De aantrekkende economie en een gunstig belastingklimaat maken van Tsjechië een aangenaam oord voor expats. “Je kunt hier vrij makkelijk veel geld verdienen.”
Joop Ellens woont en werkt nu drie jaar in Praag. De freelance accountant wordt door grote bedrijven ingeschakeld als financiële troubleshooter en bij het opzetten van nieuwe projecten. “Nadat ik midden jaren negentig vanwege een reorganisatie op straat kwam te staan, werd ik gevraag om ergens tijdelijk aan het werk te gaan. Zo werd ik min of meer bij toeval freelancer. Tussen 2000 en 2003 werkte ik voor American Standard en reisde onder meer in Duitsland, Frankrijk en Engeland van kantoor naar fabriek om daar de financiële huishouding op orde te brengen. Het internationale karakter van die job beviel me erg goed. Na deze periode ben ik mijn pijlen dan ook steevast op het buitenland gaan richten. Zo zat ik onder meer zeven maanden in Madrid en een poosje in Boekarest.”
Voor Regus naar Praag
Drie jaar geleden vraagt Regus of hij het ziet zitten om in Praag te assisteren bij het op poten zetten van een nieuw service-center. Ellens hapt toe en vestigt zich in de hoofdstad van Tsjechië. “Een prachtig land en een prachtige stad. Je hebt hier op veel plekken nog echte natuur, de mensen zijn er vriendelijk en de jongeren opvallend leergierig. Praag biedt veel qua uitgaan en cultuur. Het is ook niet voor niets dat de expatgemeenschap behoorlijk groot is. Het stikt hier van de Nederlanders en Engelsen.”
Ruim twintig jaar geleden kende het land nog een sociaal economisch stelsel. Geleid door de communistische partij dat er alles aan deed om het kapitalisme aan de andere kant van het IJzeren Gordijn te houden. Inmiddels is de markteconomie tot volle bloei gekomen, profiteert het land met name van de sterke Duitse buurman en is Tsjechië volwaardig lid van de Europese Unie. “Een probleem is nog wel de corrputie en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Verder is de serviceverlening in winkels en restaurants nog zwaar onder de maat. Als je op een terrasje wordt bediend, dan gaat dat meestal zonder enig enthousiasme en kan er geen lachje vanaf. Wat dat betreft denken ze nog erg vanuit het communisme. Hoe jij het ervaart is niet hun zaak, ze krijgen hun geld toch wel.”
Als expat in Praag
Drie vragen aan de wereldmanager
Waar kun je niet aan wennen?
“Het verkeer. Iedere Tsjech denkt dat hij een raceauto heeft. En uiteraard de karige service, dat blijft elke keer weer even slikken.”
Mis je iets aan Nederland?
“De relatief eenvoudige manier om dingen geregeld te krijgen. Binnen een kwartiertje loop je met een uitreksel geboorteregister uit het gemeentehuis. In Tsjechië duurt zo’n procedure al gauw een maand.”
De gemiddelde Tsjech in een paar zinnen?
"Vriendelijk, maar uitermate op zichzelf en op zijn familie gericht. Als werknemer niet altijd even straight. In een discussie geeft hij geen commentaar en heb je het gelijk aan je zijde. Achteraf blijken ze toch een andere mening te hebben."
Wie in dit deel van Europa zaken wil doen, doet er volgens Ellens goed aan om in ieder geval een Tsjech naast zich te hebben staan. Solo krijg je als vreemdeling weinig gedaan in Tsjechië. “Je bent hier geen buitenlander, je bent een alien. Ik betaal gewoon belasting en heb een gezondheidsverzekering lopen, maar toen ik onlangs met de Pasen een reisverzekering bij de bank wilde afsluiten, kon dat niet. Not possible, you’re Dutch. Onvoorstelbaar eigenlijk.” Wie daar overheen kan stappen, kan in Tsjechië echter wel degelijk goed boeren. De jungle aan bedrijfsregeltjes is er heel wat dunner bezaaid dan in Nederland en dat geeft meer vrijheid van handelen. En dan zijn er natuurlijk nog de aantrekkelijke belastingtarieven. “Als freelancer kun je kiezen: of je geeft 60 procent van de winst op als onkosten, of je geeft je echte onkosten op. Nou, die keus is snel gemaakt natuurlijk. Over de overige 40 procent betaal je 15 procent belasting. Je kunt hier dus vrij gemakkelijk veel geld verdienen.”
Huis in Praag
Een jaar werkte Ellens voor Regus. De klus die hij nu doet is over enkele maanden afgerond. “Wat ik daarna ga doen? Dat zien we dan wel. Ik heb inmiddels een huis gekocht even buiten Praag, want het is goed leven hier. Misschien dat er dan weer een nieuwe uitdaging komt in een ander Europees land. Nederland zit er voorlopig alleen nog niet in. Het leven als expat bevalt me nog veel te goed.”
Lees ook andere wereldmanagers:
- Kika Buhrman: Hollandse pit in Barcelona
- Antoine Ligtvoet: ceo van het Britse Colt Group
- Michel van der Bel: in de top van Microsoft China
- Ronald van Geloven: werkt voor Telstra in Sydney
- Richard Stolk: kent het zakenleven in de VS
>> Bekijk alle Wereldmanagers