Talentvol en stimulerend als hij is, weet 'geldwolf' Rolph Pagano zijn voordeel te doen met de crisis die hij doormaakte nadat hij bij Foster Parents weg moest. Het deed pijn, maar het ging voorbij. Sommige ex-collega´s missen hem nog steeds: "Wij vonden het echt vreselijk dat hij moest opstappen."
Hij is die eerste mei niet gewoon boos. Nee. Rolph Pagano is hels. "Je liegt," briest hij tegen de verslaggevers van het Algemeen Dagblad. "We hebben hier geen klokkenluiders. Waar werken ze dan? Hier in dit gebouw? Staan ze bij ons op de loonlijst? Nee, het is ronduit schandalig wat hier gebeurt, dit stuit me tegen de borst." Even later moet de interim-manager van Foster Parents toegeven dat hij wel degelijk maandelijks 18.000 euro op zijn rekening krijgt bijgeschreven. "Maar," zo houdt hij de verslaggevers voor, "we praten over een vergoeding voor interim-management. Hallo! Dit is de grote mensenwereld. Let wel, ik moet daar alles van betalen. Als ik een dag ziek ben, dan is er voor mij geen ziektewet. Elders kan ik echt nog meer verdienen dan hier, maar dat doe ik niet. Dat komt omdat ik hart heb voor de zaak. Ik wil Foster Parents weer op de rails krijgen."
Een paar dagen na dat geruchtmakende interview komt het bestuur van Foster Parents met een verklaring. Per 1 juli krijgt Pagano een vaste aanstelling en wordt zijn salaris aanzienlijk gereduceerd. Hij kan zich dan weliswaar financieel gezien een griepje veroorloven, maar daar staat tegenover dat zijn vaste aanstelling slechts 116.000 euro per jaar zal opleveren. Ter compensatie krijgt hij wel de ruimte om daarnaast andere dingen te doen zoals het maken van televisieprogramma's, het schrijven van boeken, het geven van lezingen, en het verzorgen van management- en communicatietrainingen. Daar is Rolph allemaal een kei in. Maar dat zal de donateurs worst wezen: het regent opzeggingen. Tijdens die turbulente meidagen wordt Pagano als zakkenvuller aan de nationale schandpaal genageld. Hij ziet zich gedwongen om op te stappen.
En dat is nou sneu. Want behalve intelligent en veelzijdig is hij bovenal reuze aardig, weet zijn vrouw, de psycholoog Monique Schoute. Zij is niet zijn levenspartner, maar ook zakenpartner. Samen runnen ze het adviesbureau Pagano & Schoute management coaching.
"Nee, dat geeft geen problemen," zegt ze. "We zijn al veertien jaar levenspartner en dertien jaar zakenpartner. In de opbouwfase waren er weleens fricties. Dan moest ik hem soms voorhouden dat we meer dan zakenpartners zijn, maar sindsdien hebben we de taken goed verdeeld. Ook privé. We hebben drie zoons en die worden door Rolph naar school gebracht.
Rolph werkt liever 's avonds om overdag tijd te hebben voor zijn kinderen. Dat vindt hij belangrijk. Hij gaat rustig op een doordeweekse dag om drie uur 's middags met ze sporten."
Behalve aardige vader en echtgenoot is Pagano ook uiterst intelligent, vertelt zijn echtgenote. "Hij heeft het vermogen heel abstract te denken, kan zich ook emotioneel aan mensen binden, weet dan toch voldoende afstand te houden om ze te begeleiden en hij is heel creatief. Rolph kan ontzettend veel met woorden. Hij is dynamisch en kan snel bij de essentie van dingen komen. Je krijgt echt waar voor je geld. Nee, ik vind niet dat hij versnipperd bezig is. Of hij nou een zaal toespreekt, een televisieprogramma presenteert, managers coacht of een boek schrijft, het komt allemaal vanuit dezelfde bron. Hij heeft simpelweg veel talent."
