Winkelmand

No products in the cart.

Goed jaar voor BCD Travel – Vermogensgroei voor superrijken

En verder: Levi's overtreft verwachtingen met beursgang, kennislacune Nederlandse accountants en Uber-vrachtwagens naar Nederland.

Goed jaar voor BCD Travel – Vermogensgroei voor superrijken
Je leest nu: Goed jaar voor BCD Travel – Vermogensgroei voor superrijken

1. Omzetgroei voor BCD Travel

De omzet van miljardenonderneming in de reisbranche BCD Travel steeg afgelopen jaar met 6 procent ten opzichte van 2017. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De totale omzet bedroeg 27,1 miljard euro, waarvan 16,4 miljard eigen omzet betrof en 10,7 miljard van internationale partners kwam. De EBITDA steeg met 16 procent naar 154,3 miljoen euro. De stijging van het zakelijk verkeer, de groei van de wereldeconomie en een overname in Colombia werden als redenen opgegeven voor de groei van de multinational. Het in 1975 door John Fentener van Vlissingen (foto) opgerichte bedrijf opereert met meer dan 13.500 medewerkers in 109 landen.

2. Rijkste 1 procent ziet vermogen toenemen

De rijken worden rijker: het vermogen van de rijkste 1 procent Nederlanders nam in 2017 opnieuw toe. De superrijken kregen er zelfs 13 miljard euro bij en bezitten nu gemiddeld genomen 4,3 miljard euro. Dat meldt de Volkskrant donderdag, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De rijkste 1 procent Nederlanders bezit gezamenlijk 332 miljard euro. Het kapitaal is niet alleen opgebouwd uit geld op de bank, waar je immers vermogensbelasting over betaalt, maar ook uit aandelen, vastgoed en andere waardevolle bezittingen. De rijkste 0,1 procent, een groep van 7.700 huishoudens, zag het vermogen ook toenemen met 7,3 miljard euro. Opmerkelijke cijfers, aangezien de lonen van werknemers nog steeds maar amper stijgen.

3. Succesvolle beursgang Levi’s

Een mooie beursintroductie donderdag van kledingbedrijf Levi Strauss & Co. De multinational speelde een opbrengst klaar van 623,3 miljoen dollar, terwijl het concern aanvankelijk mikte op 587 miljoen dollar – boven verwachting, dus. Levi’s haalde 17 dollar per aandeel op en kreeg een waardering van 6,6 miljard dollar. De beursgang werd geleid door diverse (zaken)banken, zoals Goldman Sachs, JpMorgan en Morgan Stanley. Levi’s had van 1971 tot 1984 ook een beursnotering, om de jaren erop weer als privaat bedrijf te opereren. Levi’s is een 145 jaar oude onderneming, dat de spijkerbroek introduceerde. Inmiddels is de kledij van het merk op meer dan 50.000 locaties wereldwijd te vinden.

4. Amsterdam roept marktplan MC Slotervaart halt toe

De gemeente Amsterdam wil een stokje steken voor een plan van private partijen om het het failliete ziekenhuis MC Slotervaart nieuw leven in te blazen. Vastgoedbedrijf Zadelhoff sloot afgelopen week een akkoord met oud-aandeelhouders van het ziekenhuis om 45 miljoen euro in de zorgonderneming te steken. Hiermee wilde de vastgoedpartij de schuldeisers afkopen en het faillissement herroepen. Het doel van Zadelhoff is om van MC Slotervaart uiteindelijk een medisch zorgcomplex te maken, waar zorgpersoneel kan wonen en werken. De gemeente is echter bang dat de markt maatschappelijke functies zal doen verdwijnen. De lokale overheid start daarom een procedure om het erfpachtrecht te beëindigen en het gebouw in handen te krijgen. De curatoren hebben al laten weten de gemeente aansprakelijk te willen stellen voor de financiële schade.

5. Topman bedrijf Fortnite: ’35 procent spelers is vrouw’

Het gaat goed met de populaire game Fortnite, meldt ontwikkelaar Epic Games. Het spel telt al 250 miljoen spelers, van wie 35 procent vrouw is, aldus topman Tim Sweeney tijdens een keynote op het Game Developer Conference. Sweeney baseert het percentage vrouwelijke spelers op cijfers die hij stelt te hebben ingezien. Bij vergelijkbare games van andere producenten ligt dit percentage lager. In eerdere publicaties rondom Fortnite werd nog gesproken van 16 en 25 procent vrouwelijke spelers. Amerikaan Sweeney richte Epic Games in 1991 op, toen nog onder de noemer Potomac Computer Systems. Hij werd begin dit jaar uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door het Britse magazine MCV.

6. Must-read: Mkb-accountants missen pro-actieve houding

Mkb-ondernemers worden beperkt in hun groei, doordat zij moeite hebben financiering aan te trekken. Financiers wijzen hun verzoeken vaak af, omdat deze niet solide onderbouwt zouden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en accountancy-kenniscentrum NEMACC. Mkb’ers zouden gebaat zijn bij meer hulp van mkb-accountants, maar die groep zou niet altijd die rol van financieringsspecialist op zich durven te nemen en vooral gericht zijn op fiscale zaken. Het Financieele Dagblad gaat dieper in op de materie in dit artikel.

7. Koffieautomaat: Uber-vrachtwagens naar Nederland

Nederland heeft een primeur: we krijgen naast Uber-taxi’s nu ook als eerste Europese land Uber-vrachtwagens op de weg. Het Amerikaanse techbedrijf lanceert de dienst Uber Freight nu in Nederland, met het idee om het na verloop van tijd ook in andere Europese landen aan te bieden. De dienst koppelt bedrijven aan – zelfrijdende – vrachtwagens, op een vergelijkbare manier als particulieren aan taxi’s worden gekoppeld. Uber hoopt dat het mkb door deze dienst eenvoudiger vracht door Europa zal kunnen vervoeren.

Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren. 

Leiders zijn op de hoogte

Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Foto: Getty.