De gemiddelde Nederlander wordt steeds ouder en de AOW-leeftijd is inmiddels gestegen naar 67 jaar. Van vijftigplussers wordt verwacht dat zij nog vele jaren op de arbeidsmarkt actief blijven, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even makkelijk. Ondanks de afname van de werkloosheid in Nederland, is het voor vijftigplussers soms lastig om een baan te vinden.
De groep vijftigplussers op de veranderende arbeidsmarkt is zowel door een hogere arbeidsparticipatie als door de vergrijzing van 1,7 miljoen in 2003 toegenomen tot ruim 2,7 miljoen in 2015. Hoewel dit een goede ontwikkeling is, hebben vijftigplussers bij baanverlies tegelijkertijd twee keer zoveel kans op langdurige werkloosheid ten opzichte van jongeren. Het lijkt er dus op dat werkgevers enigszins terughoudend zijn met het aannemen van oudere werknemers.
De voordelen van een oudere werknemer
Veel werkgevers zien het aannemen van oudere werknemers als een risico. Vijftigplussers kampen met het imago dat ze duurder zijn of minder productief, dat ze sneller en misschien zelfs langdurig ziek worden. Een werkgever kiest dan toch sneller voor een in hun ogen minder risicovolle, goedkopere jonge werknemer. Maar is dit imago wel terecht?
Absoluut niet, volgens wasserij en stomerij Slenders in Santpoort-Noord – en zij weten er alles van. 80 procent van hun werknemers is vijftigplusser en daar is mede-eigenaar Nicolette Slenders blij mee. ‘Het is een groot voordeel. Vijftigplussers zijn heel flexibel, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn loyaal.’
Een vreemde gedachte is dit niet. Vijftigplussers zijn gemotiveerd om aan het werk te gaan in plaats van thuis te moeten zitten. Omdat ze vaak minder verplichtingen hebben dan jongere werknemers – denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor jonge kinderen – zijn vijftigplussers flexibeler en hebben ze meer energie over voor hun werk. Ze nemen een flinke dosis levens- en werkervaring mee, wat van grote waarde kan zijn binnen het bedrijf.
In tegenstelling tot jonge werknemers die vanwege hun carrièreplannen van baan naar baan springen, heb je met een vijftigplusser een loyale werknemer in dienst. Het ziekteverzuim van oudere werknemers zonder aandoeningen is vergelijkbaar met dat van jongere werknemers, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. En mocht een oudere werknemer vanaf 56 jaar toch langdurig ziek worden, dan staat de overheid met de no-riskpolis garant voor de kosten.
Martin Roest, mede-eigenaar van Slenders, legt uit waarom zijn wasserij en stomerij tevreden is met vijftigplussers: ‘Men denkt dat oudere werknemers duurder zijn, maar dat is niet mijn ervaring. Ik heb niet het idee dat oudere werknemers meer ziek zijn, helemaal niet. Ik heb het eigenlijk nooit zo begrepen. Ik ben er steeds bewuster over gaan nadenken. Waar komt die angst vandaan om oudere werknemers aan te nemen? Want ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.’
Bekijk ook de video over vijftigplussers bij stomerij en wasserij Slenders van Hoe Werkt Nederland?
Over de campagne
De Facebook-pagina Hoe Werkt Nederland? besteedt meer aandacht aan de veranderingen op de werkvloer en wat de gevolgen zijn voor werkgevers en werknemers. Op die plek kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan over de veranderende arbeidsmarkt. Iedereen kan meedenken. De campagne verzamelt verhalen en oplossingen van werknemers en werkgevers met het doel elkaar te inspireren. Op de Facebook-pagina van de campagne denken meer dan 35.000 fans mee over uitdagingen en kansen van werkgevers en werknemers.