Worldmax sluit per 1 augustus zijn mobiele wimax-netwerk. Defensie blokkeert deels het gebruik van zijn Wimax-licentie, omdat het de satellietontvangst zou verstoren.
Worldmax (voorheen Enertel Wireless) bood onder de naam Aerea als eerste in Nederland Wimax-verbindingen aan, in Amsterdam. Rond 2011 had het bedrijf landelijk dekkend mobiel internet willen aanbieden, maar dat is er nooit van gekomen.
Met een beroep op de nationale veiligheid verbood Defensie de uitbreiding van het netwerk boven Amsterdam: een Fries afluisterstation zou worden gestoord door het Wimax-verkeer. In een rechtszaak tegen Defensie eiste Worldmax 100 miljoen euro schadevergoeding. Die zaak is geschikt, maar dinsdag concludeerde het dat het niet met een beperkt frequentiegebruik van de 3,5 Ghz-band uit de voeten kan.
Worldmax-ceo Keimpe Algra: "Door de situatie met het Ministerie van Defensie bleken we als het ware een huis gebouwd te hebben op grond die zomaar onteigend kon worden op basis van nationale en Europese veiligheidsoverwegingen. Ik ben enerzijds blij dat we de zaak hebben kunnen schikken na maanden van onderhandelingen en onzekerheid. Anderzijds doet het geweldig pijn te concluderen dat dit per direct het einde is van een goed opgezet mobiel breedband initiatief. Dit is een slechte boodschap voor onze klanten en een verarming voor het toch al verschraalde telecom aanbod in Nederland."
Worldmax was een joint venture tussen Intel Capital, de investeringstak van de chipgigant die de afgelopen jaren flink investeerde in de nieuwe Wimax-standaard, en Enertel Holding. Dat is weer voor 80 procent in handen van Greenfield Capital, dat eerder binnenliep op de verkoop van Telfort aan KPN. Samen zouden ze opdraaien voor de aanloopkosten van Worldmax, die rond de 30 miljoen zouden liggen, inclusief de 4 miljoen voor de vergunning. Volgens Algra is de schadevergoeding die de overheid betaalt, lager dan dat bedrag.
Worldmax is op dit moment in gesprek met andere breedband providers om te kijken of deze de Worldmax klanten een vervangende dienst kunnen bieden. Hoeveel klanten Algra heeft verzameld voor zijn net, is onbekend, wel dat het niet echt storm liep. De data-snelheden beleven beperkt tot 12 Mbps, terwijl Intel traag afkwam met de modems en processoren om de jonge mobiele standaard te ondersteunen. MIsschien gaf Defensie wel het genadeschot.