De enorme groei van de Chinese economie kan niet lang meer doorgaan. De investeringen in vastgoed, infrastructuur en productiecapaciteit, nu al zo’n 50 procent van het BBP, zitten aan het plafond, zodat vanaf 2013 een scherpe terugval waarschijnlijk is.
Dat schrijft ‘Dr. Doom’ Nouriel Roubini, hoogleraar economie aan de Stern businessschool in New York, directeur van Roubini Global Economics en erkend specialist op het gebied van internationale economie. Zijn website, www.roubini.com, is door The Economist uitgeroepen tot beste economiesite ter wereld.
GOEROE VAN DE WEEK
Managementgoeroes te over. MT presenteert elke week een goeroe die er echt toe doet.
* Deze week: Nouriel Roubini
* Overzicht alle goeroesEen doemdenker? Misschien, maar Roubini heeft het vaker aan het rechte eind gehad, zoals blijkt uit het feit dat hij is opgenomen in het selecte gezelschap van 8 economen dat de kredietcrisis juist voorspelde, en dat hij een van degenen was die het eerst waarschuwde voor de Griekse schuldencrisis. En bovendien weet Roubini waar hij over praat. Hij maakte onlangs twee reizen naar China, vanwege de vaststelling van het twaalfde 5-jarenplan aldaar (China gooit economisch roer om) en raakte daar nog dieper overtuigd van de potentiële destabilisatie die uitgaat van het verschil tussen China’s korte- en middellangetermijnstrategie. “In plaats van te focussen op een zachte landing, lijken Chinese beleidsmakers af te stevenen op een stenen muur”, schrijft hij op zijn eigen blog.
Overcapaciteit
“Het probleem is natuurlijk dat geen enkel land productief genoeg kan zijn om 50 procent van zijn BNP te investeren in fysiek kapitaal en infrastructuur zonder immense overcapaciteit te creëren en een onthutsend schuldenprobleem. Voor een toerist is dit bijvoorbeeld zichtbaar in prachtige, maar lege vliegvelden en supersnelle treinen, snelwegen van hier naar nergens, duizenden kolossale nieuwe overheidsgebouwen, spooksteden en gloednieuwe aluminiumsmelters, die ongebruikt blijven, om te voorkomen dat de wereldprijzen instorten. Uiteindelijk kan dit maar tot éé ding leiden, zo leert de geschiedenis: een harde landing in de vorm van een financiële crisis of een lange periode van trage groei. De enige manier om het te voorkomen is: minder investeren in vastgoed, minder sparen, het aandeel van de export in het BNP verminderen en de consumptie opkrikken."
Maar ja, zo voegt hij eraan toe: “Het probleem dat de Chinezen weinig sparen en consumeren is structureel.
Wie
De in Istanbul geboren Nouriel Roubini (1959), wiens bijnaam Dr. Doom is, is hoogleraar economie aan de Stern businessschool in New York en directeur van adviesbureau Roubini Global Economics. Na een jeugd in onder meer Teheran en Israël studeerde hij politieke economie in Milaan. Daarna promoveerde hij op Harvard en begon zijn loopbaan als onderzoeker op Yale, voor hij vertrok naar het IMF, de Wereldbank en de Federal Reserve. Hij werkte voor Bill Clinton toen die president was, en later voor Timothy Geithner, de huidige minister van Financiën in de VS. Foreign Policy zette hem op nummer 4 in de top-100 van ‘werelddenkers’.
Bekend van
Het angstwekkend accuraat voorspellen van de huizenbubbel in de VS in september 2006, om maar wat te noemen, maar ook van zijn boek Bailouts or Bail-ins?en zijn recentere werk Crisis Economics, recent in het Nederlands verschenen als Crisiseconomie, over de toekomst van financieel beleid.
Theorie
Na studie van het ineenstorten van voormalig Aziatische tijgers concludeert Roubini dat zij alle te lijden hadden onder grote schuldenlasten, gefinancierd door overzeese leningen. Roubini voorspelde begin deze eeuw al dat de VS de volgende zou zijn die hier last van zou krijgen. Hij waarschuwt voor ‘boom-and-bust-cycles’, een economie die van bubbel naar bubbel hopt, en die zeker in de VS gebaseerd is op overconsumptie en gebrek aan spaarzin. Hij merkt op dat te veel menselijk kapitaal is gaan zitten in de financiering van de ‘meest improductieve vorm van kapitaal, namelijk huisvesting’ en dat de enige manier om eruit te komen is om te investeren in bijvoorbeeld hernieuwbare bronnen van energie.
Tags
Macro-economie, Dr. Doom, investeringen, politieke economie
Quote
“We leven in een G-zero wereld, waarin geen enkel land of geen blok van landen de politieke en economische macht – of de wil – heeft om een echt internationale agenda te voeren. Dit heeft verstrekkende gevolgen, nu bedrijven over de hele wereld op enorme stapels geld zitten, wachtend tot het huidige tijdperk van politieke en economische onzekerheid voorbij trekt. Maar dat zou nog wel eens heel lang kunnen duren…”
> > Overzicht van alle goeroes
>> MT publiceerde onlangs een reeks aan China-artikelen. Klik hier voor een overzicht