De nieuwe Werkkostenregeling komt op het verkeerde moment en is ingewikkeld, aldus directieleden Rick Brugts en Marcel Tillema van HRM bureau de NCP Groep.
Brugts en Tillema: De doelstelling van deze veranderde wetgeving die voormalig staatssecretaris De Jager van het Ministerie van Financiën nog voor de kabinetscrisis door de kamer heeft geloodst betekent vereenvoudiging en daarmee terugdringing van de administratieve lasten.
Hoe het werkt? Vanaf 2011 wordt de systematiek voor vrije vergoedingen en verstrekkingen aan uw medewerkers eenvoudiger. U mag maximaal 1,4 procent van uw fiscale loonsom (de zogenaamde vrije ruimte) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent.
Toch ingewikkeld
Helaas wordt ook het nieuwe systeem, de Werkkostenregeling 2011, toch nog ingewikkeld. Dit komt ten eerste door de introductie van de keuzemogelijkheid tot en met 2013. Een werkgever kan tot en met 2013 ieder jaar besluiten of zij wel of niet overgaat naar de nieuwe regelgeving. Dit kan soms gunstig zijn, soms niet. Dit is afhankelijk van het arbeidsvoorwaardenbeleid, nu en in de toekomst.
Ten tweede wordt het begrip ‘vrije ruimte’ geïntroduceerd, dit is die ruimte die uw als werkgever mag gebruiken om ‘naar eigen inzicht’ werkkosten te vergoeden. Momenteel 1,4 procent van de loonsom. Het begrip naar eigen inzicht wordt weer beperkt door acht(!) verplichte vrijstellingen en diverse uitzonderingen.
Behalve dat de Werkkostenregeling te ingewikkeld is en daardoor voor de introductie ervan haar doel al mist, zal de implementatie ervan veel kosten met zich mee brengen. Het gekozen moment is dan ook zeer ongunstig.
Financieel ongunstig
Verder constateren de directieleden van de NCP Groep dat de Werkkostenregeling financieel ongunstig kan uitpakken voor zowel werkgevers als voor werknemers. De maximalisering van de vrije ruimte, 1.4 procent van de fiscale loonsom, kan voor werkgevers en ook voor werknemers nogal ongunstig zijn. Verstrekkingen en vergoedingen boven de 1,4 procent worden in de nieuwe Werkkostenregeling met 80 procent belast. Werkgevers zullen daardoor mogelijk voorzichtig worden met het verstrekken van vergoedingen om niet ‘verrast’ te worden met een hoge naheffing.
Tenslotte heeft de Werkkostenregeling volgens Brugts en Tillema ook een positief bijeffect. Het is goed om op gezette tijden de arbeidsvoorwaarden regelingen weer eens goed onder de loep te nemen en aan te passen aan de actualiteit. De Werkkostenregeling ‘dwingt’ tot deze heroriëntatie. Deze heroriëntatie is goed, het is alleen jammer dat deze door een vorm van dwang wordt ingezet.
De NCP Groep is een full service HRM bureau voor Werving & Selectie, Assessment en HR advies en HR interim.