets bestond.’ Geselecteerde ondernemers krijgen behalve financiering ook coaching. Eventuele opbrengsten stromen terug naar het fonds.
2. AI-dienst voor facturen krijgt miljoeneninvestering
Cevinio, een Rotterdamse AI-dienst waarmee grote bedrijven zoals AB Inbev en Nutreco automatisch miljoenen facturen per jaar kunnen afhandelen, krijgt een investering van ‘meerdere miljoenen’ van InnovationQuarter, de regionale investeringsmaatschappij van Zuid-Holland. De zelflerende software van Cevinio koppelt inkomende facturen aan inkooporders, voert controles uit en boekt facturen in. Dat kan op grote schaal flinke kostenbesparing opleveren. “Het is bij ons groot, groter, grootst’, zei medeoprichter Jeroen Volk eerder tegen CFO.nl. ‘Daar regeren de algoritmes.’ Het bedrijf incasseerde vorig jaar nog 4,5 miljoen euro bij Endeit Capital en CNBB Venture Partners.
3. Elon Musk hekelt Duitse bureaucratie
Elon Musk is boos op de Duitse overheid, die volgens hem veel te lang doet over het verlenen van de laatste paar vergunningen voor de bouw van een nieuwe Tesla-fabriek nabij Berlijn. De autobouwer haakt aan bij een rechtszaak van milieuorganisatie Deutsche Umwelthilfe, dat de Duitse overheid aan zijn klimaatverplichtingen wil houden. Elke maand uitstel zorgt voor een miljoen ton extra CO₂-uitstoot, redeneert Tesla, omdat het langer duurt voordat uitstootvrije Tesla’s de weg op kunnen. Tesla verwacht de al bijna afgebouwde fabriek deze zomer in bedrijf te kunnen nemen, maar mag de productie niet opstarten zonder benodigde vergunningen. De half miljoen auto’s die de Duitse fabriek straks oplevert leveren volgens Tesla per jaar 15 miljoen ton aan CO2-besparingen op.
"Thanks to @elonmusk for supporting our DUH claim against German government for a more ambitious climate protection program and quicker implementation with an amicus curiae letter to the Berlin court", said Jürgen Resch from DUH. pic.twitter.com/qOGjSfBgXQ
— Deutsche Umwelthilfe (@Umwelthilfe) April 8, 2021
4. Christiaan Solcer (Tiqets, Startpage) helpt scooterdeelplatform uitbreiden naar Nederland
Christiaan Solcer, die eerder Tiqets oprichtte en die nu Google uitdaagt met Startpage, is als angel-investeerder ingestapt bij een deeldienst voor scooters en fietsen. Het SnappCar-esque platform Melalie is al een tijdje live op het Indonesische eiland Bali, waar het in 2018 werd opgezet door twee Nederlandse ondernemers. De eerstvolgende stad waar de dienst later dit jaar naar uitbreidt is Amsterdam, kondigt Solcer alvast aan op LinkedIn. Om die expansieplannen uit te kunnen voeren leggen Solcer en een aantal andere investeerders bij elkaar 2,2 miljoen dollar op tafel. In ruil daarvoor geeft Melalie geen aandelen uit, maar tokens. Die virtuele munt ($MEL) wordt ook gebruikt als ruilmiddel op het platform.
5. SwipeGuide haalt 5 miljoen op
SwipeGuide, de challenger die papieren instructies in fabrieken vervangt door een clouddienst, krijgt 5 miljoen euro om wereldwijd meer fabrieken aan te haken. Het bedrijf van Willemijn Schneyder en Daan Assen kan daarmee zijn personeelsbestand verdubbelen naar 50 medewerkers, waaronder nieuwe vacatures in een onlangs geopend kantoor in de VS. Door de coronapandemie omhelzen meer fabrieken een digitale aanpak, waardoor SwipeGuide het drukker heeft dan ooit. ‘Digitalisering was eerst een punt van discussie, maar nu is het de hoogste prioriteit’, zegt Schneyder tegen MT/Sprout. De dienst wordt nu in 200 fabrieken in 89 landen gebruikt door 30.000 werknemers.
Lees verder: SwipeGuide haalt (vanuit thuiskantoor) 5 miljoen op om fabrieken te digitaliseren
6. Fabriek voor circulaire huizen Sustainer Homes
De circulaire huizen van Sustainer Homes rollen binnenkort als kant-en-klare houten woningen uit een nieuwe fabriek. Die wordt op dit moment gebouwd door Koopmans Bouwgroep in het Gelderse Wehl. De eerste modules worden later dit jaar opgeleverd, waarna de productie wordt opgeschroefd naar 550 woningen en (zorg)appartementen per jaar. Koopmans investeert ongeveer 10 miljoen euro in de fabriek, vertelt het bedrijf in het FD. Sustainer Homes ontwikkelde het modulaire bouwsysteem, inclusief software die het ontwerp, vergunnings- en werkvoorbereidingsproces grotendeels automatiseert. Een houten gezinswoning slaat zo’n 20 ton CO2 op, is de pitch van de Utrechtse challenger, vergeleken met 55 ton CO2 die een woning van beton gemiddeld uitstoot.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: BrewDog en Tony’s Chocolonely brouwen chocoladebiertje
IPA-brouwer Brewdog ❤️️ Tony’s Chocolonely, bewijst een tweet van Brewdog-oprichter James Watt. De Schotse business-punks eren de Nederlandse chocolademaker (en B Corp-collega) met een exotisch biertje. De smaak ‘witte chocolade en framboos’ lijkt alvast een primeur, maar of het een verkoophit wordt moet nog blijken. Watt geeft nog niet prijs wanneer ‘Tony’s Hopolonely’ in de schappen opduikt.
Honoured to be collaborating with one of our all-time favourite companies @TonyChocolonely
Their chocolate is incredible & we love their mission to make chocolate 100% slave free.
We are going to be making a white chocolate & raspberry milkshake IPA. pic.twitter.com/YHu1lqFfTh
— James Watt (@BrewDogJames) April 8, 2021
Wat ons nog meer opviel:
- Nederlandse bedrijven die geraakt werden door de coronapandemie hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan compensatie voor loonkosten en vaste lasten gekregen (CBS)
- Investeerder Peter Thiel vindt dat Apple en Google te veel heulen met de Chinese overheid (CNBC)
- Waarom het blanco cheques regent op de beurs (MT/Sprout)
- Bedrijven die verkopen op Bol.com zijn nu goed voor 62 procent van de totale omzet van de webwinkel (Bol.com)
- Mud Jeans verwerkt duizenden gerecyclede spijkerbroeken in IKEA-banken (Retailtrends)