Het gaat niet om het individu, maar om de bijdrage aan het teamresultaat, vindt Dominique Haijtema, hoofdredacteur van MT.
Ik moet iets opbiechten. We heten dan weliswaar sinds de oprichting van dit blad Management Team, toch kijken we vooral naar individuele managers en nauwelijks naar hele management teams. Het is gewoon makkelijker om verhalen aan een persoon op te hangen.
We weten allemaal wat nodig is
En als ik nog iets eerlijker ben: we zijn zelf ook allesbehalve een team. We zijn eerder eigenwijze professionals die het liefst hun eigen gang gaan. Daarmee behoren we volgens de Amerikaanse bestsellerauteur Patrick Lencioni tot een meerderheid. Tachtig procent van de teams functioneert niet als een team. Met een gebrek aan kennis heeft dit niets te maken, vindt hij. We weten allemaal precies wat er nodig is om wel effectief met elkaar te kunnen samenwerken. Waarom doen we het dan niet?
Kwetsbaar opstellen
Het ontbreekt ons vooral aan moed in het bedrijfsleven, aldus Lencioni. Moed om elkaar aan te spreken op gedrag dat niet overeenkomt met hetgeen is afgesproken. Moed om eerlijk te zeggen wat je ergens of van elkaar vindt. Een goed team is als een goed huwelijk, vindt hij. Het kost tijd en moeite. Stiekem geloven we ook dat als iets goed moet gebeuren we dat het beste zelf kunnen doen. We willen ons niet kwetsbaar of afhankelijk opstellen. En nu we eerlijk zijn: in een groep werken mensen opeens minder hard omdat hun bijdrage minder zichtbaar is.
Als we het echt belangrijk zouden vinden…
Ik ben zelf van nature geen teamspeler en heb ook – behalve als het echt moest – nooit aan teamsport gedaan. Nu ik zelf een team mag leiden loop ik tegen de een na de andere beperking op. DE NIEUWE MANAGEMENT TEAM
De nieuwe editie van het tijdschrift Management Team, met als thema 'teams', is uit. Altijd op de hoogte blijven? Neem een abonnement. Alle excuses passeren de revue: geen tijd, geen geld, geen juiste mensen enzovoorts. De waarheid is: als we het echt belangrijk zouden vinden, dan zouden we het er niet over hebben, maar het gewoon doen.
Het voelt als een sterfgeval
Je begrijpt het al: vandaar dat we teams nu hoog op de agenda zetten. Het legendarische rugbyteam All Blacks toont hoe het ook kan. 'Elke verloren wedstrijd voelt als een sterfgeval in de familie.' Zij voelen zich allemaal even verantwoordelijk voor het resultaat.
De bijdrage aan het team
Het gaat niet om het individu, maar om de bijdrage aan het teamresultaat. Het kost de nodige inspanning, maar dan bereik je als team meer dan je ooit in je eentje had durven dromen.