Door de aanhoudende warmte kampen steeds meer werknemers met lichamelijke klachten. In vergelijking met vorige zomer is het ziekteverzuim met 10 procent gestegen.
Dat meldt de afdeling Verzuim Management van Hudson Human Capital Solutions, die de ziekmeldingen namens ruim negenhonderd bedrijven bijhoudt. “Bij ziekteverzuim houd je ook rekening met seizoensinvloeden,” vertelt directeur Verzuimmanagement Saskia Brasser. “Normaal is het verzuim zomers veel lager dan ’s winters. Nu zien we amper verschil.”
Vooral in de horeca, bouw en bij distributiebedrijven zijn zieke werknemers te vinden. Brasser: “Het zijn vooral fysieke klachten, zoals rugproblemen en pijn aan gewrichten. De warmte heeft zijn weerslag op het bewegingsapparaat.” Arbo-deskundige Ep Marinus van Achmea beaamt dat: “Het lichaam kan de warmte niet goed kwijt en de lichaamstemperatuur stijgt. Dat kan verkramping veroorzaken.”
Marinus waarschuwt voor gezondheidsrisico’s: “Bij een temperatuur boven de 30 graden kun je niet meer volledig presteren. Warmteziekte, hittekrampen of zelfs een levensbedreigende hitteberoerte liggen op de loer.” Ook kan de vermoeidheid opspelen. “Door de warmte slapen we weinig en neemt de weerbaarheid af. Korter werken is geen overbodige luxe.”
ArboNed registreert geen significante verandering in het aantal ziekmeldingen. Dagelijks staat ArboNed 50.000 werkgevers bij in verzuimaanpak. De 1 miljoen werknemers hiervan melden zich niet vaker ziek dan vorig jaar.
(De Telegraaf)