Steve Jobs was het archetypische voorbeeld van een eigenzinnig genie. Waarom was onthechting cruciaal voor hem?
Op 5 september gaat de Steve Jobs-biopic Jobs in Nederland in première. Toen ik onderzoek deed naar genieën voor mijn boek 'Het Geheim van Genialiteit', stond Steve Jobs hoog op mijn lijstje. Hij was het archetypische voorbeeld van een eigenzinnig genie. Een van de duidelijkste aanwijzingen daarvoor is dat Jobs nooit aan markt- of consumentenonderzoek deed. Hij was niet geïnteresseerd in de gedachten en wensen van de grootste gemene deler. Hij volgde liever zijn eigen koers. ‘Waarom zou je bij de marine gaan als je ook een piraat kunt zijn?’ is een van de befaamde uitspraken die zijn levensfilosofie benadrukt.
Varen op innerlijk kompas
WINNEN: TICKETS VOOR JOBS
Op 5 september gaat de Steve Jobs-biopic Jobs in Nederland in première. We geven 4 x 2 tickets weg voor de film. Klik hier voor meer informatie over deze actie.
Alle genieën die ik onderzocht, bezitten deze eigenzinnige levenshouding. Ze varen op een innerlijk kompas en trekken zich niet veel aan van de mening van anderen. Het maakt hen tot lastige mensen om mee te werken en leven, dat wel. Ze kunnen zich niet aanpassen. Hun innerlijke wereld is vele malen groter dan de uiterlijke realiteit waarin zij leven, waardoor het vaak lijkt alsof ze niet zijn aangesloten. Dat zijn ze wel, maar niet op het paradigma waarin de meeste mensen leven. Genieën hebben het vermogen voorbij de heersende realiteit te kijken en iets te zien wat anderen niet zien. Een genie is, zoals over Jezus wordt gezegd, ‘in de wereld, maar niet van de wereld’.
Eenzame reiziger
Een van de grootste geesten die deze eigenschap had, is Albert Einstein. Hij werd op 31 december 1999 door Time Magazine uitgeroepen tot Person Of The Century en zei over zichzelf: ‘Ik ben een eenzame reiziger. Ik heb nooit aan mijn land, mijn huis, mijn vrienden of zelfs mijn bloedverwanten met heel mijn hart toebehoord. Ik ben nooit dat obstinate gevoel van onthechting verloren – een gevoel dat met de jaren alleen maar is toegenomen.’ Dat ‘obstinate gevoel van onthechting’ is de enige manier voor zieners en pioniers om hun binnenwereld intact te houden, zodat ze contact kunnen houden met visie en inspiratie.
Het lijkt een koud begrip
Onthechting lijkt een koud begrip: afstandelijk, afgescheiden, niet verbonden, eenzaam, alleen. Maar in India leerde ik van de yogi’s die mij meditatieles gaven, dat een onthechte levenshouding de enige manier is om werkelijk liefdevol, gelukkig en geïnspireerd te zijn. Wanneer je je kunt losmaken van de waan van de dag en van de waan van je eigen gedachten en emoties, betreed je een veel grotere ruimte. Je krijgt toegang tot een universele intelligentie en wordt bevattelijk wordt voor aha-momenten, eureka-ervaringen, geïnspireerde gedachten en geniale invallen.
Hoe onthechter, hoe liefdevoller
‘Hoe onthechter je bent, hoe liefdevoller je kunt zijn,’ zeiden de yogi’s. Het klinkt als een paradox, maar is pure logica. Wanneer je uit de dualiteit van je denken stapt (moslims tegen christenen, Ajax tegen Feyenoord, goed tegenover slecht, enzovoorts) betreed je de achterliggende dimensie van eenheid. In meditatie kun je dit goed ervaren. Het is alsof je in het oog van de orkaan staat en als een toeschouwer kunt kijken naar gedachten en emoties zonder je ermee te identificeren. In het oog van de orkaan wordt een gevoel van heelheid ervaren, een samenvallen met al wat er is. De paradox: hoe onthechter je bent, hoe meer je bent verbonden. Onthechting is niet alleen cruciaal voor genieën, maar voor een ieder die gelukkig, geliefd en geïnspireerd wil leven.