Het maakt niet uit wat je werkzaamheden zijn, de persoonlijke draai die je eraan geeft is veel belangrijker. Dat zegt Coen van Kralingen, de Young Professional of the Year 2010
Coen van Kralingen (30), proces beheerder staalproductie bij Corus, is donderdagavond uitverkozen tot Young Professional of the Year 2010. Daarnaast werd hij ook winnaar in één van de drie deelcategorieën, de specialists. Volgens het juryrapport laat Van Kralingen zien door bestaande structuren heen te kunnen kijken, deze met elkaar te kunnen verbinden en mede daardoor vernieuwende en ingrijpende efficiëntieslagen door te kunnen voeren.
Van Kralingen kreeg de voorkeur boven de 16 andere genomineerden, tijdens een feestelijke avond in de Amsterdamse club Panama. Andere winnaars waren Maartje Loomans van Philips, in de categorie 'managers', en Etienne Mulder van het Ministerie van Economische Zaken, in de categorie 'advisors'. Vorig jaar won Aukje Doornbos van DSM de titel Young Professional of the Year.
Coen, staal maken bij Corus, is dat wel sexy genoeg?
“Ja, met deze uitverkiezing heb ik dat wel aangetoond. Corus is een innovatief bedrijf dat jonge mensen kansen biedt. Of je nou margarine maakt bij Unilever, bedrijfsboeken doorneemt bij KPMG of private banking doet bij ING, het heeft allemaal zijn charme en allemaal zijn diepgang. Het gaat er vooral om welke draai je er als persoon aan geeft, en als je dat ook nog doet op een inspirerende manier, dan maakt het niet uit waar het over gaat.”
Hoe ben je bij Corus terecht gekomen?
“Het mooie van dit bedrijf is dat het technologie en het menselijke aspect combineert. Ik heb zelf het initiatief genomen om hier te werken, door een gesprek aan te gaan met een recruiter. Ik wilde niet naar de afdeling research, wat als technisch acadeem een logische start zou zijn, maar ik wilde juist de fabriek in. Daar zijn waar het gebeurt, met de man op de werkvloer stoeien over het werkproces en dat proces direct vooruit helpen. Dus ben ik als assistent productiebeheerder begonnen. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan, daarna kreeg ik de functie procesbeheerder, waardoor ik meer de diepte in kon en meer verantwoordelijkheid heb gekregen. Dat heb ik gecombineerd met grote verbeterprojecten.”
Eén zo'n project was het opzetten van een recyclestroom. Hoe heb je dat gedaan?
"Tijdens het productieproces kwam er een bijproduct vrij, dat naar de externe markt ging. Wij hebben een procédé ontwikkeld om die stroom om te buigen en intern opnieuw in te zetten. Dat is beter voor het milieu, want we gebruiken minder pure grondstoffen, en het is goedkoper. Het was bekend dat deze recyclestroom uitvoerbaar was, alleen had niemand het nog aangedurfd om het uit te voeren. Samen met iemand uit de ploegendienst heb ik letterlijk een zak van 250 kilo van het bijproduct door het hele systeem gehaald. Dat werkte, de kwaliteit van de grondstof was gelijk gebleven. Ook bij proeven met een grotere omvang ging alles goed. Toen hebben we het proces verder uitgewerkt tot een werkinstructie, die ik heb overgedragen aan de mensen die het moeten uitvoeren, en aan het management team.”
Hoe heb je de mensen op de werkvloer hierin mee gekregen?
“Ik stond naast de man en vrouw op de werkvloer. Op basis van hun adviezen heb ik het proces de juiste kant op gestuurd. Ik heb ze mee gekregen door de stappen die zijn gezet steeds terug te koppelen, dus door ze erbij te betrekken. Ondertussen moesten er wel stappen worden gezet. Dus als er problemen waren heb ik geen vragen gesteld, maar direct oplossingen aangedragen.”
En nu heb je alweer een nieuwe functie?
“Sinds februari ben ik procesbeheerder van een grotere afdeling. Het is een nieuw proces voor me, dat ik nog in de vingers moet krijgen. Dat is één van de aspecten die naar voren kwam bij deze verkiezing: being a quick learner, het snel kunnen doorgronden van nieuwe uitdagingen. Ik denk dat het één van de eigenschappen is die ik goed beheers.”
Lees ook het boek Ik ga voor de top of volg de Inspiratiedag wat bezielt jou? (01-07)