Winkelmand

No products in the cart.

Wil je een betere leider worden? Ga hardlopen

Wil je een betere leider worden? Ga hardlopen
Je leest nu: Wil je een betere leider worden? Ga hardlopen

Als je scherp bent op de werkvloer, dan volgen mensen je vanzelf. Het begint simpel: met een gezonde, actieve levensstijl.

Je herkent het vast wel: je doet een project met iemand van een andere organisatie en je bent afhankelijk van die persoon voor het slagen van datzelfde project. Echter, de manager aan de andere kant loopt continu achter de feiten aan. Hij komt meestal te laat, houdt zich niet aan gemaakte afspraken en stuurt excuusmailtjes rond 1 uur ‘s nachts. Buitengewoon vermoeiend.

Kortom, hij heeft zijn zaken niet op orde.

Misschien komt het gedrag van die manager door de chaos en de druk van organisatie waar hij in moet werken. En uiteraard speelt dat een rol. Maar in mijn ogen is er geen excuus om te zeggen 'Ik bel je volgende week' en dan niet te bellen. Zeg het dan niet. Succes = Realiteit -/- Verwachtingen.

Zeggen wat je doet

Dit gaat over de basale regel van doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Wie niet in staat is die regel te volgen in zijn werk, die zit of niet op de goede plek, of niet lekker in zijn vel. Je werkt nu eenmaal in een competitieve omgeving. Dus mijn oplossing is simpel – get in shape or get out.

Zorg dat je fysiek en mentaal fit bent

Als je ver wil komen in je carrière, zorg dan dat je fit bent. Dat is heel simpel: je moet voldoende bewegen, gezond eten en goed slapen. Ga hardlopen, zwemmen, fietsen – het maakt me niet uit wat, maar werk aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Sporten zorgt voor focus, doelgerichtheid, zelfvertrouwen en zelfkennis. Allemaal eigenschappen van een goede leider. Als je je ochtend begint met sporten, begin je aan je werkdag met een 1-0 voorsprong op de rest van de wereld.

Bezuinig niet op slaap

Waarom je gezond moet eten lijkt me duidelijk, zeker als je regelmatig sport. Maar zorgen dat je genoeg slaap krijgt is iets wat mensen nog wel eens vergeten tegenwoordig. We zijn altijd druk, altijd bereikbaar en moeten altijd nog even iets afmaken. Zet ‘s avonds je telefoon en je laptop gewoon eens uit, zodat je kan ontspannen en zonder onrust gaat slapen. Bezuinig niet op slaap. Als je onuitgerust op je werk verschijnt, dan begin je met een 1-0 achterstand.

Leiderschap over jezelf

De moraal van dit verhaal is: beter leiderschap begint bij leiderschap over jezelf. Dat leer je niet uit een boekje of bij nog een leiderschapscursus op de hei, maar door het zelf te doen en controle over jezelf te ontwikkelen. Hardlopen (of een andere sport) is heel gezond, maar het allerbelangrijkste is dat je de confrontatie aangaat met jezelf. Het gevecht met jezelf, met je lichaam en de omstandigheden. Je moet je eigen grenzen leren kennen en proberen te verleggen. Als jij fit bent en controle over jezelf uitstraalt, als je scherp en relaxed op je werk verschijnt, dan volgt de rest vanzelf. 

Beeld via Flickr.

Meer van Eelco Smit: