De betere leiders denken na voordat ze handelen, maar ze zien en grijpen kansen terwijl anderen (nog) afwachten. Niet iedereen is echter een geboren leider, maar ze moeten het wel elke dag laten zien op de werkvloer.
Volgens de Amerikaanse onderzoeker, auteur en kunstenares Nancy Adler ligt de sleutel bij meer reflectie, bij voorkeur met een papieren dagboek. Alleen dan geven we onszelf de tijd om naar onze behoeften te luisteren. Adler heeft deze dagboekmethode bij veel directeuren en managers succesvol geadviseerd. In dit artikel enkele handvatten om te starten.
6 tips voor meer reflectie
Adler geeft een aantal tips om te starten met deze exercitie.
#1 Koop een papieren dagboek
Koop een echt papieren dagboek. Het schrijven met de hand werkt helender dan een verhaaltje tikken op je laptop of smartphone.
#2 Geef jezelf de tijd
Verplicht jezelf om 15 minuten per dag na te denken. Misschien lastig, dus begin eerst met drie minuten. Zoek daarvoor een rustige plek waar je niet onderbroken wordt.
#3 Kies het juiste moment
Bij voorkeur op een tijd waar je niet gestoord kan worden. Blok desnoods deze tijd in je agenda.
#4 Schrijf wat in je opkomt
Blanco pagina’s nodigen uit om je stroom gedachten op te schrijven. Maak je niet druk om stijl of grammatica.
#5 Deel je dagboek niet
Je gedachten zijn van jezelf en niet voor je omgeving of de buitenwereld.
#6 Daag jezelf uit met een paar vragen
- Hoe voel ik me nu?
- Hoe voel ik me over mijn leiderschapskills?
- Wat verdient nu mijn meeste aandacht in werk, leven?
- Wat is meest gave nieuwe idee wat ik de afgelopen 24 uur gehoord heb?
- Wat is het meest opwindende project of initiatief waar ik deze week over gehoord buiten mijn eigen industrie?
- Wat gaf me deze week voldoening en geluk?
- Hoe kan ik meer geluk in mijn leven ervaren?
Haal meer uit kunst
Adler ziet daarnaast ook veel heil in het consumeren van kunst zoals schilderen of andere vormen. Wat levert het op als we echt en langer concentreren op een schilderij? Wat zie ik? Wat voor nieuwe perspectieven biedt dit kunstwerk mij?
Yale heeft onderzoek naar de effecten van kunst op het gedrag van professionals die onder hoge druk staan. Daaruit blijkt dat jonge artsen betere diagnoses maken na een cursus kunstgeschiedenis. De verklaring? Kunst leert ze beter, preciezer en creatiever te kijken naar complexiteit. Ook werkt kunst nederig. Onze eigen overtuigingen zijn maar een van de zovele denkbeelden die in de wereld bestaan.
#1 Kies een schilderij
Kies een schilderij zoals deze onderstaande uit een recente tentoonstelling van Adler zelf.
#2 Laat je ogen rusten op het kunstwerk
Geef jezelf de tijd om 3 minuten naar het schilderij te kijken. Drie minuten voelt misschien lang, maar geef jezelf de tijd!
#3 Beschrijf het schilderij
Beschrijf het schilderij wat je hebt gezien. Is je perspectief veranderd na deze drie minuten? Is het schilderij een metafoor voor een actuele situatie in uw bedrijf, sector of economie? Is het te vergelijken met een samenwerking, een fusie of een relatie met een klant of leverancier? Laat je verrassen door de inzichten die (wel of niet) naar voren komen.
#4 Geef ruimte aan diepere drijfveren
Probeer verdieping aan te brengen in je dagelijkse werk en leven. Misschien lukt dat niet gelijk, maar verdieping geeft ons meer voldoening om ons aan de dagelijkse sores te onttrekken.
#5 Laat je inspireren door anderen
Adler geeft twee van haar favorieten prijs:
Listen. The more faithfully you listen to the voice within you, the better you will hear what is sounding outside without fear.
—Dag Hammarskjöld, economie en Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, 1953–1961
“We have a responsibility in our time, as others have had in theirs, not to be prisoners of history but to shape history.”
—Madeleine Albright, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, 1997–2001
Leiderschap is nodig en maakt het verschil, maar strategie en tactiek zijn zinloos zonder uiteindelijk doel. Door meer zelfreflectie (in een dagboek) in een werkweek in te bouwen, gaat u de wereld om u heen anders zien en begrijpen. Dat geeft u nieuwe brandstof voor beter leiderschap.
Nancy J. Adler de S. Bronfman leerstoel in Management aan de McGill University. Ze doet onderzoek en adviseert op het gebied van leiderschap, cross-cultural management, en de relatie tussen kunst en leiderschap. Ze is auteur van meer dan 125 artikelen, produceerde 3 films en publiceerde 10 boeken. Nancy is ook beeldend kunstenaar en artist-in-residence bij The Banff Centre geweest. Haar schilderijen hangen in diverse privé-collecties over de hele wereld.