Dromen, durven, doen heet Ben Tiggelaars nieuwste werk over persoonlijke ontwikkeling. Waarom vinden wij het zo lastig om te veranderen. De subtitel geeft de kern van het boek goed weer: het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf.
Ben Tiggelaar is lekker bezig. Naast het samenstellen van de cd-reeks Management Classics – waarbij hij de theorieën van management deskundigen als Stephen Covey of Henry Mintzberg samenvat – verschijnen er columns van zijn hand en is hij een veelgevraagd spreker, onderzoeker en publicist. Tussen al die activiteiten door heeft hij de tijd gevonden om de opvolger van Doen! te schrijven.
Dromen, durven, doen heet zijn nieuwste werk en het gaat ook deze keer weer over persoonlijke ontwikkeling. En dan vooral waarom wij het zo lastig vinden om te veranderen. De subtitel geeft de kern van het boek goed weer: het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf. Er worden een aantal psychologische fenomenen beschreven die succesvolle verandering in de weg staan.
Zo beschrijft Tiggelaar dat 95 procent van ons gedrag automatisch is en vooral onderbewust plaats vindt. Met alleen de intentie om gedrag te veranderen kom je er niet. Volgens de onderzoeker is gedrag de zwakke schakel tussen planning en resultaten. Het lukt de meeste mensen niet te veranderen omdat daar lang aanhoudende gedragsveranderingen voor nodig zijn. En die zijn nou eenmaal niet in een keer te realiseren.
Zijn overtuiging is dat wij helemaal geen hekel hebben aan veranderingen, wij hebben een hekel aan verliezen. Wij rennen 2,5 keer zo hard als wij honderd euro dreigen te verliezen, dan wanneer er 100 euro te winnen valt. Toch is dreiging of straf geen goede manier om gewenst gedrag te verkrijgen. Het betekent alleen dat de straf wordt vermeden of het gedrag korte tijd wordt aangepast. Voor werkelijke verandering, moet het gewenste gedrag beloond worden.
Dit werkt zowel bij jezelf als bij het opvoeden van je kinderen. Let wel: je moet vier keer belonen en een keer straffen als je echte verbetering tot stand wil brengen. Drie keer belonen en een keer straffen schijnt de score weer op nul te zetten.Wie Tiggelaar’s werk kent, zal bekend zijn met een aantal van zijn denkbeelden en adviezen.
Zo adviseert hij weer eens om de D.E.R.K.-methode te gebruiken voor time management. Oftwel: doe eerst de rotklussen. Het is trouwens op de persoonlijke verhalen na allemaal al een keer gezegd of opgeschreven. We lezen dat veranderingen in fases verlopen, dat je concrete stappen dient te formuleren en moet bedenken hoe je succesvolle verandering duidelijk kan meten en vervolgens belonen. Oh, en een lange adem is van groot belang, omdat wij van nature gemakzuchtig zijn.
Het is geen kwantumfysica, zoveel is zeker. Hoe voor de hand liggend de bevindingen ook zijn, voor menig leidinggevende is het ongetwijfeld een prettig boekje voor de naderende zomervakantie. Dromen, durven, doen is een overzichtelijk en vooral praktisch boekje met een heleboel tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit het dagelijks leven van Ben Tiggelaar en andere personen die een succesvolle verandering hebben bewerkstelligt.
Hij gebruikt geen jargon en maakt de materie niet ingewikkelder dan die is. Het boekje is vlot geschreven en mooi vorm gegeven. Maar een originele denker kan je de auteur niet noemen. Hij is vooral een competente verzamelaar van de kennis van anderen en weet deze toegankelijk te presenteren. Voor psychologen of trainers op het gebied van gedragswetenschappen biedt dit boekje geen nieuws. Er passeren een aantal oude bekende theorieën uit de basispsychologie de revue. Actueel is bijvoorbeeld de theorie van Icek Ajzen over het vormen van bewuste intenties zeker niet te noemen. De theorie van Reasoned Action dateert zelfs uit 1975.Een ander punt van kritiek is dat er een bronnen- en literatuurlijst ontbreekt. Daarvoor verwijst Tiggelaar naar zijn laatste boek Doen!. Commercieel gezien handig, maar het getuigt ook van een zekere mate van gemakzucht.
Dromen Durven Doen
Ben Tiggelaar Spectrum
NUR 770
ISBN 90-274-1605-2
€ 12,95