Houdt de Braziliaanse bolsa família mensen op het rechte pad? Ja, zegt de Wereldbank. Maar is dat wel zo?
Een van de stokpaardjes van de Braziliaanse arbeiderspartij is de bolsa família. Dit is een soort subsidie voor arme gezinnen om hun kinderen naar school toe te kunnen sturen. Zo’n 11 miljoen Braziliaanse gezinnen ontvangen bij elkaar zo maandelijks 0,4% van het Braziliaanse bbp van de overheid.
Wapen tegen armoede
De bolsa família blijkt een effectief wapen in de bestrijding van armoede. Dat is natuurlijk al een prettige constatering. Maar zou een van de neveneffecten (economen noemen dit spillover-effecten) kunnen zijn dat het ook nog eens de criminaliteit vermindert?
Correlatie versus causaal
Dat is een simpele vraag, zo zou je zeggen. Het vinden van het antwoord is alleen lastig. Goed, de criminaliteit daalde sterk in gebieden waar veel gezinnen deze subsidie kregen. Maar deze correlatie wil nog niet zeggen dat er een oorzakelijk verband is tussen deze twee variabelen. Om puur de effecten van de bolsa família te meten zou je in een laboratorium alle andere variabelen gelijk willen laten, vervolgens aan de knoppen van die subsidie draaien en kijken wat er gebeurt met de criminaliteit. Maar ja, de wereld is geen laboratorium waar alles te controleren is. Dus moet je als onderzoeker hopen dat zich bijna per toeval een geschikt moment voordoet wanneer je “buiten” onderzoek doet.
Het helpt!
Een redelijk geschikt kwam in 2008, toen de maximale leeftijd werd verhoogd en ook gezinnen met kinderen van 16 en 17 jaar in aanmerking kwamen voor de steun. Voor die tijd kwamen alleen gezinnen met kinderen tot en met 15 jaar in aanmerking. De economen Chioda, De Mello en Soares bekeken hoeveel extra personen er in São Paulo konden profiteren van de bolsa família. Die cijfers vergeleken ze weer met gegevens over de crimilaliteit in de regio. Ze kwamen tot de conclusie dat de bolsa família inderdaad zou helpen om met name geweldsmisdrijven te verminderen.
Relletje
Vervolgens ontstond er een – wat mij betreft zeer vermakelijke – woordenwisseling tussen de kritische Braziliaanse journalist Reinaldo Azevedo en een van de onderzoekers (João de Mello) over de kwaliteit van het onderzoek. Er zou wel heel gemakkelijk geconcludeerd worden dat de subsidie criminaliteit vermindert. Hadden de onderzoekers hun politieke voorkeur mee laten spelen? Tussen de inhoudelijke argumenten door, maken de mannen elkaar ook nog eens online voor rotte vis uit, heerlijk zo’n relletje. Hier is voor de liefhebber een overzichtje van de relevante blogposts met de discussie (in het Portugees, dat wel).
Niet zo stellig
Maar hoe zit het nou? Helpt die bolsa de arme Brazilianen van het boevenpad af of niet? Uit een nog ongepubliceerd (en dus onaf!) promotieonderzoek blijkt dat de (causale) relatie er niet voor ieder type misdrijf is. Voor een dempend effect op moord wordt bijvoorbeeld geen bewijs gevonden. Wel is er een mild dempend effect op diefstallen, kidnappings en overvallen. Maar stellig beweren dat de bejubelde bolsa família meer mensen op het rechte pad houdt, durft deze econoom niet.
Beeld door gfpeck