Van de zorg, woningbouw en software tot kinderopvang: de winnaars onder de grote Nederlandse bedrijven van de Best Workplaces 2020 komen in de meest uiteenlopende branches voor. Toch hebben zij één ding gemeen als het gaat om goed werkgeverschap. Ze zien allemaal dat het de medewerkers zijn die het bedrijf maken. Dat het succes dus afhangt van hoe zij met hen omgaan, en of ze op de juiste plek zitten.
AFAS Software: vertrouwen en verantwoordelijkheid
Vertrouwen en verantwoordelijkheid gaan hand in hand bij softwarebedrijf AFAS Software. Dit is de basis voor goed werkgeverschap. Wat dit inhoudt: medewerkers die de vrijheid hebben om zelf veel keuzes te maken. Bij AFAS heerst een sterke bedrijfscultuur waarbij het familiaire, betrokkenheid en oprechte aandacht voor elkaar belangrijk is. Dit gecombineerd met hard werken en een positieve sfeer. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS!
Berend Botje: blije medewerkers die kunnen groeien
Ook bij kinderopvangorganisatie Berend Botje staat werkgeluk centraal. Het streven binnen de organisatie is om het beste voor hun mensen te doen, op de werkvloer en daarbuiten. Investeren in en contact houden met je medewerkers, weten wat er speelt, daar gaat het om. Bij Berend Botje is de vertrouwensband, de band tussen medewerker en leidinggevende de basis waar het om draait bij goed werkgeverschap. Bij Berend Botje stellen ze voortdurend de vraag: ‘Waar zijn onze medewerkers het beste op hun plek, waar worden ze gelukkig van?’ Want niets werkt beter dan een blije medewerker die kan groeien in zijn of haar functie.
Careflex Zorg Groep: zorg is topsport
Zorg verlenen is volgens Careflex Zorg Groep, dienstverlener in complexe zorg, topsport. Een topsporter moet goed verzorgd en gefaciliteerd worden om optimaal te presteren. Goed werkgeverschap begint bij Careflex Zorg Groep dan ook bij hoe je kijkt naar je mensen. En bij de intrinsieke motivatie om naar je medewerkers te willen luisteren en hier ook écht iets mee te doen. De medewerkers bij Careflex Zorg Groep hebben veel eigen regie en bepalen bijvoorbeeld zelf wanneer ze werken.
Coöperatie DELA: warmte als cultuur
Bij de Eindhovense uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA werken ze op basis van de BIO-waarden (Betrokken, Integer en Ondernemend). De cultuur kenmerkt zich door warmte. Dit is terug te zien en te voelen in alles wat de organisatie doet. Afgelopen jaar heeft DELA een kerk geopend (DOMUSDELA): een ontmoetingsplek in Eindhoven voor het houden van ceremonies, evenementen en meetings. Op deze plek wil DELA iedere beleving bijzonder en verbindend maken. De medewerkers waarderen deze plek ook zeer.
DC Klinieken: goed werkgeverschap levert goed werknemerschap op
Bij DC Klinieken geloven ze in goed werkgeverschap. Logisch, omdat het goed werknemerschap oplevert. Door een plezierige werkomgeving te creëren blijven medewerkers langer bij je. En dat is, in een sector waarin goed personeel schaars is, van levensbelang. De zorgorganisatie is dit jaar voor het eerst een Best Workplace. Betrokkenheid en vooral het ‘eigenwinkelgevoel’ voorop. Dankzij de korte lijnen tussen leiding en werkvloer hoeven zij nooit lang te wachten op een antwoord en is er veel ruimte om de eigen mening te uiten. Zo krijgt iedere medewerker de tijd om aandacht en zorg te geven aan de patiënten.
Incentro: werkgeluk centraal
Geluk is zo’n beetje de belangrijkste cultuurwaarde bij IT-dienstverlener Incentro. Het bedrijf, met vestigingen in Nederland, Spanje en zelfs in Kenia, gelooft dat goed werkgeverschap betekent dat je een cultuur moet creëren waarin werkgeluk centraal staat. Gelukkige medewerkers leveren namelijk excellente resultaten, met als resultaat blije opdrachtgevers. Werkgeluk is bij Incentro geen bijkomstigheid, het is zelfs de succesformule van Incentro.
Kindergarden: aandacht
Kinderopvang Kindergarden is al een flink aantal jaren een Best Workplace. Het deed in 2012 voor het eerst mee aan het onderzoek. Goed werkgeverschap gaat volgens Kindergarden om aandacht. Aandacht voor iedereen, maar vooral voor de eigen medewerkers. Zij functioneren optimaal in een werkomgeving die veilig en inspirerend is, als een tweede huis. Van een eigen en specifiek aangepast personeelsbeleid tot een keur aan trainingen en opleidingen, toegespitst op de verschillende levensfasen en persoonlijke vraagstukken. De organisatie gaat ver in het begeleiden van medewerkers, in welke fase van je leven je ook zit.
Macaw: succes is afkomstig van de mensen die voor je werken
Bij Macaw willen ze het beste bedrijf zijn om voor te werken, en dat gaat verder dan alleen wat mooie arbeidsvoorwaarden. Bij Macaw lopen ze voorop in de uitdagingen die zij hun medewerkers bieden. Succes is namelijk afkomstig van de mensen die voor je werken, weten ze bij Macaw. Dus is een mensgerichte cultuur bij hen enorm belangrijk. De druk is groot, daarom is het belangrijk om vitaliteit en ontspanning na stressvolle projecten te garanderen. Medewerkers krijgen voldoende tijd om aan hun gezondheid te werken en bespreken met hun eigen ‘peoplemanager’ regelmatig hun ontwikkeling en ambities.
Regardz Hospitality Group & Onemeeting.com: aardigheid in DNA
Regardz Hospitality Group is een familiebedrijf dat in 1982 werd opgericht. Het telt inmiddels twee hotels en acht meeting & event centers, en het internationale boekingsplatform Onemeeting.com. Aardigheid zit in je DNA, dát is de leidende gedachte bij Regardz Hospitality Group & Onemeeting.com. Daarom investeert de organisatie in mensen die bij hen wíllen werken; die altijd net even dat stapje extra willen zetten om het de gasten naar de zin te maken. Hoe? Door er bijvoorbeeld actief voor te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken werken. Want niemand wordt gelukkig van werk of een werkplek die niet bij hem of haar past.
Staedion: iedereen telt mee
Bij woningcorporatie Staedion werken bijna 500 medewerkers. Bij Staedion werken houdt in dat je betekenisvol werk doet. Werknemers zetten zich dagelijks in voor hun bewoners en de stad Den Haag. Medewerkers krijgen zoveel mogelijk de vrijheid om hun ideeën uit te voeren en de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. Zo bedenken ze bijvoorbeeld dagelijks mooie initiatieven voor de bewoners. Alle medewerkers krijgen een persoonlijk budget waarmee zij iets extra voor een bewoner mogen doen. Ook is er de ‘warme douche’ om de onderlinge betrokkenheid te benadrukken en een collega in het zonnetje te zetten. De collega’s van Staedion zijn zo divers als de stad Den Haag en hier telt iedereen mee.
Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Goed werkgeverschap’ op mt.nl. Dit dossier wordt mogelijk gemaakt door Great Place To Work. Great Place to Work is al meer dan 35 jaar wereldwijd dé businesspartner voor het vergroten van vertrouwen binnen organisaties door middel van onderzoek, advies en certificering.