Wim Duisenberg, de oud-president van de Europese Centrale Bank, is gisteren levenloos aangetroffen in zijn vakantiehuis in het Franse Faucon. Hij is gestorven na hartproblemen. Duisenberg is zeventig geworden.
Volgens de Volkskrant heeft echtgenote Gretta Duisenberg zich gestoord aan de mededelingen die de Franse autoriteiten naar buiten hebben gebracht. Die zouden onjuist zijn. Gretta Duisenberg vond haar echtgenoot vlak buiten de studeerkamer in het vakantiehuis en niet in het zwembad zoals vrijwel alle media berichten.
Duisenberg, die op 9 juli 1935 in het Friese Heerenveen werd geboren, was de eerste president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij leidde de bank tussen 1998 en 2003 en werd opgevolgd door de Fransman Jean-Claude Trichet. Onder zijn bewind werd de euro in twaalf Europese landen ingevoerd. Duisenbergs laatste wapenfeit is zijn recente optreden als bemiddelaar in de aandelenlease-affaire.
Duisenberg wordt in binnen- en buitenland herdacht als een markante bankier met een indrukwekkende staat van dienst in de financiële wereld. “Duisenberg was een van de grote Nederlandse Europeanen,” zegt Olaf Sleijpen, ABP-stafdirecteur en voormalig rechterhand van Duisenberg in Frankfurt. “Voor hem was de monetaire unie de drijvende factor achter de Europese eenwording. Hij was trots op zijn baan als topman van de Europese Centrale Bank, waarbij hij aan de wieg stond van de euro. Het was de kroon op zijn werk.”
Zonder uitzondering wordt Duisenberg daarnaast herdacht om zijn aimabele persoonlijkheid. Nout Wellink, de huidige president van De Nederlandsche Bank zegt dat Duisenbergs grootste kracht zijn consistentie was. “Hij vond dat je zekerheid moest geven aan investeerders en consumenten. Een onderdeel daarvan was een voorspelbare, lage inflatie. Daar is hij bij DNB heel succesvol in geweest. Hij heeft ook gevochten voor de harde gulden. Eén keer, onder Lubbers, is de gulden gedevalueerd ten opzichte van de D-mark en dat heeft Duisenberg veel verdriet gedaan.” (Het Financieele Dagblad)