Jan-Willem van der Hek werd in 2012 de beste sommelier van Nederland en won vorig jaar als eerste Nederlander een internationale sommelierswedstrijd. Hij staat op het punt Master Sommelier te worden, een titel die slecht 230 professionals wereldwijd bezitten. Kortom, Jan-Willem van der Hek kent zijn wijnen.
Vanaf deze week is Van der Hek (29) bovendien huissommelier van MT. Met behulp van de adviezen van deze topsommelier voorziet MT Wijn in de allerbeste wijnadviezen. Niet alleen bij het kiezen van perfecte, over het algemeen biologische wijnen die oprecht met liefde zijn gemaakt. Maar ook bij het kiezen van het ideale drinkmoment en een aanbevolen wijn-spijscombinatie. Vijf vragen ter introductie van de nieuwe huissommelier van MT Wijn.
#1. Hoe ben je in de wijn terecht gekomen?
‘Hoewel de horeca lonkte, ben ik eerst bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht gaan studeren. Tijdens een bijbaantje in een restaurant kwam ik in aanraking met wijnen en dit sprak mij steeds meer aan. Dus werd het uiteindelijk toch de horeca. Ik volgde cursussen aan de Academie voor Gastronomie en de vinologenopleiding aan de Wijnacademie. In 2008 behaalde ik mijn vinologenexamen. Ik ben sommelier geweest in diverse sterrenrestaurants zoals De Nederlanden en De Hoefslag. Daarnaast besloot ik mee te doen aan het NK voor sommeliers. Bij mijn eerste deelname belandde ik gelijk in de top drie. Twee edities later werd ik eerste. Dat werkte als een katalysator. Inmiddels ben ik in de eindfase van het behalen van de titel Master Sommelier, de hoogst haalbare titel die een sommelier kan bereiken. Ik streef nu eenmaal graag het hoogste na. Dat zit in m’n karakter.’
#2. Het examen voor het behalen van de titel Master Sommelier staat bekend als extreem moeilijk. Waarom?
‘Een Master Sommelier moet naast zich goed kunnen presenteren, werkelijk alles weten. Nu kunnen de meeste mensen wel een aantal wijnstreken opnoemen. Neem de Duitse Mosel. Voor het Master Sommelierexamen is het nodig om niet alleen alle wijnstreken te kennen maar bijvoorbeeld van de Mosel ook alle subregio’s, de dorpen, hoe alle wijngaarden heten, enzovoorts. Het gaat om een enorme hoeveelheid kennis. Daarnaast bestaat het examen uit het blind proeven van zes wijnen, drie rood en drie wit. Je krijgt vervolgens 25 minuten om de wijnen mondeling te ontleden. De geur, de smaak, welke producent. Om voor deze test te slagen moeten de antwoorden voor minstens 80% kloppen. Dat is behoorlijk moeilijk, op z’n zachtst gezegd.’
#3. Waar ligt jouw kracht als sommelier?
‘Natuurlijk moet je aanleg hebben om goed te kunnen proeven. Een beetje zoals de ‘neus’ bij een mooi parfum. Dat is een gave. Maar ik geloof ook dat iedereen goed proeven zou moeten kunnen leren. Mijn kracht zit vooral in het beschikken over en verzamelen van heel veel kennis. Daar stop ik ontzettend veel tijd in. Het gaat om het maken van associaties. Naarmate je dat heel veel doet, wordt het makkelijker om kennis te linken. Maar voordat je zover bent moet je over al die details beschikken om aan elkaar te kunnen relateren.’
#4. Is de wereld van de wijn dan zo complex?
‘De wereld van de wijn is niet altijd even transparant en daarom heb je veel kennis nodig om er wegwijs in te worden. Hoe is de prijs voor een wijn eigenlijk opgebouwd? En wanneer je een speciale wijn cadeau geeft aan een zakelijke relatie, of een mooie wijn schenkt bij een zakendiner is het wel leuk als je kan vertellen waar die fles wijn nu precies vandaan komt. Wat is er zo bijzonder aan de wijn? Inmiddels weten we van heel veel producten exact waar ze vandaan komen. Kijk naar koffie. Daar staat op de pakken nu bijna tot op de boon precies waar het vandaan komt. Ook bij wijn is dit heel belangrijk en wordt dit steeds belangrijker. Maar koop je bijvoorbeeld een wijn in de supermarkt, dan is het toch niet altijd helder wat je nu precies aanschaft. De wijnen die ik voor MT selecteer, zijn veelal biologisch, ze zijn puur en ze komen van echt bijzondere wijnhuizen. Er zit daarom ook een mooi verhaal achter. Het zijn wat je noemt wijnen waar je mee kunt aankomen.’
#5. Hoe is jouw eigen smaak eigenlijk?
‘Hoewel ik ervan houd om als sommelier het verhaal achter een wijn te vertellen, kijk ik als ik een wijn beoordeel sec naar de kwaliteit. Daarom heb ik niet een specifieke voorkeur. Ik houd evengoed van een strakke Riesling, van een wijn die voortkomt uit onbekende druiven uit Georgië en van een ronde Chardonnay tot en met een zware shiraz uit Australië. Maar bijvoorbeeld ook Portugal dat steeds interessanter wordt als wijnland. En een goede wijn wordt zelfs ook hier gewoon in Nederland gemaakt, in Zeeland. De wijnen die mij uiteindelijk het meest aan het hart liggen, zijn de wijnen van Le Soula. De eerste keer toen ik deze producent bezocht was ik zo onder de indruk. Alles is erop gericht om elk jaar een zo puur mogelijke expressie van de regio te bottelen in een wijnfles.'