Het risico van een burnout mag niet zomaar op werknemers afgewenteld worden.
Een werkgever moet een deugdelijk beleid hebben om te voorkomen dat werknemers stelselmatig worden overbelast. Hij mag het risico van een burnout niet zomaar op werknemers afwentelen.
Uitspraak
Dat is de strekking van een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch waar het ANP over bericht. Reden voor de uitspraak is een zaak die FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) had aangespannen namens een werknemer die door een burnout volledig arbeidsongeschikt is geraakt. De man werkte 25 jaar bij een accountantskantoor en werkte zeker de helft van het jaar twintig uur per week over. In 1997 raakte hij arbeidsongeschikt en een jaar later belandde hij de in de WAO.
Aansprakelijk
Met ondersteuning van het BBZ stapte hij naar de rechter. Hij vond dat hij door zijn werk arbeidsongeschikt was geraakt. In eerste instantie bepaalde de kantonrechter dat de werkgever niet aansprakelijk was, maar het hof besliste anders.
Actief beleid
Volgens BBZ-advocaat Govert Jan Knotter, die de zaak heeft behandeld, heeft het hof benadrukt dat een werkgever actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast, ''het is niet zo dat een werkgever pas in hoeft te grijpen nadat deze klachten heeft gemeld. In veel gevallen is het dan immers te laat.'' Ook BBZ-directeur Marian Schaapman is blij met de uitspraak. ''Die bevestigt het belang van preventief beleid.'' Over een schadevergoeding wordt overigens nog onderhandeld.