Managers gaan graag in de leer bij topcoaches uit de sport. Na de trainingsmethodes van Louis van Gaal en Guus Hiddink kunt u nu inspiratie opdoen uit het boek over de markante sportcoach: Ton Boot.
Ton Boot was jarenlang de beste basketbalcoach van Nederland en wordt zelfs gezien als de beste sportcoach van de twintigste eeuw. Veel mensen vinden Boot meer dan een goede coach. Hij wordt wel een visionair genoemd. Anderen vinden hem een botte, autistische extremist. Hoe dan ook, hij is in ieder geval de meest authentieke en onorthodoxe coach van de afgelopen twintig jaar.
Straf voor iedereen
Voorbeeldje: ooit verzaakte een speler tijdens een training. Boot was razend. Maar hij gaf de speler geen straf, nee, hij gaf het hele team straf – behalve die ene speler. Het team moest sprintjes trekken totdat ze bijna flauwvielen. De boosdoener keek toe. Management op z'n Boots: laat een heel team boeten voor het wangedrag van één man, dan lost het probleem zich vanzelf op.
Hersenspoeling
In het boek 'Bezeten. De winnaar en het laatste seizoen' van Igor Wijnker, dat gisteren in Amsterdam gepresenteerd werd, wordt duidelijk hoe Boot te werk gaat. Wijnker volgde de coach jarenlang op de voet en sprak vele mensen in zijn omgeving. Boot breekt spelers finaal af, praat ze alles uit hun hoofd wat ze ooit geleerd hebben en bouwt ze op volgens zijn eigen model. Hij krijgt spelers niet alleen zo ver dat ze denken als Boot maar ze uiten zich ook als Boot. Het neigt naar hersenspoeling.
Adolf H.
De coach zelf: 'Ik besef dat ik gedrag en denken beïnvloed en dan gaan de gedachten snel uit naar Adolf H. Maar in tegenstelling tot Adolf H. heb ik het beste met mijn spelers voor. Ik besef me heus wel eens dat ik hen manipuleer, hoewel ik dat niet wil, het is niet mijn streven.'
Goeroe
Het maandblad Sport International noemde Boot ooit een basketbalgoeroe. En Boot versterkte dat beeld met uitspraken over het manipuleren van zijn spelers en het benadrukken van de afstand. ‘Ik praat niet met mijn spelers. Hun mening interesseert me niet'. Hij kan onbedaarlijk hard zijn. ‘Kijk, topsport is simpel. Als iemand niet voldoet: inpakken en wegwezen. Het valt mij op dat andere coaches dat nooit doen'.
Hekel
Is coach Boot dan een keiharde, onsociale botterik? Zeker niet. Maar als coach wil hij nu eenmaal zijn doelen bereiken en is daar volslagen compromisloos in. En dat mensen hem daarom niet aardig vinden, boeit hem niet. Speler Niels Meijer: ‘Sommige mensen willen aardig gevonden worden maar bij de coach is het juist andersom: hij vindt het juist leuk als mensen een hekel aan hem hebben'.
Verplichte kost
‘Bezeten' is een ronduit fascinerend boek. Verplichte kost voor elke manager. Want wie het leest, zal het niet met alles eens kunnen zijn, maar heeft ontegenzeggelijk een hoop geleerd. Boot zelf gaat het boek niet lezen, zo heeft ie de uitgever al duidelijk gemaakt. ‘Als de inhoud niet klopt, zit ik me alleen maar op te winden. En als het wel klopt, wist ik het al, waarom zou ik het dan gaan lezen?'
Klik hier voor meer informatie over het boek Bezeten van Ton Boot.