Sportverslaggever
Pagano ontmoet zijn echtgenote aan het eind van zijn rechtenstudie in Leiden. Hij is dan pas tweeëntwintig en véél te dynamisch om bedrijfsjurist bij een verzekeringsmaatschappij te worden. Pagano gaat verder in de journalistiek. Als middelbare scholier is hij al sportverslaggever voor het Leidsch Dagblad. Als student werkt hij voor het radioprogramma Langs de Lijn en als afgestudeerd jurist komt hij bij Veronica Nieuwsradio terecht. Samen met Joop Daalmeijer presenteert hij eind jaren tachtig Veronica Nieuwslijn. Daarna lonkt TV 10. De zender wordt een flop. Pagano besluit alsnog te promoveren, begint, samen met zijn echtgenote, zijn communicatieadviesbureau, presenteert het RTL-programma Business Update, schrijft managementboeken en doet interim-management.
In die laatste hoedanigheid komt hij in contact met Jan Theo Bautz van het wervingsbureau Egon Zehnder. Ze raken bevriend. Vlak na zijn aanstelling tot interim-directeur van Foster Parents, steekt Bautz in NRC Handelsblad de loftrompet. "Als ik met hem samen ben, gebeurt er altijd iets. Dan ontstaan er ideeën. Hij is een zeer talentvolle, stimulerende man," aldus Bautz. Dit soort statements wil Bautz nu toch maar liever niet opnieuw gepubliceerd zien. Het imago van zijn kompaan heeft daarvoor kennelijk toch teveel averij opgelopen. Dat beseft ook Pagano zelf. Maar dat deert hem niet. Van een crisis valt veel te leren. Hij valt zelfs te gelde te maken.
"Voor een coach is niks heerlijker dan een crisis," verzucht Pagano op www.managementsite.net "Ik heb zelf een aantal crises in mijn persoonlijke en zakelijke leven doorgemaakt. Het meest recent waren de aanvallen op mijn integriteit, toen in de media werd gesteld dat ik een geldwolf was die wilde verdienen aan arme kindertjes. Het deed pijn en maakte me een paar weken aan het wiebelen. Maar het ging voorbij. Het leerde mij nog eens een lesje in nederigheid; om je te voegen door de loop der dingen en niet koppig vast te houden aan je gelijk."
CV Rolph Pagano
Burgerlijke staat getrouwd, drie kinderen
Woont Hilversum
Opmerkelijk is een duizendpoot
Hobby's muziek (speelt piano en sax)
Bijzonderheden vindt geld volkomen onbelangrijk
Curriculum
1959 geboren te Hilversum
1981 rechtenstudie Leiden
1990 verslaggever TV 10
1992 promotie in de rechtsgeleerdheid
1999 publicatie Wie is hier de baas?
2002 interimmanager Foster Parents
2002 publicatie Alles (z)onder controle
2010 Rolph Pagano overlijdt op 51-jarige leeftijd
Toch vinden de meeste medewerkers van Plan Nederland, zoals Foster Parents nu officieel heet, dat Pagano wel degelijk gelijk had. De organisatie verkeerde in moeilijk vaarwater, door negatieve publiciteit over met name projecten in Haïti. "Toen Rolph hier binnenkwam, was dat een verademing," vertelt een medewerker. "De man is heel open, amicaal, maar bovenal vreselijk intelligent en inspirerend. Wij vonden het echt vreselijk dat hij moest opstappen. Intern heeft dat ook spanningen gegeven. Er waren inderdaad klokkenluiders. Collega's die vanwege dat salaris naar de krant zijn gestapt. Nou, dat is ze hier niet in dank afgenomen. We betreuren nog altijd zijn vertrek."
Dat sentiment wordt ook door Reinoud van Blankenstein, secretaris van de ondernemingsraad van Plan Nederland gedeeld. "We hebben bijzonder goed met hem samengewerkt," meldt hij. "Hij zou dan ook niet voor niets in vaste dienst komen. Aan die aanstelling was een pittig salaris verbonden. Zo lijkt dat althans. Maar er gaat zeer veel geld om in deze organisatie. Dit is gewoon een groot bedrijf. Dat betekent dus voor een directeur een zeer grote verantwoording. Wanneer je in het bedrijfsleven een dergelijke verantwoording hebt, wordt dat veel rianter gehonoreerd. Nee, het is eeuwig zonde dat Rolph door al die commotie zich gedwongen zag om op te stappen."
Nou ja zonde? Managers kunnen daar nu dus hun voordeel mee doen. Ze kunnen van hem leren hoe zich te gedragen in een crisis. Confronterend. "Want," zo houdt hij ze momenteel voor, "erken dat er crisis is, dat dit onvermijdelijk is, bij het leven hoort en niet de laatste keer zal zijn."