Het nieuwe werken kent veel voordelen. Een stapje verder is BYOD: bring your own device. Een praktijkcase toont aan dat deze verandering een besparing van één miljoen euro oplevert.
Nederlandse werknemers brengen steeds vaker hun eigen apparatuur mee naar het werk. Tablets, laptops en smart phones worden steeds vaker verweven in de dagelijkse praktijk. Deze bring your own device (BYOD) ontwikkeling, zorgt ervoor dat steeds meer bedrijfsgevoelige gegevens op privéapparaten terecht komt.
1 miljoen euro
In plaats van gevaar te zien in BYOD, omarmt woningcorporatie Havensteder deze ontwikkeling. Werknemers kunnen zelfs voordelig via Havensteder een eigen laptop kopen en deze wordt compleet bedrijfsklaar gemaakt. “Daarnaast zijn wij sinds kort overgestapt naar Het Nieuwe Werken. Deze twee initiatieven zorgen al op korte termijn voor een aanzienlijke besparing, te weten één miljoen euro voor een onderneming van 500 werknemers”, zegt Rinus Kroon, directeur Financiën en Middelen bij Havensteder.
Het nieuwe werken
Het implementeren van BYOD is een direct gevolg van de invoering van Het Nieuwe Werken. Kroon: “We bieden de mogelijkheid dat iedereen waar en wanneer hij maar wilt kan werken. Deze middag ga ik bijvoorbeeld sporten. ’s Avonds en in het weekend werk ik dan om mijn uren toch te maken. Werknemers kunnen altijd hun eigen laptop gebruiken door in te loggen via een VPN-verbinding. Een ander bijkomend voordeel van BYOD is dat wij niet meer verantwoordelijk zijn voor het beheer van de gekochte pc’s. Op dit moment zijn we een week bezig met Het Nieuwe Werken en doen 40 werknemers mee aan het BYOD-project. De belangrijkste reden dat mensen niet meedoen is dat ze werk en privé gescheiden willen houden. Toch hebben wij de verwachting en ambitie om 80 procent van onze medewerkers via BYOD te laten werken.”
Naast elkaar werken
Kroon: “De belangrijkste reden voor de besparing van 1 miljoen euro is de vermindering van vierkante meters kantoorruimte, van 10.000m2 naar 5000m2. Maar ook fiscaal is het aantrekkelijk om via deze manier te werken. Terwijl wel een duurdere inrichting is gekocht om Het Nieuwe Werken mogelijk te maken en meer in ICT is geïnvesteerd. Wij werken vooral met kenniswerkers waar deze manier van werken zeer geschikt voor is. Toch merk je dat mensen nog bij hun oude kamergenoten zitten, onder de noemer van samenwerken, terwijl het eigenlijk gewoon naast elkaar werken is. We verwachten dat dit naar verloop van tijd minder wordt.”
Tijdens de ICT vakbeurs 'het Tooling Event', 2 en 3 november 2011 in Jaarbeurs Utrecht, vertelt Rinus Kroon over zijn bevindingen. Zijn seminar is op de eerste dag van de beurs van 11:20 tot 11:50 uur in Zaal 3.
Over de auteur: Thomas Gussekloo is online marketeer van Marqit.
Over het podium: Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.