Ter vergelijking: in dezelfde tijd steeg het aantal inwoners in Nederland slechts van bijna 15 miljoen naar 16,5 miljoen. En EIM telde nog niet eens de ondernemer uit de agrarische sector, ofwel de boer in de breedste zin van het woord, mee. BV Nederland is nu leading in Noord- en West-Europa: circa 12 procent van onze beroepsbevolking is een entrepreneur en daar komen Frankrijk en onze buurlanden niet aan. Balkenende, gefeliciteerd. “Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamiek! Toch?”
De dikke stijging van het aantal ondernemers is vooral te danken aan ICT en globalisatie, bepleit EIM op basis van cijfers. We konden dankzij het internet enerzijds nieuwe producten en diensten bedenken en anderzijds er veel meer mensen mee bedienen, dan voorheen het geval was. In de toekomst zouden er niet veel extra Nederlanders, waarvan er veel aan het vergrijzen zijn, voor het ondernemersbestaan kiezen: volgens EIM kunnen we wel een stijging verwachten, maar dan vooral dankzij de handelsambities van vrouwen en allochtonen. Door de crisis, een woord dat EIM nog altijd in de mond neemt, zijn de perspectieven voor het MKB gewoon minder gunstig. Voor het MKB zit er slechts een groei in van 1,75 procent, de komende vijf jaar.
Wie slim handel drijft, hoeft niet per se innoverend bezig te zijn. Zie daar een andere conclusie van het EIM:
Nederland is internationaal bescheiden wat betreft innovatieve bedrijfsoprichtingen en snelle groeiers, een onderzoeksconclusie die vandaag ook gepresenteerd werd door de Erasmus Universiteit. Daar zou echter volgens EIM ook de wetgeving debet aan zijn: de ondernemer rendeert nu eenmaal beter bij een flexibele arbeidsmarkt, waarbij hij zonder risico iemand kan aantrekken om zo nodig later weer te kunnen ontslaan of in uren te kunnen korten. Omdat Balkenende nooit een heet hangijzer van het ontslagrecht heeft gemaakt, bleven we liever met zo min mogelijk personeel werken en maakten we maar niet de overstap naar het buitenland. Zo komt de uitspraak van de oud-minister-president, die nu ‘partner’ is bij Ernst & Young, toch wat tegenstrijdig over.