Grote bedrijven in Noorwegen slagen er niet in voldoende vrouwen in hun bestuur op te nemen. Slechts 15 procent van de Noorse bestuurders is vrouw, terwijl een nieuwe emancipatiewet voorschrijft dat dit over twee weken 40 procent moet zijn. De bedrijven hebben de regering om uitstel gevraagd.
In 2002 nam het parlement van Oslo de gewraakte emancipatiewet aan. Volgens deze wet moet op 1 juli 2005 het hogere kader uit ten minste 40 procent vrouwen en 40 procent mannen bestaan. Bedrijven riskeren sancties zoals gedwongen aanstellingen, als ze in 2007 niet aan de streefcijfers voldoen.
De wet richt zich op 550 grote beursgenoteerde bedrijven zoals Statoil, Telenor en Norsk Hydro. Het Noorse mkb heeft meer vrouwelijke bestuurders in de gelederen en blijft buiten schot. Bij staatsbedrijven maken vrouwen bij staatsbedrijven ruim 45 procent van het bestuur uit.
Sinds de wet in 2002 is aangenomen is het aantal vrouwelijke directieleden bij grote bedrijven verdrievoudigd. Uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Wereld Economische Forum (WEF) blijkt dat vrouwen het op de Noorse arbeidsmarkt relatief goed doen. Het land eindigde op de tweede plaats op een ranglijst die de gelijkheid tussen de seksen meet. Driekwart van de Noorse vrouwen heeft een baan en vrouwen hebben goede kans op gelijke beloning.
Hoofd-econoom Augusto Lopez-Claros van het WEF prees de Scandinavische landen als voorbeeld voor de rest van de wereld: “Deze landen begrijpen dat het onbenut laten van de helft van de beroepsbevolking ten koste gaat van de concurrentiekracht.” (de Volkskrant)