Toen Kodden zelf nog ondernemer was, worstelde hij regelmatig met de vraag: heb ik wel de juiste kandidaat aangenomen? ‘Een sollicitatiegesprek blijft een momentopname. Daarnaast overschatten veel werkgevers het belang van diploma’s of ervaring. Het zegt bijna niets over de duurzame prestaties. Wil je een succesvolle organisatie met duurzaam presterende medewerkers, dan moet je selecteren op eigenschappen als zelf-effectiviteit, aanpassingsvermogen, een match met de gestelde mentale taakeisen en bevlogenheid.’
Sportwereld
Als het aankomt op duurzaam presteren kunnen we volgens Kodden een voorbeeld nemen aan de sportwereld. ‘Grote sportleiders maken continu gebruik van statistieken om zaken als intrinsieke motivatie en vitaliteit te meten. Sportteams weten zo steeds opnieuw topprestaties te leveren’.
Een goed voorbeeld is volgens Kodden het Nieuw-Zeelands rugbyteam ‘All Blacks’, het meest succesvolle rugbyteam in de geschiedenis en door velen gezien als het beste sportteam ooit. ‘Talent bleek in hun ogen zelfs irrelevant. Het team is overtuigd van het principe: ‘talent is goed, karakter is beter’. De uitgangspunten en succescriteria waarmee de All Blacks hun teamleden selecteren, komen exact overeen met de kenmerken van duurzame presteerders uit mijn onderzoek.’ Zo moeten teamleden een match hebben met de gestelde taakeisen, dat noemen ze ‘whakapapa’. Daarnaast moeten ze onder andere eigenaarschap tonen en bevlogen zijn.
Duurzame toppresteerders
Wil je een winnend team, dan moet dus als eerste het huidige sollicitatiegesprek overboord. ‘Leidinggevenden zouden nieuwe medewerkers – net zoals in de sportwereld al gebruikelijk is – moeten werven en selecteren op basis van de vijf succescriteria van toppresteerders’. Die vijf kenmerken zijn:
#1 Zelf-effectiviteit
Toppresteerders hebben inzicht en vertrouwen in hun vaardigheden. Ze zijn in staat om gestelde taken af te ronden
#2 Aanpassingsvermogen
Ze zijn in het bezit van een hoog adaptief vermogen en in staat om de uitdagingen en kansen van morgen op te pakken.
Collegereeks Excellent Leiderschap
Leg stapsgewijs bloot hoe je het beste uit jezelf én jouw team kan halen. Neyenrode-hoogleraren geven wetenschappelijke inzichten, meteen toepasbaar op de dagelijkse praktijk.
lees verder#3 Vitaliteit
De duurzaam presterende professional is vitaal en zich bewust van de mentale taakeisen die worden gesteld.
#4 Intrinsieke motivatie
Ze zijn intrinsiek gemotiveerd en werken met veel toewijding
#5 Organisatiefit
Toppresteerders hebben talent; maar het juiste karakter en een goede fit met de organisatie zijn vele malen belangrijker dan diploma’s of ervaring.
Momentopnames
Aanpassingsvermogen staat dus op nummer twee, maar uit het onderzoek van Kodden blijkt dat Nederlandse managers deze eigenschap op de twaalfde plek zetten. Kodden noemt dat ‘onvoorstelbaar’: ‘In een snel veranderende markt zijn medewerkers zonder aanpassingsvermogen funest voor het bedrijf. We sturen onze medewerkers naar allerlei agile- en scrumcursussen, terwijl we ze niet op dit persoonskenmerk selecteren.’
Tot slot is het van belang om jezelf continu opnieuw uit te vinden. ‘Heb je op een gegeven moment je doel bereikt, werk dan naar een nieuwe piek toe. Duurzame presteerders blijven zichzelf afvragen: wat kan ik met mijn vaardigheden en sterke punten doen om opnieuw succesvol te kunnen zijn? Voor mezelf, mijn team en de organisatie. Duurzame presteerders brengen de organisatie naar een hoger niveau.’
Meer weten? Bas Kodden geeft een college tijden de ‘Collegereeks Excellent Leiderschap’. Aanmelden kan hier.