Goede voornemens? Uit onderzoek van ING blijkt dat we elk jaar weer met hetzelfde lijstje komen, alleen de prioriteiten schuiven wat. Nog eens vruchteloos een poging wagen of dit keer blijvend het roer om? Tips van managers voor het doorvoeren van verbeteringen.
Crisis of niet, de manager blijft optimistisch. Dat valt op te maken uit de reacties van MT-lezers op een oproepje in december op deze site om hun beste tips te geven om in 2012 blijvend het roer om te gooien. Vooruitgang en verbetering zijn namelijk altijd mogelijk, vinden ze. Een goed bewustzijn bij wat je doet helpt mee, en je niet te snel uit het veld laten slaan ook. Wat opvalt: de focus ligt vooral op positieve zaken.
Inspiratie om goede voornemens in de praktijk te brengen:
# Meten geeft houvast
Blijvend veranderen? Stel niet alleen een doel, maar meet ook je successen op weg naar dat doel, adviseert Joep Sars, unitmanager business analyse en coach bij Sogeti. Met het vastleggen van successen zie je de vooruitgang en dat helpt bij het blijvend verbeteren, aldus Sars. “Je doel is bijvoorbeeld: na acht uur ’s avonds wil ik niet meer werken. Het is goed om dagelijks bij te houden welke successen je boekt.” Dat kan volgens Sars in kleine dingen zitten. “Een nieuw inzicht is al een prachtig succes. Bijvoorbeeld: ik ben me er van bewust dat ik nog veel heb nagedacht over het werk, doordat ik iets niet afhad. De les hieruit is dat ik niet star op de klok moet kijken, maar bewust iets afmaak, en dan ook echt stop.”
# In eigen hand
Je leven verbeteren? Hou dan op met jezelf in een slachtofferrol dringen, zegt consultant Ricky Valkier. Je krijgt meer energie als je je realiseert dat je zelf je leven in handen hebt en zelf de keuzes maakt. “Veel mensen ‘overkomt’ van alles. Het overkomt hen dat ze in de file staan naar het werk, het overkomt hen dat de baas ze niet ziet staan, dat ze dikker zijn dan de mensen in hun omgeving, enzovoort.” Volgens Valkier verstoort deze manier van denken de eigenwaarde. Maar hoe doe je daar iets aan? Valkier adviseert heel bewust het oude gedrag aan te pakken. Dat begint bij het creëren van bewustzijn. “Neem een keer een andere route naar het werk, ook al is die langer dan normaal, en geniet dan van de natuur. Of kies ervoor om in de file te staan en zet een luisterboek aan in de auto.” Maar ook het initiëren van onverwachte aardigheidjes draagt volgens Valkier bij aan het bewustzijn. “Verras je baas eens met een leuk compliment of trakteer omdat de zon schijnt. Zelf het roer in handen hebben en de koers van je leven bepalen, geeft kracht en energie. De bewuste keuzes die je maakt, en het ontspannen gevoel dat dit met zich mee brengt, geven bovendien vertrouwen om door te gaan.”
# Waarom eigenlijk?
Waarom doe je de dingen die je doet? Volgens inkoper Monique Gouw is het van belang om je dit regelmatig af te vragen als je probeert een nieuwe richting in te slaan. “Mopperen op een situatie heeft geen zin. Bepaal of je er invloed op kunt uitoefenen en doe dat dan ook. Kan dat niet, realiseer je dat dan en voorkom dat je er verder energie aan verspilt.” Gouw stelt dat mensen die het roer om willen gooien vooral moeten focussen op dingen die ze graag doen en die energie geven. “Weet wat je passie is en durf die te volgen.” Gouw: “In mijn omgeving heeft iemand het aangedurfd om een compleet andere richting in te slaan. Van de projectontwikkeling naar een MBA sportmanagement. Al voor zijn afstuderen resulteerde dit in een nieuwe baan binnen de sportafdeling van een grote gemeente. Van dergelijke mensen krijg ik energie en durf ik ook mezelf weer de goede vragen te stellen.” Belangrijke tip vindt ze ook nog dat je het op tijd moet toegeven als je ergens hulp bij kunt gebruiken.
# Optimisme rules!
Een positieve houding doet wonderen, vindt de Nederlandse manager. Ook Nancy van Gils, projectspecialist bij Reef noemt dit. “Je kan nog zoveel willen veranderen, maar begin bij de basis. Houd het voor jezelf simpel door de kleinste dingen in het leven te waarderen en daarvan te genieten.” Volgens hoofd bedrijfsvoering in de verslavingszorg Walter de Vos, is het van groot belang dat je werk en dat van je medewerkers ‘leuk’ is. “Werk hier aan. Lukt dit niet op de huidige werkplek? Neem dan het heft in handen en verander van werk. Stimuleer je medewerkers hiertoe, dit maakt gelukkiger en gezonder.”
# Inspiratie
Heel belangrijk bij het doorvoeren van verandering is dat je geïnspireerd en gemotiveerd blijft. Bedenk voor jezelf een paar spreuken die je ter motivatie en inspiratie op je werkplek ophangt, om je er simpel aan te herinneren dat je een bepaald doel nastreeft. Dat een dergelijke aanpak goed werkt, schrijft managementadviseur en voormalig manager volwassen-educatie Henk Köiter. “Wij hadden altijd een paar teksten in onze teamruimte hangen. Zo nu en dan werd op de vergadering eentje uitgekozen om voor te lezen en onze gedachten over te laten gaan. Even een bewust momentje”. Spreuken uit de teamruimte van Köiter: ‘je kunt alleen maar werken als je pauze houdt’, ‘die man was zo druk, die had geen tijd om te leven, hij is dan ook doodgegaan’ en ‘kop op Piet, over tien jaar lachen we er om’.
# Alle radertjes laten meedraaien
Wie zegt dat je het uitvoeren van je goede voornemens tot het werk moet beperken? Volgens Pedro van Eeuwijk, algemeen directeur bij IDMT Adviseurs creëer je veel ruimte door thuis de zaken goed te regelen. Zijn advies: “Behandel je kinderen meer als een volwassen collega-manager. Leer hen ook hun leven te plannen en te controleren, zo ben je ook minder druk met hen bezig. Laat ze mondeling verslag afleggen. Hoe beter jij ze coacht, des te beter heb je invloed op ze. En ik – als vrijgezelle alleenstaande vader – heb mijn kinderen ook verantwoordelijk gemaakt voor poetstaken in onze woning. Tuurlijk mopperen ze wel eens en hebben ze geen zin, maar het lukt tot op heden altijd. Mijn zoons zijn 10 en 13 jaar oud en elke week poetsen zij 2 uur samen. Kortom dat scheelt mij 3 à 4 uur per week.”
# Gezond lijf
Veel goede voornemens zijn gerelateerd aan gezondheid. Om een gezond lijf te krijgen moeten we volgens voedingswetenschapper Meijke van Herwijnen, gespecialiseerd in gedrag en gewoonten, juist beter luisteren naar de behoeften van ons lichaam. Haar tips? Lees: Een gezond lijf door meer slaap en minder informatie.