De economie van India zit flink in de lift. Het land verwacht voor dit jaar een groei van 8,6 procent, zo maakte de overheid vandaag bekend. Zakendoen in dit deel van de wereld vergt wel speciale competenties.
Welkom in India, ’s werelds grootste democratie. Het land met een bedrijfsleven dat de afgelopen twintig jaar flink is verwesterd, een schier onuitputtelijke pool aan hoogopgeleide ict’ers en een groeiende middenklasse die mondjesmaat steeds meer te besteden krijgt. Daar komt nog eens bij dat veel Indiërs een aardig woordje Engels spreken. Kortom, een land met potentie. India is na China de belangrijkste groeimarkt ter wereld. Niet heel opmerkelijk dus dat er over twee maanden weer een Nederlandse handelsmissie vertrekt naar dit deel van de wereld. Dit keer onder aanvoering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook ambities om nieuwe business in India aan te zwengelen? Deze tips bereiden u op dat avontuur voor.
1. De lokale vertegenwoordiger
Ondernemen op eigen kracht is in India geen gemakkelijke opgave. Of laten we nog iets duidelijker zijn: begin er niet aan. Zonder lokale agenten of vertegenwoordigers die de wegen kennen in het ingewikkelde vergunningenstelsel en het belastingoerwoud stranden ambities doorgaans snel. De Indiase bureaucratie is nu eenmaal berucht. Deze lokale agenten vormen bovendien de schakel naar de juiste contacten in het bedrijfsleven.
2. Besef van tijd
Indiërs en timemanagement; het lijkt een ongelukkige combinatie. In India hebben mensen namelijk weinig tot geen haast. Kijk niet raar op wanneer uw afspraak pas twintig minuten na de afgesproken tijd komt opdagen. IST staat dan weliswaar voor Indian Standard Time, we kunnen het net zo goed vertalen als Indian Stretchable Time.
3. Yes sir>> Opmerkelijke India-feitjes <<
– Meer Indiërs hebben een mobieltje (563 miljoen) dan een toilet (366 miljoen).
– De gemiddelde Indiër is 26 jaar. Maar liefst 20 jaar jonger dan de gemiddelde Japanner en 10 jaar jonger dan de gemiddelde Chinees.
– India heeft de afgelopen tien jaar 50 miljard dollar uitgegeven aan bewapening.
– De vastgoedprijzen in Mumbai en Delhi zijn de afgelopen anderhalf jaar meer dan verdubbeld.
– IT-outsourcing is India’s meest bloeiende industrie. Hierin gaat jaarlijks 47 miljard dollar om.
In onze serie Zakendoen in China kwam het ook al enkele malen naar voren: yes sir betekent niet altijd hetzelfde als ‘ja, ik heb het begrepen’. Ook in India heerst de hiërarchie. Het is als werknemer not done om de baas tegen te spreken. Niets is een probleem en alles kan worden geregeld. Let daarom op lichaamstaal. U moet de Indiërs in de ogen aankijken om erachter te komen of ze het écht begrepen hebben. Trap echter niet in de val om als gevolg daarvan als micromanager te gaan opereren. Dat zal de Indiër met al zijn trots niet kunnen waarderen.
4. Relatiemanagement
Wees geduldig. Relatiemanagement in India vergt een lange adem. Het vinden van de juiste handelspartner en het opbouwen van een vertrouwensband gaat dan ook met kleine stapjes tegelijk. Belangrijke informatie voor de deelnemers aan de handelsmissie dus. Verwacht niet dat u na één speeddate met een Indiase handelspartner al op de eerste rij zit. Voordat de contracten worden ondertekend en u echt aan business toekomt, is het zo één of zelfs twee jaar verder.
5. Nuance
Zijn wij Nederlanders gewend om niet om de hete brei heen te draaien, de gemiddelde Indiër is zo direct niet. Hij voelt zich daar al snel ongemakkelijk bij. Dit is vooral belangrijk tijdens het voeren van onderhandelingen. Het is een kwestie van aanvoelen welke richting de deal opgaat. Door het stellen van indirecte vragen komt u er via een omweg uiteindelijk achter wat voor vlees u in de kuip heeft.
6. Corruptie
Omkoping? Daar liggen ze in dit deel van de wereld niet wakker van. Het is heel gebruikelijk om ambtenaren een paar extra roepies in de broekzak te stoppen om zo de procedures op gang te krijgen. Eenmaal in India actief ontkomt u er niet aan om hier gedeeltelijk aan toe te geven.