In de tv-serie Mad Men (woensdagavond, Vara) regeert Bertram Cooper met groot overwicht het door hem opgerichte reclamebureau. Waarom willen zijn mensen voor hem werken?
Bas Blekkingh: "Cooper is een sterk voorbeeld van een manager by exception. Dat wil zeggen een leider die alleen richting geeft als er een duidelijke aanleiding is. Het is een onafhankelijke, creatieve, excentrieke man. Een onaantastbare solist, het maakt hem niet uit wat zijn mensen van hem vinden. In zijn kantoor loopt hij op sokken en ook van bezoekers wordt verwacht dat ze hun schoenen uitdoen. Hij verzamelt Japanse kunst, maar niet vanwege de status. Gewoon omdat hij het mooi vindt.
Cooper kijkt dwars door je heen en dat is mede de verklaring waarom zijn mensen voor hem willen werken. Hij bemoeit zich niet vaak met de dagelijkse gang van zaken, maar als hij wat zegt, is het de spijker op zijn kop. Verder laat hij iedereen vrij, door hard te werken kun je je bewijzen. Voor zelfstandige werknemers en sterke personen is zo'n baas een zegen: ze krijgen de ruimte. Maar mensen die meer begeleiding nodig hebben, vinden in hem geen mentor. Het is de keerzijde van managment by exception: de afstandelijkheid kan ontaarden in onverschilligheid."
Bas Blekkingh is oprichter van coaching- en adviesbureau Authentiek leiderschap, werkt als docent aan Nyenrode Universiteit en schreef het boek Authentiek leiderschap (Academic Service).
Meld u aan voor de nieuwsbrief van MT en ontvang een gratis hotelbon.