1. Zeewolde stemt voor komst datacenter Facebook
Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeewolde heeft zijn zegen uitgesproken voor de komst van een gigantisch datacentrum van Facebook-moeder Meta, meldt RTL. Ondanks alle protesten, binnen én buiten de raadszaal. Het zou by far het grootste datacentrum van Nederland worden. Het park is omstreden. Er zijn flinke twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. Volgens juristen kan het Rijk echter nog ingrijpen. Dit is pas het bestemmingsplan en er zijn nog al wat hordes die genomen moeten worden.
2. The Boss ontvangt half miljard dollar voor muziekrechten
Bruce Springsteen verkoopt de rechten van zijn muziek voor een half miljard dollar aan Sony Music. ‘The Boss’ volgt daarmee het voorbeeld van songwriters als Neil Young en Bob Dylan, schrijft het FD. De deal is een opsteker voor de platenmaatschappij die recent zijn best verkopende muziekgroep Zuid-Koreaanse boyband BTS zag vertrekken naar rivaal Universal Music. The Boss verkocht alleen al in de VS 65 miljoen platen.
3. Rituals laat bezorgen vanuit dark stores
Rituals laat zijn douchegels en geurstokjes in Nederland voortaan bezorgen vanuit dark stores. Het cosmeticamerk slaat hiervoor de handen ineen met koeriersbedrijf StoreShippers, meldt RetailNews. Online orders van Rituals worden in de dark stores verwerkt en dezelfde dag met de fiets of een elektrisch voertuig afgeleverd. StoreShippers verzorgde al de verzendingen vanuit de Rituals-winkels in negen Europese landen en de VS.
4. Aantal seksbedrijven ingestort sinds legalisering prostitutie
Het aantal seksbedrijven in Nederland is in 21 jaar tijd met 80 procent afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Pointer, meldt Nu.nl. In 2000 waren er nog 1.350 seksbedrijven. Dat jaar werd prostitutie legaal. Ondertussen zijn er nog zo’n 250 bedrijven actief in de branche. Dat heeft alles te maken met de veranderende houding van overheden. Seksondernemers krijgen minder makkelijk een vergunning van gemeenten.
5. Overheid moet meer waarschuwen voor cyberaanvallen
De Nederlandse overheid moet beter waarschuwen voor dreigende cyberaanvallen, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat meldt BNR. Potentiële slachtoffers zouden op tijd op de hoogte moeten worden gebracht voor wat er zou kunnen gebeuren. Die waarschuwing belandt nu alleen nog bij de overheid en vitale plekken. De rest van het land ontvangt geen waarschuwing, omdat dit van de wet niet hoeft.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: FNV wil dat rechter Uber dwangsom oplegt
FNV wil dat de rechter taxibedrijf Uber een dwangsom oplegt, meldt Emerce. De rechter besloot drie maanden terug dat Uber per direct de taxichauffeurs die nu voor het bedrijf rijden in dienst moet nemen. Maar Uber is nog altijd niet in actie gekomen, tot grote ergernis van de vakbond. FNV leek de bui al te zien hangen en had tijdens de rechtszaak de rechter al gevraagd een dwangsom aan het vonnis te koppelen.
Wat we ook lazen:
- Brabantse sokkenboer Eric Roosen redt de miljoenen eenzame sokken van verbrandingsoven (Trouw)
- De horecabaas heeft er op deze manier niet zoveel zin meer in (NRC)
- Bedrijven zien wel iets in oppas als secundaire arbeidsvoorwaarde, oppasservice Charly Cares vaart er wel bij (Trouw)
- Wordt Mabel van Oranje rijker dan onze koning? (Quote)