De 31-jarige Job Barth is de jongste bankdirecteur van Nederland. De ceo van Saxo Bank Nederland heeft geen auto, maar fietst elke dag naar zijn kantoor op de Zuidas in Amsterdam.
Barth maakt lange dagen, maar heeft daar naar eigen zeggen geen last van. In een interview met MT zei hij daarover: ‘Ik heb een zakelijk advies dat gegarandeerd werkt: ga dichtbij je werk wonen. Dat scheelt veel stress.’
Zijn standpunt wordt ondersteund door cijfers. Onderzoek wijst uit dat een lange reistijd naar je werk allerlei negatieve effecten heeft. Vooral je gezondheid heeft eronder te lijden. Vijf redenen waarom:
#1. Je wordt er dik van
De Nederlandse forens is doordeweeks gemiddeld 46,5 minuten onderweg weg naar z’n werk. Al die uren die je wekelijks zittend doorbrengt, maken je dik, zeker als je met de auto reist. Dat bleek eerder al uit een Brits onderzoek. Kun je dus niet op de fiets naar je werk, ga dan in ieder geval met de trein. Fietsen of lopen van en naar het station is altijd nog beter dan van deur tot deur zitten.
#2. De stress zorgt voor meer problemen
Files, hufters op de weg, vertraagde of overvolle treinen: we kennen allemaal de stress van het woon-werkverkeer. En laat stress nou net een negatieve spiraal van meer problemen in gang zetten. Want stress maakt dik, zorgt voor een slechtere concentratie en voor meer verzuim: bijna een maand per jaar.
#3. Forenzen is slecht voor je hart
Mensen die veel reizen voor hun werk, hebben over het algemeen een hogere bloeddruk en een hoger cholesterol. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. In die studie werden ruim 4.200 volwassenen zeven jaar lang gevolgd terwijl ze van en naar hun werk reisden. Onderzoekers zagen al negatieve effecten bij een enkele reis van 16 kilometer.
#4. Veel onderweg zijn schaadt je relaties
Hoe meer tijd je kwijt bent met onderweg zijn, hoe minder je met je partner, familie of vrienden kunt zijn. En dat wringt. Want sociale relaties zijn een belangrijke factor voor je gezondheid en je geluk. Forenzen zijn vaak eenzamer. En, geloof het of niet, uit een Zweeds onderzoek bleek dat koppels waarvan minimaal één partner veel reist, vaker uit elkaar gaan.
#5. Je wordt er ongelukkig van
Het zal geen verrassing zijn dat al dat gereis je niet blij maakt. Sterker nog, forenzen hebben een grotere kans op depressiviteit. Een half uur in een bus zitten zou volgens een Britse studie tot de laagste tevredenheid in je leven leiden.
Vlieg je veel? Dan ben je nóg slechter af
Extreme zakenreizigers, die bijvoorbeeld elke week naar een ander continent moeten vliegen, zijn nog ongezonder dan de auto-forens. Frequent flyers hebben een groter risico op trombose, een hogere blootstelling aan bacteriën, krijgen minder gezond eten en minder beweging dan iemand die de auto naar zijn werk pakt. Wie meer dan 136.000 kilometer per jaar vliegt loopt zelfs een bovengemiddeld risico op stralingsvergiftiging, zo blijkt.
Het kan altijd erger
Ondanks de vele onderzoeken die adviseren het woon-werkverkeer zoveel mogelijk te minimaliseren, sluiten de meeste werknemers straks toch weer aan in de file. En dan kun je maar beter bedenken dat het altijd erger kan. Zoals bij deze 5 ergste filesteden ter wereld.
Lees ook:
- Hoe superforenzen het gevlieg van continent naar continent ervaren
- 3 tips om zakelijk reizen slimmer te organiseren
- Nee, zakenreiziger zijn is zo makkelijk nog niet
Foto’s: Flickr, creative commons