Een beursgang is spannend en complex. Nu alle ogen gericht zijn op ABN Amro, reconstrueert MT de gang naar de gong van Lucas Bols.
Weinig zo spannend als een beursgang. Ceo Huub van Doorne en cfo Joost de Vries blikken terug op de hectische tijd die voorafging aan de gongslag op 4 februari van dit jaar, toen de notering van distillateur Lucas Bols een feit was.
Deze week brengt MT de uitgebreide reconstructie, die bol staat van de anekdotes van beide bestuurders, als feuilleton in vijf delen: elke dag één. Vandaag de eerste akte: Het besluit valt.
Bredere aandeelhoudersbasis
Voor Bols begon de weg naar de beursgang in augustus 2014. ‘We wilden een bredere aandeelhoudersbasis: institutionele beleggers, particulieren, beleggers die voor de lange termijn beleggen en die ons bedrijf snappen’, motiveert Van Doorne. Tot dan toe was Bols sinds 2006 voor het grootste deel in handen van investeerder AAC (75 procent) en Van Doorne zelf (25 procent).
De beursgang zou aan die overzichtelijke en beschutte structuur een einde maken: ‘Een beursgang betekent: je stapt in het publieke domein. Moet je dat wel willen? Het werd ons vaker afgeraden dan aangeraden. Maar het paste bij de fase waarin ons bedrijf verkeert.’
Joost de Vries, cfo (links) en Huub van Doorne, (ceo). Foto's: Bols
Helemaal Nederlands houden
Voor de bestuurders van Bols stond vooraf één ding onomstotelijk vast: ‘We zijn een Nederlands bedrijf, dus we wilden de beursgang ook helemaal Nederlands houden’, zegt Van Doorne. ‘Dat moet toch mogelijk zijn, dachten wij. Dus alleen Nederlandse zakenbanken. Londen hebben we bewust niet gevraagd.’
Doorgaans gebeurt de selectie van begeleidende zakenbanken via een uitgebreide beauty contest waarbij de bankiers onder strikte geheimhouding mogen vertellen hoe zij de beurskandidaat met succes bij investeerders onder de aandacht gaan brengen.
Bols deed dat dus niet, maar schakelde de vaderlandse Rabobank en Kempen & Co in. Rabobank was ook betrokken geweest bij de terugkeer van Bols naar Nederland in 2006 toen het zich losmaakte uit het Franse drankenconcern Remy Cointreau. In dit proces werd de onderneming bijgestaan door adviseur NIBC.
Net als zijn zakenbankiers kiest de beurskandidaat ook de beurs waar hij zijn notering wil. Ook dat was voor Bols vanuit het Nederlandse perspectief een uitgemaakte zaak: Euronext Amsterdam. Maar dat is dus geen vanzelfsprekendheid. Doorgaans moeten ook de beurzen een beauty contest doen om de nieuwe notering binnen te kunnen halen.
Klein, efficiënt team
De efficiënte aanpak van het Bols-bestuur kwam ook tot uitdrukking in de samenstelling van het team, schetst Van Doorne: ‘We zijn in ons bedrijf met een klein team, en dat wilden we ook voor het team dat de beursgang zou doen. Als klein bedrijf kunnen we snel handelen en dat was ook belangrijk voor de beursgang. Dat was de rode draad tijdens het hele traject: duidelijke verantwoordelijkheden, snel knopen doorhakken, beslissen, keuzes maken en dan weer door.’
Er werd een team van 25 man geformeerd, vult De Vries aan: ‘Toen zaten we hier in deze kamer rond de tafel en ik zei nog, nu zitten we met evenveel adviseurs als we mensen in het kernteam van ons hele bedrijf hebben.’
Weer even wennen
Belangrijk is het gegeven dat, toen Bols begon met de voorbereidingen, er al vrij lang geen beursgang meer geweest was. Het beursklimaat had een tijdlang flink tegen gezeten. Dus alle bankiers, adviseurs en advocaten moesten ook weer even wennen. Of zij daar in slaagden, en hoe het kernteam van Bols van start ging met het beursgang-project? Dat leest u morgen.
Morgen méér
Deze hele week reconstrueert MT de beursgang van Bols, als feuilleton in vijf delen. Morgen volgt deel 2 en zo krijgt u elke dag een nieuw hoofdstuk uit dit feuilleton. Dat culmineert komende vrijdag in het slotstuk met de gongslag de beursvloer, de bekroning van maandenlange, zeer intensieve voorbereidingen. En niet toevallig is komende vrijdag ook de dag waarop ABN Amro terug naar de beurs gaat…