Manager verpest sfeer op werkvloer, investeren in personeel is zinloos, Facebook geeft Hyves het nakijken en Google maps is terug op de iPhone. Dit is de business uit het nieuws van nu.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. 'Investeren in personeel is zinloos'
Bedrijven waarmee het slecht gaat, kunnen beter niet investeren in hun werknemers. De kans is groot dat ze die investering namelijk niet meer terugverdienen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De onderzoekers vonden een duidelijke grens waarop het niet meer loont om te investeren in de werknemers. Wanneer het rendement op eigen vermogen lager is dan 8 procent, hoeft de werkgever niet meer de moeite te nemen om bijvoorbeeld bijscholingscursussen voor zijn werknemers te betalen. Volgens onderzoeker van de UvA Frank Verbeeten geloven de werknemers in slechte tijden niet meer in een goed toekomstperspectief van een bedrijf. Investeringen in hun ontwikkelingen hebben daarom ook geen positieve effecten meer op het bedrijf. Is het rendement op eigen vermogen hoger dan 8 procent, dan hebben deze investeringen wél positieve effecten.
2. Slechte werksfeer schuld van manager
Dat werknemers zich slecht of ‘stout’ gedragen door bijvoorbeeld te roddelen, mag de pret op de werkvloer niet drukken. Nee, het zijn de leidinggevenden die de sfeer verpesten. Collega’s roddelen over elkaar (87 procent), ze melden zich ten onrechte ziek (70 procent) en ze spreken elkaar niet aan op ongewenst gedrag (53 procent). Dat blijkt uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau Intomart Gfk deed in opdracht van accountantkantoor Grant Thornton. Maar dat gedrag beïnvloedt het werkplezier nauwelijks, blijkt uit het onderzoek. Dat doen de leidinggevenden. Leidinggevenden weten namelijk niet wat de werknemers belangrijk vinden, zegt 58 procent van de werknemers. Ruim de helft vindt dat hun leidinggevende niet genoeg zijn waardering uitspreekt wanneer de werknemers iets goed hebben gedaan. Bovendien vindt meer dan de helft dat hun leidinggevende geen voorbeeldgedrag vertoont.
Lees ook: Niet zeiken maar prijzen
3. Facebook minimaliseert Hyves
In 2010 netwerkte Nederland 40 miljoen uur per maand, 2 jaar later is dat met 50% gestegen naar ruim 60 miljoen uur. Grootste stijger onder de netwerken is Facebook. 62% van onze tijd op social media besteden we aan Facebook, waar dat 2 jaar geleden nog 16% was. Met een naamsbekendheid van 92% is Facebook ook het bekendste netwerk. De naamsbekendheid van het zakelijke netwerk LinkedIn steeg relatief het hardst, van 46% naar 69%. Grote verliezer de afgelopen 2 jaar is Hyves, dat vorig jaar door TMG voor een exorbitant bedrag werd gekocht. Het aantal ondervraagden dat aangaf een profiel op dit Nederlandse netwerk te hebben lag ruim een derde lager dan in 2010. Ondanks dat is Hyves, na Facebook, nog steeds het bekendste netwerk in Nederland. Google+ is het enige nieuwe netwerk dat in de afgelopen 2 jaar een rol van betekenis heeft weten te bemachtigen.
Lees ook: De 18 moeilijke maanden van TMG-ceo Herman van Campenhout
4. Yahoo schudt bestuur op
De bestuurskamer van internetbedrijf Yahoo is donderdag flink opgeschud. Twee bestuursleden stappen met onmiddellijke ingang op en de mede-oprichter van betalingssysteem PayPal, Max Levchin, neemt plaats in de directie. Dat maakte Yahoo bekend. De twee opstappende bestuursleden zijn Brad Smith en David Kenny. Volgens de nieuwe Yahoo-topvrouw Marissa Mayer willen zij zich volledig op hun eigen bedrijven richten. Mayer, die eerder bij concurrent Google werkte, kwam 5 maanden geleden aan het roer bij Yahoo, dat moeilijke tijden doormaakt.
Volgens Mayer zal de komst van Levchin een voordeel zijn voor Yahoo vanwege zijn uitgebreide achtergrond met de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. PayPal werd door eBay overgenomen en het digitale mediabedrijf Slide van Levchin ging in 2004 naar Google.
