Wie heeft de verantwoordelijkheid binnen een bedrijf? Het lijkt alsof iedere manager de verantwoordelijkheid over zijn eigen afdeling heeft. Maar Podiumauteur Luc Timmers ontdekt dat het in de praktijk heel anders werkt.
Ik wil een paar bomen kappen en daarvoor moet ik een zogenaamde ‘Omgevingsvergunning’ aanvragen. Nut en noodzaak daargelaten, blijkt mijn gemeente een vergunningen-aanvraag-website te hebben. Na uren van geïmproviseer, het herhaaldelijk uploaden van pdf's en jpg-plaatjes met te hoge of te lage pikseldichtheden, achtentachtig keer intypen van mijn burgerservicenummer om te bewijzen dat ik besta, en vele andere, tijd- en emotievretende ergernissen, ontvang ik eindelijk de melding dat mijn aanvraag geslaagd is. Per mail ontvang ik bovendien het bericht dat: "uw melding is ingediend en zal zo spoedig mogelijk in behandeling genomen worden door het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat is vastgesteld voor de melding is onder voorbehoud. Het bevoegd gezag waar de melding is ingediend, informeert u wanneer het vastgestelde bevoegd gezag niet klopt.’’
Écht, ik verzin het niet. Nog een keer, want zo’n zin, daarvan denk je Ben ík nou gek? Wát staat er? Nieuwsgierig geworden bel ik de gemeente (0525-688688), mij zelf bij voorbaat een beetje verkneukelend om de te verwachten verwarring als ik naar een uitleg van die zin ga vragen.
“Goedemiddag, waarmee kan ik u van dienst zijn?”
“Ik ben op zoek naar het Bevoegd Gezag. Kunt u mij daarmee doorverbinden?”
“Bedoelt u het Bevoegd Gezag voor Algemene Zaken, of voor Wonen en Wijken, voor Bestuur en Organisatie, Mens en Milieu of voor Bestemmingsplannen en Omgevingsvergunningen?”
Slik. “Ik bedoel het Bevoegd Gezag voor Omgevingsvergunningen”.
“Eén momentje alstublieft.”
“Met Jaap van der Put.”
“Dag meneer van der Put, ik ben op zoek naar het Bevoegd Gezag voor Omgevingsvergunningen.”
“Ja, spreekt u mee!”
“Ehhh, u bent het Bevoegd Gezag?”
“Jazeker! In ieder geval voor wat betreft Bestemmingsplannen en Omgevingsvergunningen. U dient uiteraard wel rekening te houden met het voorbehoud dat het Bevoegd Gezag is vastgesteld onder voorbehoud. Ik zal u, als Bevoegd Gezag, na nadere bestudering van uw vraag en/of melding, informeren als het Bevoegd Gezag waar u de vraag en/of melding heeft ingediend, zijnde ik dus, niet het Vastgestelde Bevoegd Gezag blijkt te zijn.”
Ik voelde een stekende hoofdpijn opkomen. “Dus meneer van der Put, ú kunt mij helpen met de Omgevingsvergunning voor de kap van mijn bomen?”
“Nee.”
“Nee? Maar u bent toch het Bevoegd Gezag?”
”Jazeker!”
“Van de afdeling Omgevingsvergunningen?”
“Van de afdeling Omgevingsvergunning én Bestemmingsplannen, jazeker!”
“Nou, dan kunt u mij toch helpen?”
“Nee!”
“Nee, want…?”
“Ik ben het Bevoegd Gezag, maar niet het Vastgesteld Bevoegd Gezag”.
Ik ben er mee gekapt, en heb de bomen zonder Omgevingsvergunning en zonder toestemming van het Vastgesteld Bevoegd Gezag laten kappen. Op zaterdag, door de firma J. van der Put. Harde werker, die Jaap, ik kan hem aanbevelen.
En mocht u nou denken dat dit typisch gemeentelijke of anderszins overheidsbureaucratie en ik-ben-niet-verantwoordelijk-noch-aanspreekbaar gedrag is; leer mij de commerciële bedrijven kennen waar de bevoegdheid om een uitgave te doen groter dan een op-voorraad-pen of een toezegging hoger dan een dorpel belegd is bij niemand minder dan de algemeen hoofddirectie directeur, bijgestaan door zijn head Central Procurement en onder supervisie van de Concern Compliancy Officer. Heel veel medewerkers en managers wanen zich Bevoegd Gezag. Maar slechts zeer, zeer weinigen van hen zijn ook Vastgesteld.
Eerdere bijdragen:
Over de auteur:
Dit Podiumartikel is geschreven door Luc Timmers, verandermanager bij grote (ICT) commerciele bedrijven en overheidsorganisaties, en auteur van onder meer De Lijnmanager en het boek De interimmanager als vriendelijke beul.