Staat uw bedrijf er ook barslecht voor? Ontslagen lijken de meest effectieve maatregel. Bekijk eerst deze acht alternatieven om op personeelskosten te besparen.
Intermediair PW zet in samenwerking met arbeidsrechtspecialist en advocaat Stëffan de Jong acht tips op een rijtje, om kosten te besparen en toch iedereen aan boord te houden.
1. Arbeidspool
Maak afspraken met ondernemingen om u heen om personeel aan elkaar uit te lenen, als de vraag naar arbeidskrachten tijdelijk afneemt of juist aantrekt. Hier gaat het meestal om productiewerkzaamheden. U betaalt het salaris voor uw medewerkers door, maar het bedrijf dat personeel van u ‘leent' betaalt daarvoor een vergoeding. Een variant is een interne arbeidspool, waarin werknemers binnen uw organisatie verschillende werkzaamheden verrichten.
2. Geen salarisverhoging
Het is niet automatisch zo dat werknemers recht hebben op een jaarlijkse verhoging van salaris. Werk liever met toeslagen: splits het huidige salaris in een basissalaris en een toeslag. De hoogte van de toeslag moet na een periode steeds opnieuw worden uitonderhandeld en kunt u aanpassen aan de winstgevendheid van uw bedrijf.
3. Minder salaris tijdens ziekte
Keer terug naar het wettelijk verplichte minimum van zeventig procent van het salaris in het tweede jaar dat een werknemer ziek thuiszit. Veel werkgevers betalen nu gewoon het volledige salaris door. Tijdens het tweede ziektejaar vervalt de ondergrens van het wettelijke minimumloon. Het recht op loon bij ziekte kan geheel worden uitgesloten tijdens de eerste twee dagen van ziekte, aldus Intermediair PW. U kunt ook overeenkomen dat u alleen het volledige salaris doorbetaalt als de ziekte niet de schuld is van de werknemer.
4. Projectcontract
U kunt tijdelijke contracten ook koppelen aan de duur van een bepaald project, als u niet zeker weet hoe lang dat project precies gaat duren. "Om het eerlijk te houden moet het einde van het project wel buiten de invloedssfeer van de werkgever liggen."
5. Minder vakantie
Een werknemer heeft recht op vakantie gelijk aan vier maal de overeengekomen wekelijkse arbeidsduur. Voor een fulltimer is dat dus twintig vakantiedagen. Veel werkgevers bieden meer vakantiedagen dan dat minimum, wat volgens het blad leidt tot een overschot aan vakantiedagen die aan het eind van het jaar meegenomen worden. Als u iets extra's wilt bieden, kunt u extra dagen geven voor studie of goede doelen in ruil voor het minimumsalaris (in plaats van het gewone salaris). U kunt de extra vakantiedagen ook pas geven als een werknemer minder dan twee dagen ziek is geweest.
6. Stimuleer verlofregelingen
Dromen bepaalde werknemers al heel lang van een verre reis? Stimuleer ze nu dan om te gaan. Het voordeel: werknemer verwezenlijkt zijn droom, u betaalt geen loon en hij komt terug als er (waarschijnlijk) wel weer voldoende werk ligt. Werknemers met een gezin kunt u stimuleren ouderschapsverlof te nemen. Dit recht is sinds dit jaar verlengd tot 26 maal de wekelijkse arbeidsduur. Voor de werknemer levert dat nog een fiscaal voordeel op, namelijk een korting van 3,99 euro per verlofuur.
7. Wissel in arbeidsomvang
U kunt uw werknemer ook een wisselende arbeidsomvang aanbieden. De omvang is dan afhankelijk van de vraag naar arbeid. Omschrijf het wel duidelijk.
8. Omarm de vakbond
Bepaalde arbeidsvoorwaarden liggen vast in een cao en daar kunt u niet makkelijk van afwijken. "Maar ook vakbonden zijn niet blind voor situaties waarin een bedrijf bergafwaarts gaat en bezuinigen een must is." Denk maar aan TNT.