Werkgevers keren miljoenen aan pensioenpremies niet uit. Pensioenen van hun werknemers nemen daardoor in waarde af.
De werkgevers zouden steeds vaker de jaarlijkse aanpassing van de pensioenen (de indexatie) voor stijgende levenskosten schrappen. Werknemers geven daarvoor zelf toestemming: uit de ingewikkelde brieven maken ze niet op dat ze ervoor kiezen hun pensioenen in waarde te laten dalen.
Dat constateert Nicolette Opdam, financieel adviseur bij Holland Van Gijzen/Ernst & Young. Werkgevers stellen dat hun oude, vaak ruime pensioenbijdrage niet meer is op te brengen. Zij vragen daarom toestemming om de pensioenen ’eenmalig’ te kunnen aanpassen. Die verandering kan jaren een achteruitgang betekenen. Opdam: “Dit gebeurt vaak. Het betekent gewoon een versobering van de pensioenen. Werkgevers verdienen hier miljóénen aan.”
De indexatie is overigens niet verplicht. Veel pensioenfondsen zeggen de indexatie niet langer toe, bleek vorige maand ook tijdens een congres van Ernst & Young. Ze streven ernaar, maar dat schept geen harde verplichtingen. Sommige pensioenadviseurs verwachten dat de indexatie verdwijnt.
(Meer bij De Telegraaf)