5. Zalm goes Shell (als commissaris dan)
ABN Amro-topman Gerrit Zalm wordt commissaris bij het bestuur van Shell. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Jeroen van der Veer, die sinds 2009 commissaris is bij Shell, verlaat het olieconcern na 42 jaar. Zalm, werd eind 2008 vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, in februari van 2009 werd hij voorzitter bij ABN-Amro. Daarvoor werkte de oud-minister van Financiën kort bij de later failliet gegane DSB Bank van Dirk Scheringa.
6. Levis: van blauw naar groen
Levi's, de grootste jeansproducent ter wereld, wil alle schadelijke chemicaliën uit zijn productieketen bannen tegen 2020. Het bedrijf stond onder druk na een campagne van milieuorganisatie Greenpeace.Het nieuws komt amper acht dagen na een beschuldigend rapport van de milieuorganisatie over de vervuiling door de textielsector in Mexico. In enkele dagen tijd sloten 210.000 mensen zich via Facebook aan bij een oproep aan het adres van Levi's om de productie schoner te maken. In tachtig steden over de hele wereld werd betoogd voor winkels van het merk.
De fabrikant heeft nu beloofd daar tegen 2020 werk van te maken. Levi's wil tegen eind volgend jaar al van zijn vijftien grootste leveranciers in China en Mexico informatie krijgen over hun watervervuiling. Op die manier kunnen omwonenden van de fabrieken nagaan wat en hoeveel er geloosd wordt.
7. Google maps is terug op iPhone
Google heeft gisteravond een nieuwe iPhone-app met maps live gezet, ter compensatie van de blunderende app die Apple met IOS6 introduceerde op basis van TomTom-kaarten. De fouten die de Apple-TomTom-app bevatten en de onhandigheid van de user-interface, waren een doorn in het oog van menig iPhone-gebruiker en dwong Apple-ceo Tim Cook zelfs tot het maken van een excuus. Google is Apple nu te snel af, door een eigen maps-app in de iStore te plaatsen, vele malen beter dan die van Apple en met meer features dan het ding ooit bevatte. Een van de nieuwe features van de nieuwe Google maps-app is turn-by-turn navigation. Toets een bestemming in en Google gidst je via stem en foto's naar de juiste plek.
8. Tesla-ceo heeft gelukkige hand van kiezen
Gister meldden we dat Tesla in Tilburg het nieuwe Europese distributiecentrum van het Amerikaanse Tesla vestigt. Vanaf volgend jaar worden de elektrische auto's en onderdelen vanuit Tilburg verspreid. BusinessWeek wijdt vandaag een stuk aan zijn oprichter, Elon Musk, tevens chairman van SolarCity. Musk heeft een gelukkige hand van kiezen. Terwijl er de afgelopen jaren in Siicon Valley miljoen private-equitye-geld in cleantech ging, waar niemand iets meer over hoort, zijn er twee bedrijven die geld verdienen: Tesla en Solar City, beiden van Musk. Vooral SolarCity doet het overigens goed. Donderdag steeg de koers met maar liefst 50 procent, waarmee de jonge Amerikaan nu 150 miljoen dollar waard is. “It’s possible that Elon’s two clean-tech companies will be the two most successful clean tech companies in the U.S.,” zegt Peter Thiel, serial entrepreneur en investeerder (waaronder in Facebook) tegen Business Week.
9. Getal van de dag: 100
BusinessInsider heeft een lijst gemaakt van de 100 nieuwsfeiten van 2012 die we niet (willen/moeten/zouden moeten) vergeten. Toegegeven: het gros gaat over niemandalletjes die je wat ons betreft zo snel mogelijk moet verdringen, maar er zitten er een paar tussen die het zo bekende Oja-effect hebben. Neem deze: de arrestatie van Kim Dotcom in een hoteldebotel-actie die veel weghad van een Michael Bay-film. Of deze: Instagram, een startup met 13 mensen die voor 1 miljard dollar werd verkocht aan Facebook. En deze: de leugenachtige ceo van Yahoo, die het veld moest ruimen vanwege een halve waarheid op zijn cv en werd vervangen door Google-talent Marissa Mayer (zie ook 4). Grasduin naar hartelust en vergeet de ranzigheid.
10. De koffieautomaat: productiviteit begint bij accountability
Heus, productief zijn is te leren, maar het gaat verder dan alleen willen. Bekijk de video!
Tot zover de business uit het nieuws van 14 december 2012. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.