Gedachtekronkels in het hoofd belemmeren persoonlijke groei. Ontmasker die interne saboteurs en verander zo succesvol uw eigen gedrag.
DE MT ZOMERSERIE
MT.nl komt deze hele zomer met persoonlijke tips voor de manager. Elke dag een nieuw item over tijdwinst boeken, netwerken,
sociale vaardigheden, succes of loopbaanontwikkeling. Handig om te weten en vooral heel praktisch.
Vandaag: sociale vaardighedenJe kent ze vast wel; al die gedachtes in je hoofd, die zorgen dat je niet de dingen doet die je wilt doen. Je wilt graag tegen je team zeggen wat je dwars zit, maar onderneemt geen actie. Je wilt nee leren zeggen tegen je mensen en toch doe je het niet. Je wilt graag een andere functie of baan, maar je doet niets. Wat is er aan de hand? Onze belemmerende overtuigingen zitten je dwars, ik noem ze vaak interne saboteurs. Wat zijn dat dan?
Gek van jezelf
Gedrag komt voort uit overtuigingen. Dat zijn (voor)oordelen, ideeën of meningen die je over van alles en nog wat hebt. Bedenk dat je wel 60.000 gedachtes per dag hebt en de meeste daarvan zijn overtuigingen. Geen wonder dat je soms gek wordt van jezelf. Zo’n 95 procent van deze overtuigingen heb je veelal onbewust aangenomen voor je 22e jaar. Deze overtuigingen ontstaan vanuit opvoeding, vrienden, familie, school en de cultuur waarin je opgroeit. Het is deze set aan overtuigingen die bepaalt hoe je nu in het leven staat.
Ik zeg weleens; ieders set aan overtuigingen is verschillend en bepaalt uiteindelijk het werkelijke verschil tussen ons als mensen.
Manier van communiceren
Overtuigingen bepalen je manier van communiceren en het gedrag dat je (veelal onbewust) kiest. Stel; je bent opgevoed met het idee dat mensen niet te vertrouwen zijn. De kans is groot dat je deze overtuiging onbewust overneemt. Je gedrag is een afgeleide van deze overtuiging. Je gedrag zal heel anders zijn als je de overtuiging hebt dat mensen wel te vertrouwen zijn. Je zou nu kunnen denken dat overtuigingen niet te veranderen zijn. Het tegendeel is waar: Overtuigingen zijn wel degelijk te veranderen. Overtuigingen zijn van jezelf, ook al heb je ze ooit onbewust aangenomen. De kreet; ‘zo ben ik nu eenmaal en dat kan ik niet veranderen’ komt bij deze dus te vervallen. Je kunt wel veranderen!
Hoe dat je dat?
Stap 1 – Ontdek de interne saboteurs.
De kunst is om bij jezelf na te gaan welke overtuigingen helpend en belemmerend zijn. Een voorbeeld: je wilt graag tegen je collega zeggen wat je dwars zit en toch doe je het niet. De interne saboteurs zijn dan bijvoorbeeld: “Ik wil aardig gevonden worden en ga de confrontatie niet aan”. Of: “Ik weet nooit wat ik moet zeggen als ik niet weet hoe de ander reageert.” Ga op zoek naar jouw belemmerende overtuigingen en schrijf ze op. Belemmerende overtuigingen komen altijd voort uit angst. De uitdaging is om die angst in de ogen te kijken, te weten waar jij je druk over maakt. Stel jezelf de vraag hoe reëel die angst is en of die angst ooit uitgekomen is.
Stap 2 – Accepteer dat je belemmerende overtuigingen hebt.
Klinkt misschien tegenstrijdig. Toch is dit de crux! Belemmeringen zul je altijd houden. De kunst is alleen om bewust te worden van je eigen interne saboteurs. Acceptatie is dan de springplank naar nieuw gedrag. Acceptatie zorgt altijd voor rust en ontspanning en maakt plaats voor het creëren van helpende overtuigingen.
Stap 3 – Maak de stap naar het kiezen van een helpende overtuiging.
In het gekozen voorbeeld kan een helpende overtuiging zijn dat je open en eerlijk bent in de dingen die je bezig houden.
Stap 4 – Ervaar de helpende overtuiging en ontdek dat je gedrag automatisch verandert.
Zie het niet als een truc maar als een verandering van je manier van ‘zijn’.
Wat levert dit op?
• Je werkt moeitelozer
• Je werkt vanuit rust en ontspanning
• Je kiest voor wat jij wilt en onderneemt actie
• Je leert je team effectief aansturen
Klinkt best eenvoudig, niet waar? De theorie is uiterst simpel. Maar ik weet als geen ander dat de praktijk weerbarstig is en dat het ontzettend veel moed, aandacht en lef vraagt om te veranderen.
Over de auteur: Marjan Haselhoff van Buro Kracht helpt leidinggevenden om met minder moeite meer uit hun werk te halen. Deze tekst is afkomstig uit haar gratis eBook ‘In 12 oefeningen effectief leren managen’. Dit ebook ontvangen? Kijk dan op Buro Kracht.
Over het podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.