Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Nederlandse werknemer heeft geen tijd voor lunch

Ruim één op de vijf werknemers in Nederland slaat minimaal één keer per werkweek de lunch over. Tien procent doet dit enkele keren per week en drie procent luncht nooit tijdens de werkweek.

Bijna 1 op de 5 werknemers nuttigt wel elke dag zijn of haar lunch op de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest, onderdeel van Compass Group Nederland, en de Academy of Facility Management van NHTV Breda. Het onderzoek is gehouden onder meer dan 1100 werknemers die werkzaam zijn in bedrijfspanden met meer dan 100 werknemers.

Overgewicht
Uit verschillende eerdere onderzoeken bleek dat het overslaan van ontbijt gevolgen heeft voor de gezondheid. Overslaan van de standaard eetmomenten, zoals ontbijt, lunch en het diner, leidt tot compensatiegedrag (‘snacken') gedurende andere momenten van de dag. De mate van overgewicht binnen de groep die maaltijden overslaat, ligt aanzienlijk hoger dan de groep die een normaal eetpatroon volgt, zo blijkt uit deze onderzoeken.

Geen tijd
"De gemiddelde Nederlandse werknemer besteedt al jaren ongeveer 25 minuten aan de lunchpauze," aldus Brigitte Campfens, marketingmanager van Eurest. "Wel is er een duidelijke verandering zichtbaar in het gebruik van cateringvoorzieningen en de locatie waar het eten wordt genuttigd. Het onderzoek geeft aan dat 52 procent van de werknemers de lunch geregeld (minimaal één keer per werkweek) op de werkplek nuttigt en dus niet de tijd neemt om gebruik te maken van de cateringvoorziening van de werkgever."

Mannen lunchen minder vaak
Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat mannen relatief vaker hun lunch overslaan. Gemiddeld slaat 19 procent van de vrouwen de lunch één of meerdere keren per week over, tegen 25 procent van de mannen. Ook geeft een groter deel van de mannelijke respondenten aan zijn of haar lunch vaker achter het bureau of op de werkplek te nuttigen. Meer dan de helft van de mannen geeft aan dit minimaal één keer per week te doen, tegen 44 procent van de vrouwelijke werknemers.

To go-producten
Bijna 1 op de 5 werknemers nuttigt de lunch elke dag op de werkplek. "Daarnaast blijkt dat werknemers in Nederland ten opzichte van twee jaar geleden vaker het eten onderweg nuttigen", zegt Campfens. "Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het assortiment van onze bedrijfsrestaurants. Hier zijn steeds vaker to go-producten beschikbaar, zodat de gasten kunnen eten waar en wanneer ze willen."

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Nieuwe werken
Volgens Bernard Drion, lector Facility Management aan NHTV, zal catering in de toekomstige werkomgeving een steeds belangrijker rol spelen. "We kunnen tegenwoordig overal en altijd individueel werken. Dus wat heeft een medewerker met smartphone en laptop op kantoor te zoeken? Collegiaal ontmoeten, waarbij ervaringen, kennis en ideeën worden uitgewisseld, kan daarmee in de verdrukking komen. Terwijl die uitwisseling juist essentieel is voor het succes van de organisatie. Met bijvoorbeeld gastvrijheid en een goede cateringvoorziening kunnen medewerkers worden 'verleid' om toch naar het kantoor te komen."