Wanneer begin je met een MBA? Is er een ideale leeftijd voor? Of een bepaalde fase in je leven? En hoe weet je eigenlijk wanneer je ‘klaar’ bent voor een MBA?
Vorig jaar verscheen er een onderzoek van Bloomberg naar wat de beste leeftijd is voor het behalen van je MBA-diploma. Het onderzoek is gehouden onder 10.000 Amerikaanse MBA-alumni die over het algemeen eerder voor een MBA kiezen dan Europeanen, maar het geeft een aardige indicatie.
Wat opvalt? De sprong in salaris (en functie) na het behalen van een MBA wordt steeds groter vanaf 24 jaar. Met elk jaar erbij beschikt de MBA’er over net iets meer werkervaring om de MBA effectiever te maken. De piek wordt bereikt tussen de 28 en 30 jaar. Daarna neemt het positieve effect af. Als je boven de 30 een MBA volgt, verklaart Bloomberg, lijkt het erop dat het niet goed met je carrière ging en je daarom maar een MBA bent gaan doen. Je wordt dus niet meer gezien als de high potential die wel wordt gespot onder de 30.
Gemiddelde leeftijd MBA’ers
Nu liggen de leeftijden aan de top businessschools in de VS net iets anders. De gemiddelde leeftijd van de MBA-student die aan Harvard Business School studeert is 27 jaar. Eén jaar ouder zijn de gemiddelde studenten die kiezen voor andere Amerikaanse topscholen zoals Chicago Booth, MIT Sloan, Kellogg School of Management en Columbia Business School. Een MBA wordt in Amerika dan ook echt gezien als een verlengstuk van je studie.
Hoewel dat in Europa minder het geval is, ligt de gemiddelde leeftijd toch niet veel hoger. Bij London Business School is de gemiddelde student 28,7 jaar oud en de MBA-studenten die kiezen voor INSEAD beschikken gemiddeld over zo’n 6 jaar werkervaring. Van de top businessschools in Europa zijn de MBA-studenten van HEC Paris en het Zwitserse IMD met hun gemiddelde leeftijd van minimaal 30 jaar het oudst. Waarschijnlijk ligt de gemiddelde leeftijd bij parttime MBA-opleidingen nog wat hoger, maar die zijn niet in het onderzoek meegenomen.
Drie bepalende factoren
Volgens Philippe Oster, directeur communicatie van HEC Paris die tot vorig jaar ook toelatingsdirecteur van de school was, zijn er 3 belangrijke factoren die het juiste moment om aan een MBA te beginnen, beïnvloeden. Daarbij gaat het om:
- de vooruitgang en perspectieven van iemands carrière
- zijn persoonlijke omstandigheden (zoals de financiële situatie)
- de gezinssituatie.
Tijdig positioneren
Want waarom besluit iemand dat hij of zij een MBA nodig heeft? ‘Ze vinden bijvoorbeeld de sector waarin ze werken heel interessant’, zegt Oster, ‘maar vermoeden dat ze over zo’n 3 tot 4 jaar tegen een glazen plafond aan zullen zitten. Ze willen zich met behulp van een MBA beter positioneren.’ Dit is meestal een hele positieve reden om een MBA te doen. Een directierol of een senior managementpositie zit mogelijk in het verschiet en dat MBA-papiertje kan net de extra boost zijn om de promotie te krijgen.
Roer om voordat de carrière stagneert
Een tweede groep, zo zegt Oster, vermoedt dat het bedrijf of zelfs de industrie waarin ze werken in de problemen komt. ‘Ze willen tijdig het roer omgooien voordat hun carrièrre stagneert. Zowel de eerste als de tweede groep zal overigens zo snel mogelijk een MBA willen gaan doen.’ Er is ook nog een derde groep, zo merkt hij op. Dit zijn degenen die met behulp van een MBA fundamenteel hun carrière willen omgooien. Oster: ‘De beste leeftijd voor een dergelijke verandering is tussen de 25 en 35 jaar. Daarna wordt het vaak moeilijker, hoewel niet onmogelijk.’
Lastiger door persoonlijke omstandigheden
Het wordt moeilijker naarmate je ouder wordt vanwege persoonlijke omstandigheden en het feit dat mensen boven de 30 meestal een (jong) gezin hebben. Oster: ‘De financiële kant wordt ook lastiger doordat je bijvoorbeeld al een hypotheek hebt en daarom niet makkelijk nog een lening kunt afsluiten om de school te betalen. Het is ook niet zo eenvoudig om naar een andere stad of ander land te verhuizen om de MBA te volgen wanneer je een jong gezin hebt.’ Wel merkt hij op dat als je dan toch met je gezin (tijdelijk) verhuist om een fulltime MBA te volgen je dit beter kunt doen als de kinderen nog klein zijn, dan wanneer ze al aan een school zijn gebonden.’ En zegt Oster tot slot, houd ook rekening met de tijd die het kost tussen aanmelding, het doen van toelatingsexamens en de daadwerkelijke start van de opleiding. ‘Dit kan rustig anderhalf jaar in beslag nemen.’
Parttime kan oplossing zijn
Bovenstaande obstakels voor de iets oudere MBA-student zijn een stuk eenvoudiger te omzeilen wanneer gekozen wordt voor een parttime MBA. Je werkt gewoon door en zet je carrière niet on hold. Goed, het zal je sociale leven wel ernstig beïnvloeden, want de vrije uren die je anders besteedt aan vrienden of sporten, zullen nu opgaan aan studeren.
Verlengstuk studie
Toch raden MBA-alumni, die zelf profijt hebben gehad van hun MBA, vooral af te jong een MBA te doen. Vooraf wat werkervaring opdoen is essentieel en dan beland je al gauw tegen de 30. Dat vindt bijvoorbeeld ook vice-president Marcel Starink van Nasdaq Bwise die zelf een MBA volgde aan Business School Nederland. ‘Sommigen doen het als een soort verlengstuk van hun studie, maar dan heb je nog geen idee waar je het over hebt. Na zo’n 5 tot 7 jaar werkervaring heb je er veel meer aan.’ Die mening wordt gedeeld door Marcel van Kasteel, ceo bij Philips Handheld Diagnostics die eveneens een MBA volgde aan BSN. Van Kasteel: ‘Je moet het pas doen als je managementverantwoordelijkheden hebt. Dan snap je het en kun je het ook toepassen.’
Inhoud plaatsen
Volgens ondernemer en oud-directeur Pfizer John de Kok, die zowel een MBA volgde aan BSN als aan het Franse INSEAD, ligt de ideale leeftijd zo tussen de 30 en 35 jaar. ‘Na zo’n 5 tot 10 jaar werkervaring. Zodat je de inhoud ook daadwerkelijk kunt plaatsen.’ De Kok merkt ook op dat een MBA doen wanneer je een stuk ouder bent ook mentaal een stuk zwaarder is. Iets waar Elfi van der Valk, eigenaar en general manager van Van der Valk Hotel Tiel, geen last van had. Ze volgde haar MBA aan BSN op haar 49ste en beschouwde de studie naar eigen zeggen ‘als één groot feest’.
Lees ook:
MBA in één dag volgen?
De beste antwoorden op de belangrijkste managementvragen. Tijdens MBA in één dag krijg je tips, trucs en handreikingen van gerenommeerd managementspreker Ben Tiggelaar over alle aspecten van het management.