Reportage: zo wordt je smartphone gemaakt

Wat komt er allemaal kijken bij de productie van je telefoon? Een bezoek aan de Lenovo-fabriek in China.

Eind vorig jaar opende het Chinese Lenovo een smartphonefabriek in Wuhan (China). Management Team kreeg, samen met een groep internationale journalisten, een rondleiding door een deel van het complex. De totale campus is 200.000 vierkante meter groot, telt vier verdiepingen en kostte 200 miljoen Amerikaanse dollars om te bouwen. Momenteel werken er 3.000 Chinezen, die ook allemaal in de buurt van het gebouw wonen. Samen maken zij zo'n 1,5 miljoen gadgets (smartphones en tablets) per maand. De maximale capaciteit is nog niet bereikt, een deel van het gebouw staat leeg. Bij verdere opschaling kunnen er volgens Lenovo jaarlijks 100 miljoen apparaten worden geproduceerd, door meer dan 8.000 medewerkers. Die producten zijn bestemd voor de internationale markt.

Smartphonefabriek in China

Het moederbord van de smartphone

Lenovo krijgt componenten als de camera, de batterij, het beeldscherm, de verpakking en de behuizing aangeleverd door verschillende externe partijen, maar maakt de binnenkant van het apparaat – 'het moederbord', aldus het bedrijf – in eigen huis. Op de eerste verdieping waar we worden binnengeleid staan (achter glas) rijen met machines opgelijnd waar dit moederbord stap voor stap in elkaar wordt gezet. Een robot-voertuig (zie foto onder) rijdt over een vast parcours rond en kan indien nodig nieuwe onderdelen aanleveren vanuit de opslag, of geproduceerde componenten naar elders in het gebouw vervoeren.

Een robotvoertuig in de smartphonefabriek

Medewerkers: gemiddeld 20 jaar oud

Het moederbord is de basis van de smartphone, waarop vervolgens op een andere verdieping één voor één de componenten worden geplaatst. De productie van één moederbord duurt in totaal 35 minuten. Door het hele gebouw hangt een lichte zweetgeur, alle medewerkers achter machines en lopende banden zijn hetzelfde gekleed. Ze hebben witte pakken met zwartgestreepte blokpatronen aan, en een petje waarop de naam Lenovo staat. Sommigen hebben handschoentjes aan waarvan de vingers vrij zijn, de meesten dragen zwarte slippers. Medewerkers op deze verdiepingen zijn gemiddeld 20 jaar oud, de jongste is 18 jaar, aldus Lenovo. Jongeren zijn geschikt voor dit werk: ze zijn snel en vingervlug, wat handig is voor de behandeling van kleine componenten. Ze werken fulltime in de fabriek. In de opslagruimte werken gemiddeld iets oudere medewerkers.

Onderdeel van de productie van een smartphone-moederbord

Achter de lopende band

Als een moederbord af is, wordt het naar een volgende verdieping geleid, waar medewerkers op een rij achter een lopende band zitten (foto helemaal boven). Iedere medewerker heeft hier één taak – het beeldscherm vastmaken of de batterij in de smartphone plaatsen, bijvoorbeeld. Als we langslopen is een van de meisjes bijvoorbeeld bezig met een beschermlaag voor het scherm van de A3000-tablet. In totaal zitten er (per productielijn) 28 Chinezen naast elkaar, die allemaal een schakel in de productieketen zijn. Een aantal van hen zet de smartphone stap voor stap in elkaar, een aantal test of het apparaat op de basale functionaliteiten (doet het wat het moet doen?) en de anderen nemen de verpakking op zich.

De productie van een smartphone in China

Van niets tot iets in 45 minuten

Ook op deze vloer rijdt weer een robotvoertuig rond, dat de verpakte smartphones verzamelt en naar een andere afdeling brengt, waar de gadgets worden klaargemaakt voor verder transport. Als het moederbord eenmaal gereed is, kost het 10 minuten om een smartphone of tablet in elkaar te zetten. Van niets tot gadget duurt dus in totaal 45 minuten per apparaat. De aanleiding voor de bouw van deze fabriek was trouwens de wereldwijde verschuiving in focus van pc's naar tablets, zegt Lenovo. Smartphones en tablets hebben dezelfde eigenschappen – geen grote harde schijf bijvoorbeeld – en kunnen daardoor in dezelfde productieketen gemaakt worden.

