Italiaans restaurant Pulcinella bestaat al vijfentwintig jaar. Op zich niet zo’n wapenfeit, ware het niet dat Pulcinella in Almere ligt, waar het zich met recht tot de oudgedienden kan rekenen.
Op de zondagavond dat wij komen dineren zit de tent tot de nok toe vol, naar onze indruk vooral met veel vaste gasten. Er is echter geen sprake van een ‘ons-kent-ons’-sfeertje, integendeel, wij krijgen als nieuwkomers juist wat oprechte extra aandacht.
De ontvangst is hartelijk, met een aperitief van het huis en een goede uitleg van extra gerechten buiten de kaart. Het interieur is vooral gemoedelijk te noemen.
De eigenaars van Pulcinella blijken een Italiaanse kok en zijn vrouw te zijn, en die authenticiteit is te merken: op de kaart staan uitsluitend Italiaanse gerechten, en ook de wijnkaart blijft binnen de Italiaanse landsgrenzen. Specialiteit van het huis is mozzarella en ricotta, die de eigenaar in zijn eigen kaasmakerij op biologische wijze maakt.
Wij starten dan ook met een Insalata Caprese, huisgemaakte mozzarella met tomaat en basilicum, en met een carpaccio van bresola- gerookt rundvlees. Heerlijke gerechten, beide overdadig besprenkeld met geurige extra vierge olijfolie, en met inderdaad de mozzarella als absolute uitschieter. Als hoofdgerecht kiezen we voor twee klassiekers, saltimbocca a la Romana –kalfsoester met parmaham en salie in wijn-, en ossobuco –kalfsschenkel- a la Milanese.
De gerechten worden opgediend met gefrituurde courgettestukjes, niet onze favoriete bereidingswijze maar hier knapperig, volgens de regelen der kunst bereid, paksoy met veel knoflook en gebakken aardappeltjes. De gerechten zijn niet subtiel, maar o zo lekker. De saltimbocca had iets minder zout gekund, maar de ossobuco is boterzacht gesudderd, met een heerlijke saus waarin de gremolata goed te proeven is.
Hier wordt puur, eerlijk en in de goede zin van het woord boers gekookt. Het huiskameridee, qua entourage en qua eten, wordt versterkt door de ronduit hartelijke bediening, die er alles aan doet het de gasten naar de zin te maken. Als wij bij het voorgerecht ieder slechts een glas witte Orvieto willen, terwijl die alleen per fles verkrijgbaar is, wordt als vanzelfsprekend de fles ontkurkt om er de twee glazen uit te schenken. Dat is gastvrouwschap in optima forma! Ik betaal 90 Euro voor twee maal voor- en hoofdgerecht, een dessert, koffie en wijn. (AvD)
Pulcinella
Rietmeent 36-37 Almere-Haven 036 531 50 55