Leiderschap verandert sneller dan ooit tevoren. Dat is nogal een platgetreden constatering die je tegenwoordig overal om je heen hoort, maar die daarom niet minder waar is. Ik kan me nauwelijks herinneren wanneer ik nog een manager sprak, van een organisatie uit willekeurig welke sector, die niet bezig was met een grondige aanpassing van zijn of haar bedrijf. Aanpassing aan (kort samengevat) het tijdperk van disruptieve concurrentie, de ultraplatte organisatie, supertransparantie, meer samenwerking met stakeholders en het verdrag van Parijs. Oftewel het inrichten van duurzaam bedrijf waarin de belangen van medewerkers, klanten en andere betrokkenen in evenwicht zijn.
Bij dat inrichten treedt een opmerkelijke paradox op. Het belang van leiderschap lijkt af te nemen in tijden van zelfstandige teams met professionals die hun werk naar eigen inzicht doen, vrij van managers die de taken verdelen en op de uitvoering ervan toezien. Wie heeft er nog een baas nodig als je zelf het beste weet hoe je je werk moet inrichten? Herhaaldelijk werd management de afgelopen jaren doodverklaard.
Maar de werkelijkheid is precies omgekeerd. Autonome professionals die dichtbij de markt staan en snel op de wensen van de klant kunnen inspelen, hebben juist behoefte aan coördinatie van hun werk met dat van elkaar en van de rest van de organisatie. Om die professionals tot een gemeenschappelijk doel te bewegen, is een heldere visie en koers juist hard nodig. Afgaande op CBS-cijfers van het laatste decennium neemt het gemiddeld aantal leidinggevenden in organisaties gestaag af, maar de leiders die overblijven worden belangrijker dan ooit. Het is alleen een andere soort leiderschap dat ze moeten laten zien: meer verbindend, minder sturend. Meer op de mensen, minder op de processen.
…
…
Je leert verder
- Leiderschap is voorwerp van een opmerkelijke paradox: hoe autonomer medewerkers en teams worden, hoe belangrijker leiderschap wordt.
- Leiderschapsontwikkeling maakt een transitie door om op de gewijzigde eisen die aan leiders worden gesteld in te kunnen spelen.
- Kenmerken van leiderschapsontwikkeling 2.0 zijn individueel gericht, praktijkgericht, breed toegankelijk en gericht op continu leren.
- De grootste uitdaging is het aanleren en borgen van ‘zachte’ skills zoals samenwerken en anderen faciliteren.
Abonneren
Neem voor 11 mei een abonnement op MT Insights en ontvang deze longread en alle volgende longreads (elke twee weken) direct in je mailbox. Je krijgt bovendien twee keer per jaar MT Insights magazine in de bus met het beste over management en leiderschap uit binnen en buitenland én de MT500 en de MT1000 onderzoeksspecials.