Maar eerst, waarom is dit überhaupt een thema? Omdat we het steeds vaker zien gebeuren: de verkeerde ‘celebrity’ influencer voor een pr-campagne en daarmee gepaard gaande stroom aan negatieve reacties. De affaire tussen Anna Nooshin en het plastic flesje van Shell is een bekende #fail.
En eerder dit jaar kreeg het Rijksmuseum de wind van voren door met Noor @queenofjetlags (675.000 volgers) samen te werken. De kritiek: niets uit Noors Instagramprofiel wees erop dat ze een kunstliefhebster is. Ging het Rijksmuseum dan puur voor het grote bereik?
Geloofwaardig
Als de post niet past en het marketingsausje er teveel bovenop ligt, zijn mensen snel geneigd om te denken: “die heeft een grote zak geld gekregen.” Niet zo gek dus dat de micro-influencer in opkomst is. Dit zijn ‘gewone’ jongens en meisjes met een passie voor bijvoorbeeld duurzaam leven, hun kind (en alle aanverwante spullen) of kunst. Hun belevenissen delen zij op Instagram, gevolg door een trouwe groep aanhangers.
Een samenwerking wordt een stuk geloofwaardiger wanneer een bedrijf aansluiting zoekt bij een topic van een influencer. Steeds meer bedrijven vinden dan ook de weg naar dit potentiële communicatiewapen. Ook veel kleinbedrijven zien het als een goede marketingtool, blijkt uit dit artikel van Forbes.
Meer engagement, meer actie
Wanneer je googelt naar het effect van micro-influencers, kun je genoeg vinden over de populariteit van deze groep onder consumenten. Bijvoorbeeld als we kijken naar de betrokkenheid van de volgers bij een post. HelloSociety (van New York Times) concludeerde dat campagnes via een micro-influencer 6,7 keer meer effect hebben dan wanneer je influencers met een groter bereik inzet. Het feit dat er meer interactie mogelijk is, omdat er sneller en vaker door de Instagrammer wordt gereageerd, ligt hieraan ten grondslag (22,2 % keer meer wekelijkse conversaties).
Verschillende onderzoeken wijzen ook uit dat consumenten eerder geneigd zijn om in actie te komen bij een niet bekende influencer. Een aantal (random gevonden) resultaten:
- 30% van de Amerikaanse consumenten is meer geneigd om een product te kopen van een naam zonder faam dan van een bekendheid. Zelfs slechts 3% heeft de bereidheid tot een koopactie bij een celebrity aanbeveling;
- 82% van de consumenten (ook de VS) neemt hoogstwaarschijnlijk een aanbeveling van een micro-influencer ter harte.
Interactiegraad
Mooie cijfers, maar is deze populariteit ook met harde cijfers te onderbouwen? Een Amerikaans influencerbureau, Markely, onderzocht de verhouding van vind-ik-leuks en reacties in relatie tot het aantal volgers. De cijfers worden inmiddels vaak aangehaald om de waarde van een mirco-influencer wat meer kracht bij te zetten. Het onderzoek laat zien dat de betrokkenheid piekt wanneer een account ongeveer 1.000 volgers heeft. Heeft de Instagrammer meer dan 100.000 volgers, dan zie je dat de betrokkenheid begint af te vlakken.
Je hebt tegenwoordig ook verschillende tools om zelf de betrokkenheid van de volgers van een influencer te berekenen (voordat je een keuze voor een influencer maakt). Bij platformen zoals TANKE en Instacalculator krijg je met een druk op de knop direct een analyse van een Instagram-account.
Betaalbaarder
Genoeg voordelen dus zo blijkt uit cijfers. Dan nog een laatste feitje om je over de streep te trekken. De micro-influencer is ook een stuk gunstiger voor je portemonnee. Het internationaal bekende platform Bloglovin onderzocht de tarieven van micro-influencers en concludeerde dat een gemiddelde betaalde Instagram-post niet meer dan $500 kost. Vergeleken met het prijskaartje van $15.750 voor een post door NikkieTutorials, is dat natuurlijk een koopje (wel 11 miljoen volgers!!!). Benieuwd wat Instagram-grootheden gemiddeld verdienen? Check de Instagram Rich List 2018.
Socialpubli.com laat in een infographic zien hoe je influencerbudget zich vertaalt in het aantal influencers dat je daarvoor kan inzetten: