Gaat een tot voor kort volledig onbekend, beursgenoteerd bedrijfje het machtige Google miljarden afhandig maken met een patentclaim? Op Wall Street denkt men dat het zeker een kans maakt.
Wat is er aan de hand? Vringo claimt dat Google met advertentiesysteem AdWords en advertentiesite AdSense patenten schendt die in zijn handen zijn. Deze patenten zijn in de jaren negentig vastgelegd door de Amerikaanse internetondernemer Ken Lang.
Patenten via Lycos terug naar Lang
Hoe de patenten bij Vringo zijn gekomen, is een heel verhaal. In de jaren negentig verkoopt Lang zijn bedrijfje met de patenten aan Lycos, op dat moment een van de dominante spelers op de zoekmarkt. Begin deze eeuw neemt Google de zoekmarkt over. Lycos wisselt verschillende keren van eigenaar en verdwijnt uit beeld.
Ken Lang start in 2011 een nieuw bedrijf I/P Engine waarmee hij zijn patenten terugkoopt. Met de patenten in de hand dient hij een claim in bij Google voor een substantieel deel van de omzet die de internetgigant door schending van de patenten zou hebben gedraaid. En dat gaat niet om een lullig bedrag: 67 miljard dollar. Daarnaast eist Lang een deel van de toekomstige omzet. Dat het hier om een serieuze zaak gaat, blijkt onder meer uit het feit dat Google in 2004 een schikking heeft getroffen met Yahoo! over schending van andere patenten voor zoeken en adverteren op internet.
Techcrunch brengt zaak onder de aandacht
Hoewel Lang's claim van september vorig jaar is, is de hele kwestie dit weekend pas onder de aandacht van het grote publiek gebracht door James Altucher, een andere internetondernemer en vriend van Lang. Op de website Techcrunch schreef hij de hele geschiedenis op, wel pas nadat hij zelf aandelen Vringo had ingeslagen.
Het mooie voor beleggers is dat Lang het mogelijk heeft gemaakt dat zij deel kunnen nemen in de feestvreugde. Enkele weken geleden werd bekend dat I/P Engine fuseert met het al beursgenoteerde Vringo. De reactie op Wall Street was maandag en dinsdag niet mals. De handel in het aandeel Vringo ging door het dak, terwijl de koers verdubbelde.