Schipperij is een klein automatiseringsbedrijf in de scheepvaart. Eigenaar Bert van Voorst levert onder andere radarnavigatie, camera systemen en telefooncentrales. Hij heeft klanten genoeg, maar toch dreigt Schipperij ten onder te gaan aan wanbetalers.
“Ik zit tegenwoordig drie dagen per week achter mijn debiteuren aan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, vindt Van Voorst. De laksheid van zijn klanten nekt de onderneming, vindt hij. “Ik kan zo geen nieuwe orders aangaan. De antenne voor een nautische satellietverbinding kost 50.000 euro, dat moet ik zelf voorschieten. En innoveren is erg duur. Dat kan nauwelijks meer als ik er niet op kan rekenen dat mijn diensten betaald worden.”
Reorganisatie
De haperende cashflow dwingt Van Voorst zijn onderneming anders in te richten. “Ik vind het vervelend om te doen, maar tegenwoordig laat ik klanten de helft vooruit betalen. Ik had tien man personeel, die heb ik de deur gewezen. Nu werk ik met zzp’ers en onderaannemers.”
Waarom nu juist deze vijf wanbetalers online gezet? “Met deze vijf ben ik al langer dan 365 dagen bezig. Hier staat een schuld van 80.000 euro open. Ze hebben nooit een klacht ingediend over de apparatuur of de werkzaamheden, maar weigeren gewoon te betalen. Dit is pure diefstal.”
Cees Stolwijk, algemeen directeur van Clipper Stad Amsterdam, bovenaan Van Voorsts lijstje, ontkent de beschuldiging. “Wij staan bekend als een goede betaler en negeren geen aanmaningen. Als er al sprake is van een openstaande rekening, dan is er waarschijnlijk een dispuut over de levering.”
Van Voorsts actie wordt niet op prijs gesteld door Stolwijk: “Dit is een erg onorthodoxe manier om je debiteurenbeleid te voeren.” Dat valt ook wel weer mee. Er zijn al eerder initiatieven geweest om wanbetalers met naam en toenaam op internet te kijk te zetten.
Schandpaal
Met zijn actie nagelt Van Voorst inderdaad vijf ondernemers aan de schandpaal. “Dat moet dan maar, ik kan niet nog meer energie aan deze mensen verspillen. Je mag me vergelijken met de winkelier die foto’s van dieven in zijn raam hangt.” Vreemd genoeg heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geen mening over de zaak: “Wij doen geen uitspraken over zaken die we niet onderzocht hebben”, verklaart de woordvoerster.
Wat betreft de vergelijking met het publiceren van foto’s van veelplegers; daar deed het CBP in januari 2004 wél uitspraken over. “Het neigt naar het in het leven roepen van een ‘virtuele’ schandpaal en het uitlokken van een jacht op veroordeelde burgers”, schreef collegelid Ulco van de Pol in een brief aan de Utrechtse korpsbeheerder.
Toch roept de actie van Van Voorst enige sympathie op. Het ondernemen wordt menig zelfstandige onmogelijk gemaakt door debiteuren die weigeren de rekening te betalen. En dat wordt steeds erger. “Wij krijgen het inderdaad steeds drukker, maar een jaar is wel heel erg lang”, aldus een woordvoerder van Baldinger gerechtsdeurwaarders. “Dat wordt normaal gesproken toch wel eerder uit handen gegeven.”
Dat wordt het ook, maar Van Voorst zit in een moeilijke branche. “Voor deurwaarders is het niet te doen. Steeds als ze komen is het schip weg. Bovendien zitten mijn klanten over de hele wereld verspreid, dat maakt het extra lastig.”
De notoire wanbetalers uit zijn lijstje lijken, op Clipper Stad Amsterdam – een bedrijf van Frits Goldschmeding – na, geen zuivere koffie. J. Hopman en Nico Spijker zitten volgens Van Voorst in het buitenland. De zaak tegen Global River Cruises is al vijf keer voorgekomen. Dankzij overnames en slechte administratievoering claimen de nieuwe eigenaren nu dat zij niet hoeven te betalen.
Fraude
Nummer vijf, Rederij Boonstra, is failliet verklaard. Inmiddels vaart de firma weer onder een andere naam. Volgens Van Voorst zijn ruim tweehonderd leveranciers gedupeerd door Boonstra. Faillisementsfraude? Wij kregen de heer Boonstra niet te pakken voor commentaar. Het is ieder geval een veel voorkomende praktijk. Deze aflevering van Zembla uit 2004 doet uit de doeken waarom.
Overigens is het ministerie van Justitie bezig met een herziening van het toezicht op rechtspersonen. Er komt vanaf 1 januari 2010 permanent toezicht.
Last van iets minder radicale wanbetalers? Een briefje van uw advocaat doet vaak wonderen. Lees het artikel van Martijn Noordermeer op Expertlog.