1. ‘Stel grenzen aan digitaal monitoren werknemers’
De overheid en bedrijven moeten grenzen stellen aan het digitaal monitoren van werknemers, waarschuwt het Rathenau Instituut. Volgens de denktank kunnen werkgevers personeel steeds beter in de gaten houden, wat zou leiden tot ‘robotisering’ van werknemers. Ook zorgt het voor minder privacy, discriminatie bij sollicitaties en meer werkdruk. Door de coronacrisis hebben werkgevers behoefte om ook thuiswerkers op afstand in de gaten te houden met ‘gluursoftware’. Hoewel de software misschien een ‘nobel doel’ nastreeft, weegt het niet op tegen de kanttekening: ‘Ondertussen veranderen ze ook de arbeidsverhoudingen en kunnen ze leiden tot een beperkt beeld van wat waardevol werk is.’
2. Kroegbazen krijgen tik van 20.000 euro
Restauranthouders en cafebazen hebben in coronatijd gemiddeld 12.182 euro minder op hun rekening bijgeschreven gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een analyse van Knab. Daarmee bedraagt het inkomensverlies gemiddeld 18 procent, berekende de bank. Restauranthouders gingen sinds de lockdown in maart relatief het minste in het rood (- 9.310 euro), aangezien zij nog konden terugvallen op afhalen of bezorgen. Bij de harder getroffen kroegbazen liep het omzetverlies op naar gemiddeld bijna 20.000 euro. In de cijfers zijn eventuele steunmaatregelen van de overheid overigens niet meegeteld.
3. Corona-update:
- De Nederlandse economie is eind 2022 weer terug op het pre-crisisniveau, verwacht de Europese Commissie.
- Op het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam verdwijnen 1000 banen, minder dan de 1375 die eerst werden verwacht.
- Taxichauffeurs in Rotterdam verloren door de coronacrisis tot wel 90 procent van hun omzet. Belangenbehartiger Stichting Taxibelangen Nederland luidt de noodklok voor de hele sector.
- Bijna een kwart van de studenten loopt inkomsten mis door de coronacrisis.
- Kantoorinrichter Ahrend schrapt vanwege het massale thuiswerken 200 banen.
4. Challengerbank N26 maakt winst in Nederland
De Duitse internetbank N26 heeft zijn klantenbestand in Nederland het afgelopen jaar vergroot naar 200.000 klanten, zegt het bedrijf tegen de Telegraaf. Daarmee is de concurrent van Bunq winstgevend in Nederland. De bank van Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal verdient geld met premium-rekeningen met onder andere reis-, auto- en telefoonverzekeringen, en extraatjes zoals kortingen bij partners waaronder Adidas en Booking.com. In Nederland sluit ongeveer en kwart van de N26-gebruikes een premium-account af. Betalen via iDeal is voorlopig nog niet mogelijk met een rekening bij het Duitse fintech-bedrijf.
5. Politie pakt maker phishing-software op
Het cybercrimeteam van de politie in Den Haag heeft een 19-jarige man opgepakt die zelfgebouwde software verkocht waarmee criminelen phishing-websites opzetten en bankrekeningen plunderen. Het is voor het eerst dat in Nederland een maker van phishing-software wordt gearresteerd. De arrestant maakte zogeheten phishing panels, waarmee criminelen hun slachtoffers met een valse (betaal)link lokken naar een nepwebsite van een bank. De Openbaar Ministerie vermoedt dat de tiener mogelijk 100.000 euro verdiende. De Fraudehelpdesk ontving dit jaar (tot 1 oktober) al 88.000 meldingen van (pogingen tot) fraude met phishing, goed voor 33 miljoen euro aan schade.
6. Airbnb paait huurders
De 4 miljoen huurders die hun onderkomen aanbieden op Airbnb gaan meeprofiteren van de beursgang van het Amerikaanse bedrijf, schrijft medeoprichter Brian Chesky in een blogpost. Het platform heeft een schenkingenfonds opgezet, waar 9,2 miljoen aandelen in worden gestopt. Uit dat fonds wordt ‘educatie, financiële steun en veel meer’ betaalt, waarbij een adviesraad met huurders meebeslist. Airbnb wil – naar verwachting binnen enkele weken – 3 miljard dollar ophalen met een beursgang. Door de coronapandemie zag het er even somber uit voor het platform, maar in juli was het aantal boekingen alweer bijna terug op het oude niveau.
7. En dan dit: Adyen en MessageBird houden Amsterdamse vastgoedmarkt in leven
Techbedrijven als Adyen en MessageBird houden de kantorenmarkt in Amsterdam overeind in coronatijd, blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar Savills, waar onder meer de Telegraaf over bericht. Alleen Uber en Adyen waren samen al goed voor ruim een kwart van alle nieuw gehuurde kantoormeters. Ook bedrijven als Picnic, Hiber en Swapfiets breidden hun onderkomens in de hoofdstad de afgelopen tijd flink uit. Dankzij een grotendeels coronavrij eerste kwartaal groeide de markt in het eerste halfjaar. De uitdijende techbedrijven konden echter niet voorkomen dat er in het tweede kwartaal 18 procent minder werd verhuurd, vergeleken met de eerste drie maanden van 2019.
Wat we ook lazen:
- MessageBird-oprichter Robert Vis is de jongste miljardair van Nederland, meldt Quote. Al blijft het gissen hoeveel aandelen de ondernemer nog heeft na meest recente investering van 200 miljoen dollar.
- Amazon heeft zijn eerste twee Prime Air-vliegtuigen in Europa in dienst genomen.
- Insecten maken ook hun opmars in hondenbrokken.
- 15 regels voor een goede relatie met je co-founder:
I’ve been thinking about co-founders a lot lately.
In 15 years of building companies, I’ve had >10 different co-founders.
They’ve fired me. I’ve fired them. But I’m still friends with 100% of them to this day.
… 15 Rules on Co-founder Relationships
**Read On**
— Gagan Biyani (@gaganbiyani) October 22, 2020
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 6 november. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.