Te dik zijn is slecht voor je gezondheid én slecht voor je carrière. Ambitieuze fatso's gaan gezond leven.
Al jaren stijgt het aantal mensen in westerse landen dat te zwaar is. In Nederland alleen al wonen er zo’n 6,5 miljoen te dikke individuen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meer dan twee op de vijf (!) mensen heeft overgewicht. Die doen de samenleving en zichzelf tekort.
Slecht
Dat extra vet is natuurlijk vooral slecht voor de gezondheid van deze mensen. En het is slecht voor de financiele gezondheid van de samenleving. De kosten van de gezondheidszorg stijgen mede als gevolg van onze collectieve vetzucht. Wat mij opvalt is dat in hogere echelons aanmerkelijk minder tientonners rondlopen dan onderaan de carrièreladder. Toeval? Nope.
Eigen schuld
Wie te zwaar is, komt aantoonbaar moeilijker aan een baan. Eenmaal aan de slag, loont het volgens Amerikaans onderzoek om fit te zijn. Een te zware (rood aangelopen en kortademige) manager wordt volgens de Amerikaanse hoogleraar leiderschap Barry Posner niet als capabel ervaren.
Remmende vooroordelen?
De hoogleraar heeft ook wel een verklaring voor het feit dat te dik zijn een remmende werking heeft op je carrière. Naast te veel kilo’s, zeulen dikkerds ook een aantal ‘vooroordelen’ met zich mee. Dikke mensen zijn lui en weinig gedisciplineerd. Beelden waar je als manager of sollicitant niet mee geassocieerd wilt worden. De vraag is natuurlijk, zijn die vooroordelen ook waar? Ja, waarschijnlijk wel. Er zijn aanwijzingen dat dikkerds minder financiële discipline hebben.
Dikkerds vaker platzak
Al in 2009 toonden economen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan, dat de uitslag van je weegschaal gecorreleerd is met de roodstand op je bankrekening. In oktober 2012 stortten twee Amerikaanse economen zich op de vraag wat de relatie nou precies is tussen overgewicht en schulden. Want die is er. Meer dan één op de vijf vrouwen met creditcardschulden heeft last van overgewicht, tegen achttien procent van de vrouwen die niet in de schulden zitten. Ook vrouwen die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen, zijn aanmerkelijk vaker te zwaar, dan dames die dames die keurig op tijd betalen.
Afvallen voor succes?
Hard maken kan ik het niet. Studies naar een succesvol afgevallen te dikke manager en de effecten op zijn geloofwaardigheid heb ik niet kunnen vinden. Toch lijkt het aannemelijk dat het een carrièreboost is. Je toont met dat geforceerde gewichtsverlies over doorzettingsvermogen en discipline te beschikken. Dit kan alleen maar respect en bewondering afdwingen.
Dus ben je ambiteus en gezet? Dan weet je wat je te doen staat.
Lees ook de eerdere columns van Eline Ronner:
- Economen liegen vaker
- Bewezen: Ambtenaren zijn lui
- Mediteer voor meer omzet
- Macht en seks zijn carrièrekillers