Werk kan een bron voor vreugde en geluk zijn, maar het kan mensen ook uitputten. Hoe het komt dat de ene werknemer energie krijgt en geïnspireerd raakt, terwijl de ander uitvalt met burnout, is onderzocht door psychologe Saar Langelaan in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht.
Volgens Langelaan worden burnout en bevlogenheid vaak gezien als elkaars tegenpolen, maar de promovenda vroeg zich of dit eigenlijk wel zo is. Langelaan onderzocht hiervoor zowel lichaam als geest. Ze keek naar persoonlijkheidskenmerken van mensen met een drukke baan. Daarnaast onderzocht ze de processen die zich in het lichaam afspelen wanneer we ons aanpassen aan stress en het doseren van energie.
Uit de resultaten bleek dat werknemers die opgebrand raken, vaak emotioneel labiel zijn. De bevlogen werknemers, bleken juist geestelijk stabiel en op de buitenwereld gericht. Beide groepen werknemers gaan lichamelijk hetzelfde om met stress. In die zin verschillen werknemers met burnout dus niet van hun collega’s.
Signaalstoffen
Toch vindt Langelaan het aannemelijk dat er in de hersenen wel degelijk iets aan de hand is. Ze denkt aan een verstoring in de balans van signaalstoffen voor het zenuwstelsel. Ze adviseert daarom nader onderzoek naar deze mechanismen.
(Personeelsnet.nl)