De testperiode voor massaproductie

Nieuwe smartphonemodellen worden, al voordat ze in massaproductie gaan, uitvoerig getest. Dat gebeurt ook in de fabriek te Wuhan, gedurende een periode van 1 tot 2 maanden. Management Team werd ook langs deze testafdelingen geleid, maar we mochten daar geen foto's maken. De verschillende testen worden parallel aan elkaar uitgevoerd, want de felle concurrentiestrijd op de smartphonemarkt vraagt om snelheid, zegt Jack Zhu, die als executive director MBG Manufacturing eindverantwoordelijk is voor de fabriek. 'De levenscyclus van een nieuw model ligt soms op slechts 6 maanden.'

10.000 exemplaren

Hoe eerder een nieuw product op de markt kan worden gebracht, hoe beter. De testen zijn in drie categorieën ingedeeld: engineering, design en production. Als een nieuwe smartphone of tablet eenmaal in massaproductie is genomen, wordt er na iedere 10.000 geproduceerde exemplaren opnieuw een uitvoerige test gedaan met 1 exemplaar.

Van valmachines…

In iedere kamer wordt een andere test uitgevoerd, allemaal met als doel het dagelijks leven na te bootsen. Er is een ruimte waar een smartphone steeds weer anderhalve meter naar beneden valt – om te testen of het apparaat tegen een flink stootje kan. Er is een ruimte waar de smartphone 9.000 keer achter elkaar van juist een kleine hoogte valt – om te testen of het ook tegen een klein stootje kan. Er zijn ruimtes waar omgang met hoge en lage temperaturen en vochtigheid worden getest.

…tot de geluidskamer

In een volgende kamer wordt een smartphone steeds weer heen en weer geschoven, verderop wordt een batterijtest uitgevoerd. Apparaten worden ook getest op elektromagnetische straling, in een speciale kamer die 3 miljoen dollar kostte (zie foto onder, daar mocht wel een foto worden gemaakt), en in een andere machine wordt gekeken met hoeveel straling het hoofd van een smartphonegebruiker in aanraking komt. Daarvoor wordt een felgele dummy van een mensenhoofd gebruikt. Geen enkel testapparaat overleeft al deze testen – en dat is ook de bedoeling.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

3 tot 4 dollar aan kosten

Lenovo maakt momenteel meer dan 10 verschillende smartphones en tablets in deze fabriek, maar wil er in de toekomst meer gaan maken. Volgens het bedrijf kan het de kosten beter beheersen, door de productie van smartphones en tablets niet uit te besteden. Het kost in totaal minder dan 10 dollar om een smartphone te produceren, waarvan tussen de 3 en 4 dollar arbeidskosten zijn, aldus Lenovo. Medewerkers in de fabriek krijgen volgens het bedrijf een salaris van 300 Amerikaanse dollar per maand. Daarvoor werken ze 5 dagen per week 9 uur per dag, aldus het bedrijf, dat erbij vermeldt dat zij soms op zaterdagen overwerken. Medewerkers achter de lopende band krijgen in het eerste jaar 10 vakantiedagen. Een vertegenwoordiger van het investeringsbureau van Wuhan vertelde na de rondleiding dat het gemiddelde jaarsalaris in de volledige provincie Hubei, waar Wuhan toe behoort, op 29.821 Yuan ligt. Dat komt neer op ongeveer 3.500 euro.

Hoe zijn de arbeidsomstandigheden?

Gevraagd naar de arbeidsomstandigheden van medewerkers, en hoe die zich bijvoorbeeld verhouden tot die van het omstreden Foxconn (ook aanwezig in Wuhan), zegt Jack Zhu dat Lenovo 'dingen anders doet'. Volgens hem geeft Lenovo meer om zijn medewerkers en uit zich dat in speciale trainingsprogramma's, rondetafelgesprekken met de leiding en mogelijkheden tot sport en yoga. Daarnaast heeft iedereen een eigen tablet gekregen. 'Dat zie ik bij Foxconn nog niet gebeuren. Wij zijn een rolmodel in China.'

Meer over Lenovo?