Hoewel van opluchting nog geen sprake is, lijkt het sentiment rond Europa en de Griekse schuldencrisis minder somber. Vijf redenen voor de verbetering.
Is het dieptepunt bereikt? De grote Europese beurzen zijn het jaar in elk geval positief begonnen. De Duitse hoofdgraadmeter DAX zag de waarde van de aandelen tot nu toe met 16 procent stijgen. De beurs van Athene zelfs met 21 procent. En landen als Spanje en Italië, waarvoor de zorgen toch nog niet over zijn, zien dat de hoge rentes waar ze afgelopen jaar geld voor leenden, dit jaar weer dalen.
Een opvallende ontwikkeling, Griekenland stevent nog steeds op een faillissement af. Een tweede groot reddingspakket ter waarde van minimaal 130 miljoen euro moet dit voorkomen. De ministers van financiën van de eurozone bespreken de mogelijkheden hiervoor vanavond. De Grieken moeten op 20 maart grote aflossingen doen op hun schuld, hebben ze voor die tijd geen nieuw krediet, dan gaan ze failliet. De verwachting is dat Europa een akkoord over dit tweede reddingsplan zal bereiken. De Franse minister van financiën Francois Baroin zei vanmorgen dat alle drempels die dit zouden kunnen verhinderden, inmiddels zijn weggenomen.
5 x optimisme
Maar het doorklinkend optimisme leeft al iets langer. Persbureau Bloomberg zet de redenen op een rij. Dit zijn volgens het agentschap de belangrijkste:
-
De eerste is toch dat de kans toeneemt dat de Grieken die 130 miljoen euro krijgen. Volgens Bloomberg stellen de Duitsers, die in dit hele verhaal het strengst zijn, zich wat welwillender op de laatste tijd. Het tweede grote reddingspakket is geen garantie voor een oplossing van de Griekse problemen, maar door de hulpactie wordt voor dit moment een hoop extra ellende voorkomen.
-
Heel belangrijk: het Europese financiële systeem heeft voorlopig voldoende liquiditeiten ter beschikken. Met dank aan de Europese Centrale Bank (ECB), die banken zoveel geld leent als ze willen, voor een periode van drie jaar. Dit geeft banken ruimte om zelf ook meer uit te lenen, tegen lagere tarieven, en het betekent lucht voor de komende jaren om de eigen balansen te verbeteren en de crisis te pareren.
-
De buffer van Europa wordt sterker. Het is een wat ingewikkeld verhaal, maar kort gezegd heeft Europa een faciliteit om geld te kunnen lenen aan noodlijdende landen. In juli komt hiervoor een permanent fonds, waarvan de vuurkracht uiteindelijk kan oplopen tot 1 biljoen euro.
-
De zorgen rond Italië verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. De val van Silvio Berlusconi draagt daar aan bij. Onder de nieuwe premier Mario Monti is de situatie drastisch veranderd, Het land dat totaal niet leek te reageren op de dreiging uit Griekenland en de eigen zwaktes, heeft in een paar weken tijd de nodige hervormingen omarmd. De dalende rente op langlopend Italiaans staatpapier maakt duidelijk dat de financiële markten meer vertrouwen in Italië krijgen. Ook in Spanje zijn de ontwikkelingen op dat vlak positief te noemen.
- De eurozone houdt het beter vol dan verwacht. De Duitse economie draait nog steeds goed. Frankrijk, dat de niveaus van de Duitsers niet haalt, doet het ook niet slecht. Hoewel het economisch tij niet gunstig is, zijn de omstandigheden minder zwaar dan verwacht. De ellende in Griekenland heeft niet het complete continent aangetast. En, stellen de analisten van Bloomberg, mocht het bij de Grieken toch misgaan en een vertrek uit de euro is onoverkomelijk, dan kan dat de sterkte van de eurozone uiteindelijk zelfs nog ten goede komen.
Lees ook:
- Griekenland is Europees groeiwonder! (ja echt)
- Nog een rondje Grieks doormodderen
- Dit gebeurt wanneer Griekenland de euro verlaat