Banken draaien de geldkraan steeds verder dicht. Maar financiering is nodig om te groeien, getuige de overnames van Jumbo. Helaas heeft niet iedere MKB'er een cfo die zoekt naar alternatieve financiering. Tips van Podiumauteur Rik van den Berg.
Ondernemers zijn met name erg goed in het opzetten van bedrijven en ze laten groeien. Al deze processen kunnen ze nog beter doorlopen met een goede commercieel georiënteerde financiële man. Of er nu vreemd vermogen, mezzanine (semi vreemd vermogen) of eigen vermogen nodig is, de financiële man regelt het wel. Zo’n cfo is vaak beschikbaar binnen grote ondernemingen, zoals Ton van Veen binnen Jumbo. Echter bij het MKB zijn deze mensen niet voorradig: financiële mensen die ongebreidelde groei van de ondernemer kunnen arrangeren.
Jumbo neemt C1000 over
Jumbo was de luis in de pels van de grote(re) supermarktketens. 5 jaar geleden hadden ze nog maar 3% marktaandeel. Met de overname van de C1000 winkels hebben ze in een keer een marktaandeel van 23%. Jumbo is daarmee nummer 3 geworden na Superunie die bijna 30% heeft en de nummer 1, Albert Heijn, met bijna 34% van het marktaandeel. De nummer 4 is Aldi met 7,9%.De familie achter Jumbo – Van Eerd – dacht in eerste instantie dat de overname van C1000 niet haalbaar zou zijn. In 2009 waren hadden ze namelijk al de Super de Boer winkels overgenomen voor een bedrag van 700 miljoen. Daar is echter alweer 450 miljoen van afgelost waardoor een bankenconsortium de volledige 900 miljoen overnamesom van C1000 financiert.
Financiering van volledige overnamesom mogelijk
Jumbo heeft met Van Veen niet alleen een financieel sterke man binnengehaald maar met name een strategisch visionair die van aanpakken weet. Zo werd onder invloed van Van Veen de bedrijfsvoering onder handen genomen. Interne organisatie, logistieke keten maar ook kwaliteit waren belangrijke pilaren die verder zijn verstevigd. Van Veen bekijkt dus vanuit een financiële bril naar alle bedrijfsprocessen en herstructureert deze. Met als uitgangspunt dat juist die aangepakte en beter lopende processen meer cash flow opleveren. Cash flow die zorgdraagt voor aflossing van 450 miljoen in een krappe 2 jaar. Daarbij speelt natuurlijk ook slim omgaan met werkkapitaal zoals oprekken van crediteurentermijn. Ongetwijfeld zijn er nog veel bedrijfsprocessen die verder gefinetuned moeten worden, echter deze zullen in prioriteit van het extra opleveren van cash flow lager op de ladder staan.
Invullen van financiële rol binnen het MKB
Binnen het MKB zijn uitstekende financiële mensen werkzaam in de vorm van administrateurs en controllers. Echter binnen het kleinere MKB maar ook bedrijven met honderden mensen is er niet voldoende kennis van alle mogelijkheden binnen financieringsland. Dit is natuurlijk logisch want binnen het MKB werd voorheen voor 90% van alle kredietbehoefte voorzien door banken. Belangrijke financieringstrajecten vonden binnen MKB bedrijven gerekend over bijvoorbeeld 10 à 20 jaar misschien een paar keer plaats. Onvoldoende keren om daar als financiële man voldoende kennis van te verkrijgen. Nu banken volgens verwachting nog minder gaan financieren in 2012 ziet het plaatje er als volgt uit: voor 2008 werd rond de 80% van de financieringsaanvragen goedgekeurd. Dit is in 2011 gedaald tot niet meer dan 50%. In 2012 lijkt dit weer af te nemen met 20%.
Externe partijen die de financiële man en ondernemer meehelpen
Het MKB is financieel niet in staat om een kaliber à la Van Veen binnen te halen. In de vorm van externe experts die kennis hebben van alle financieringsvormen, kan de onderneming en haar bedrijfsprocessen optimaal ge(her)structureerd worden. Door de juiste processen aan te pakken wordt een maximale cash flow bereikt. Goede cash flow zorgt voor optimaal en maximale financiering. Is het niet vreemd vermogen dan wel een andere vorm van financiering. Een ondernemer kan daardoor op de juiste wijze met de minste inspanning de ongebreidelde groei inzetten. Hij hoeft zich namelijk niet meer druk te maken over financiering.